Holocaustdagen uten homoer

Publisert

Når den internasjonale Holocaustdagen markeres 27. januar, er ikke homoene med. – Dette handler om plassproblemer, ikke om diskriminering, sier informasjonsleder ved Holocaustsenteret, Kari Amdam. Under Holocaustmarkering blir alltid representanter for de som ble rammet av Holocaust invitert. Til årets markering har det blitt invitert talere fra det mosaiske trossamfunn, Rom-gruppene i Norge, Norges Handikapforbund og Fri som fuglen - Taternes landsforening. – Vi fikk ikke plass til noen representanter fra homobevegelsen eller fra gruppen politiske fanger, forteller Amdam. Hun påpeker at dersom programmet varer noe særlig mer enn en halv time vil det bli svært kaldt for folk.

– Hvorfor skal akkurat homofile holdes utenfor?

– Sist de var invitert var i 2009. Vi alternerer mellom gruppene slik at alle vil få slippe til tredje hvert år. I følge programmet skal ordfører Fabian Stang og konstituert barne-, likestillings- og inkluderingsminister Tora Aasland holde taler. Jødiske barn tenner fakler, og Bente Kahan skal synge. Styremedlem og direktør på Stortinget, Hans Brattestå, leder minnemarkeringen. Amdam presiserer at ingen vil bli glemt, selv om de ikke er invitert til å holde appell.– Brattestå tar alle gruppene med under sin ledelse av minnemarkeringen, også homofile, sier hun. Markeringen av Den internasjonale Holocaustdagen finner sted ved Minnesmerket over deporterte norske jøder, Akershuskaia klokken 15. Etter dette inviterer Holocaustsenteret de fremmøtte til et arrangementet i Fanehallen, Akershus Festning. Her blir det enkel servering, foredrag ved professor Therkel Stræde: «Året 1941: Da jødeforfølgelsen ble til folkedrap», og sang ved Bente Kahan.

En kabal

LLH har ikke tenkt å delta på markeringen og LLH-leder Bård Nylund forteller at de heller ikke er invitert.– Nei, det er vi ikke, sier Bård Nylund til Blikk Nett. I følge Holocaustsenteret skal alle gruppene som ble rammet av folkemord under 2. verdenskrig slippe til på Holocaustdagen i løpet av tre år.– Når det er en kabal som skal legges, må vi finne oss i at den ikke går opp hvert år. Det blir vanskelig å ta opp noe diskrimineringskort her, sier Nylund. Grupper som jøder og romfolket har fast plass under markeringen hvert år. De andre gruppene må rullere.– At taterne får tildelt tid i år er hyggelig. Tatere og homofile blir ofte glemt under slike markeringer, sier Nylund.

Powered by Labrador CMS