Jens-Harald Älgenäs Eliassen. Foto: Arne Waslderhaug.

Hivepidemien kan stanses

– Nå ser vi at stadig flere mennesker verden rundt får tilgang til hivmedisiner og dermed er vi på vei mot slutten av hivepidemien, sier styreleder i HivNorge, Jens-Harald Älgenäs Eliassen.

Publisert

– Nå ser vi at stadig flere mennesker verden rundt får tilgang til hivmedisiner og dermed er vi på vei mot slutten av hivepidemien, sier styreleder i HivNorge, Jens-Harald Älgenäs Eliassen.

Det prestisjetunge medisinske tidsskriftet The Lancet publiserte nylig en rapport som endelig slår fast at hivpositive på vellykket behandling ikke kan smitte andre. Rapporten ble opprinnelig presentert under aidskonferansen i Amsterdam i fjor.

Dette kan stanse hivepidemien, sier en av forskerne bak Partner 2-studien, professor Jens Lundgren ved Rigshospitalet i København, til den britiske avisa The Guardian.

Under studien ble det gjennomført 76 991 kondomløse anale samleier, hvor den ene partneren er hivpositiv på behandling og den andre negativ. Ingen ble smittet.

Selv om dette er noe HivNorge har visst lenge, mener styreleder i HivNorge, Jens-Harald Älgenäs Eliassen, at det er fint at den store internasjonale studien ettertrykkelig stadfester dette, og at dette blir kjent i offentligheten.

Allerede i 2008 ble den første studien, den omtalte The Swiss Statement, som påpekte smittefrihet ved hivbehandling publisert.

– Men nå er det endelig meddelt offentligheten at hivpositive på hivmedisin ikke kan smitte andre, selv ikke ved sex uten kondom, sier han.

Sex med hivpositive er risikofritt

I Norge er minst 97 prosent av alle med hiv smittefri gjennom daglig effektiv hivmedisin, og mørketallene er lave.

– Her til lands bekreftet Folkehelseinstituttet i våres at vi i Norge for første gang har kontroll over hivepidemien. Nå ser vi at stadig flere mennesker verden rundt får tilgang til hivmedisiner og dermed er vi på vei mot slutten av hivepidemien, sier styrelederen.

– Dette er både gledelig og en bekreftelse på den innsatsen som mange har lagt ned over mange år. I Norge vet vi også at innføringen av forebyggende hivmedisin PrEP har bidratt til sterk nedgang av nye hivpositive. Mer enn 1000 nordmenn bruker nå denne forebyggende pillen. Det samme er situasjonen i USA, Storbritannia og flere andre land, sier Älgenäs Eliassen.

Powered by Labrador CMS