Homo & Canaria

Publisert

I mai drar charterlass med homoturister til Gran Canaria til sjekking ved kiosk nr 7, kaketreff på Café Wien og døgnville parties på legendariske Yumbo. Jada, Playa del Inglés sør på Gran Canaria, eller GranCa som «stamkundene» blant de norske homsene kaller øya, er selvfølgelig en gedigen turistmaskin. Byen er en 45 år gammel kunstig utbygd turistfelle som neppe står øverst på lista over 100 byer du må se før du dør. Men for homser som ser stort på snobbenes trang til å kategorisere livets gleder, er en uke i Playa del Inglés en hedonistisk oase i en ørken av heterofile familieferier. Årets lhbt-festival Gay Pride Maspalomas går av stabelen 4.- 12. mai og inkluderer blant annet homoparade, lesbisk disco, og drag gallashow, pool-party for lesbene, fester på Yumbosenteret, tedans, standup for voksne, filmvisning, kunstutstillinger og fester på alle homostedene. Arrangørene venter 150.000 ekstra tilreisende.

Kiosk nr 7

Playa del Inglés ligger mellom to småbyer, Maspalomas og San Agustin, sør på Gran Canaria. For utenforstående glir de nesten umerkelig over i hverandre. Sammen deler de en åtte kilometer lang strand. For enkelthets skyld kaller vi her hele området for Playa del Inglés. Dette er et av Europas mest homovennlige reisemål. Eller som fastboende selv oppsummerer det: «Som et lite San Francisco i tropisk klima». Uansett er det sant at de er i en særstilling i Europa når det gjelder hyggelig samliv mellom 20 000 innbyggere og ferierende homoturister. I likhet med noen av de store byene i Europa og USA, har faktisk Playa del Inglés også sin egen «homobydel». Lokalbefolkningen kaller området for «Dunas» siden det ligger nærmest sanddynene, Dunas de Maspalomas, som skiller byen fra stranda mot Atlanterhavet. Omtrent midt på den flere kilometer lange sandstranda har også homsene sitt eget område med oransje strandsenger på rekke og rad, og kiosk nr 7 der regnbueflagget vaier over salget av kalde forfriskninger.

Moro på Yumbo

Vil du oppleve homolivet i konsentrert form, er altså Yumbosenteret sent på kvelden og natta førstevalget. Tenk deg Ski storsenter, eller City Syd i Trondheim som etter butikkenes stengetid, åpner 60 homobarer og - restauranter som hver kveld fylles med tatoverte bamser, lærhomser, muskeldronninger og tatoverte SM-ere ... og heterofile par som rusler hånd i hånd og menger seg i moroa uten knapt å løfte et øyenbryn. Da har du kokt Yumbosenteret ned til en buljongterning. Senteret åpnet i 1982 og er et eksotisk faktum med sine 204 butikker fordelt på fire etasjer. Klokka åtte om kvelden transformeres 20 000 kvadratmeter mer og mer til en slags fornøyelsespark for homser. Kvelden her kan for eksempel godt begynne med et «dragshow» på Ricky's Cabaret Bar, nylig kåret til Show Bar of the Year 2012, klokka ti, eller et besøk på et av senteret fire saunaer, eller tre sexbutikker. Du kan også legge grunnlaget for en lang natt på en av de mange restaurantene som har alt fra kinesisk til dansk meny. Eller du kan gå rett på sak i en eller flere av de 40 barene. Men etter mange dager med hektisk natteliv og solbrent rumpe, kan det oppstå et behov for å se noe annet enn Yumbosenterets 80-tallsbetong og Den evige bardisk, så en tur til naboøya Tenerife er å anbefale for de som vil oppleve det egentlige Spania også.

Kjøpesterke homser

Tidligere var det La Palmas fem mil lenger nord på øya som var homsenes by, men de siste tiårene har de trukket sørover til en mer stabilt skinnende sol og et stadig større og skeivt utelivstilbud. Men hovedstaden har fortsatt et yrende homouteliv, dessuten gode restauranter og ekte spansk arkitektur. Med 400.000 innbyggere har den dessuten noe Playa del Inglés i sannhet ikke har mye av – gode og varierte shoppingmuligheter. Her finner du både merkevarebutikker og varehuskjeden El Corte Inglés. Dette er en av grunnene til at homofile turister har blitt en favoritt hos den kanariske forretningsstanden. Bortsett fra at de sjelden lager bråk, er hyggelige og høflige og barnløse, er de også svært kjøpesterke. Ifølge Canariposten legger andre turister igjen 750 norske kroner per dag i forbruk, mens en homoturist svir kortet for mellom 3.000 og 3.750 kroner dagen. Lillesøstera til Yumbo-senteret heter Cita og mindre i omfang. Etter en lang dag med glaning og flørting ved kiosk 7, er gjerne Café Wien på Cita neste stopp. Her samles homsene til kaffe og kakespising.

Mer info: 

Gay Pride Masplaomas