Holistisk trening for skeive

–Ingen vet mer om det å komme i lojalitetskonflikt med sin egen kropp enn det skeive gjør, sier personlig trener Monica Wegling.

Publisert

–Ingen vet mer om det å komme i lojalitetskonflikt med sin egen kropp enn det skeive gjør, sier personlig trener Monica Wegling.

Monica Wegling jobber som personlig trener ved Muskelklinikken i Oslo, en klinikk som tilbyr blant annet timer med personlig trening, fysioterapi og kostveiledning. Klinikken har en holistisk tankegang som skiller seg fra de kommersielle treningsaktørene.

–Tankegangen vår er tuftet på at det mentale og det fysiske henger sammen, og derfor er vi opptatt av tilstedeværelsen under treningen. Jeg innleder alltid en PT-time med en god samtale, sier Monica Wegling til Blikk nett. Ifølge Wegling viser forskning at du får 35 prosent mer utbytte av treningen hvis du er til stede, og ikke har tankene dine et annet sted mens du trener.

–Det handler om å være klar over hva du gjør med pusten din, om å gå inn i øvelsene du gjør og hva som er viktig for deg å oppnå med treningen, sier Wegling.

Den holistiske filosofien oppstod med de gamle grekerne i antikken og ble tatt opp igjen på 1900-tallet, forklarer hun. I tillegg til PT-utdannelsen fra Norges idrettshøgskole har Wegling en doktorgrad som blant annet omfatter «bekymringskultur og helseangst» fra Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU i Trondheim. Nå vil hun bruke den faglige bakgrunnen sin til å hjelpe skeive med å få bedre helse.

Skammen setter seg i kroppen

Vi glemmer å lytte til kroppene våre, og vi glemmer å ta stilling til at alt vi opplever setter seg i kroppen, forteller Monica Wegling.

–Dette er spesielt viktig med tanke på skam og utfordringer knyttet til det å være skeiv. Jeg tror ikke vi i stor nok grad kobler hodet til kroppen, sier hun.

PT-en understreker at hun på ingen måte ønsker å påføre alle homofile traumer, men at erkjennelsen av det å være annerledes i mange tilfeller vil føre til en lojalitetskonflikt mellom hode og kropp.

–Homokampen viser at skam, internalisert homofobi og den grunnleggende heteronormativiteten fremdeles er der. I komme-ut-fasen opplever mange at hodet går i forsvar mens de tar avstand fra kroppen sin, sier hun. Derfor opplever mange et slags ikke-samarbeid mellom hode og kropp når de kjenner at de tenner på en av samme kjønn. Her kan holistisk trening bidra til en bevisstgjøring som man ikke får hos de kommersielle aktørene, mener hun. Den nyutdannede PT-en trener kunder i alle aldre, kjønn og seksuelle orienteringer, men tror likevel hun har litt mer å tilby den skeive målgruppen.

–Som lesbe selv vet jeg hvor skoen trykker. Jeg kjenner annerledesheten fra innsiden. Minnet om at det er ugreit å være homofil ligger lagret i kroppen. Potensialet for min målgruppe er stort, mange lesber røyker og drikker mye mer enn heterofile kvinner.

Styrke samspillet mellom hode og kropp

Holistisk trening handler ifølge Wegling om å forstå at det kontemplative også er trening og styrker samspillet mellom hode og kropp.

–Det har lenge vært snakk om mindfulness, og det å ha et slikt perspektiv på hverdagen er blitt en trend de siste årene. Det mange ikke vet er at det ligger vitenskap bak dette, vitenskap som nå tas i bruk ved sykehus og andre helseinstitusjoner rundt om i landet, sier Wegling. PT-en søker å både formidle og leve et liv i balanse, og er ikke fanatisk når det gjelder trening eller utskeielser.

–Jeg er ingen misjonær, jeg trener sånn passe og jeg spiser passe sunt, samtidig som jeg skeier ut iblant. Men jeg brenner virkelig for å formidle kunnskap om dynamikken mellom hode og kropp, og hvor viktig samtalene med verden og samtalene med deg selv er for at du skal oppnå ønsket effekt av treningen, sier hun.

 

 

 

Powered by Labrador CMS