Homo-ja fra Obama

Publisert

I et intervju med ABC News onsdag 9. mai kunngjorde president Barack Obama sitt standpunkt om likekjønnet ekteskap. «Jeg har konkludert med at det for meg personlig er viktig å gå ut og erklære at jeg mener likekjønnede par bør kunne gifte seg», sa Obama til ABC News. Han er dermed den første presidenten i USA som åpent støtter likekjønnet ekteskap. Et standpunkt som utvilsomt gleder mange homoaktivister og tilhengere i hans eget parti. Obama har selv forklart at han har vært «i bevegelse» i saken. Og ifølge meningsmålingene er han ikke alene. Andelen amerikanere som er positive til homoekteskap har de siste ti årene vokst til rundt regnet femti prosent. I intervjuet med ABC News sier Obama at dette er noe han har tenkt på i mange år, og kommet frem til gjennom samtaler med venner, familie og naboer. Obama understreket likevel at det er et personlig standpunkt, og at han fortsatt støtter at hver stat skal få avgjøre selv. Men ifølge ABS News' nettsider sier han at han er sikker på at flere og flere amerikanere vil bli vant til tanken på at lesbiske og homofile gifter seg. I intervjuet forteller han også at kona Michelle og døtrene deler synet hans på ekteskap mellom personer av samme kjønn. Om Obamas standpunkt vil få betydning for valgkampen er uklart. Nylig stemte et klart flertall i delstaten Nord-Carolina for et forbud mot homoekteskap og republikanske ledere i delstatskongressen i Colorado blokkerte nylig et forslag om å tillate inngåelse av partnerskap.

Symbolsk verdi

Hilde Eliassen Restad, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), sier i en kommentar til Blikk Nett at Obamas utspill ikke har noen praktisk betydning.– Rent substantivt har det ingen betydning fordi det er ikke Obama som bestemmer om homofile kan gifte seg eller ikke. Det er det opp til hver delstat å bestemme. Men Eliassen Restad mener utspillet har stor symbolsk verdi.– Det kan være med på å få engasjementet på venstresiden opp igjen frem mot valget. Obama fikk utrolig mye støtte fra venstresiden i 2008, og fikk mange som ikke hadde stemt før til å stemme på seg. Politisk sett har det hele tiden vært en balansegang mellom ikke å støte fra seg sentrumsvelgere som kanskje er skeptiske.

– Hvorfor kommer dette akkurat nå?

– Nå virker det også som Obama ble tvunget til å ta et standpunkt all den tid visepresident Joe Biden gikk ut sist helg og støttet homoekteskap, uten at han hadde klarert det med president Obama først. Sånn sett er timingen suspekt, til tross for at Obama har sagt at han ville ta dette standpunktet uansett. Men det vet man jo ikke. Eliassen Restad mener Obamas utspill gjenspeiler en trend i tiden i USA.– Det er en trend i meningsmålingene som viser et USA som går i liberal retning når det gjelder homofilt ekteskap. Derfor er det også mindre og mindre risky å ta et slikt standpunkt som presidenten nå tar.

Amnesty jubler

Generalsekretær i Amnesty i USA, Suzanne Nossel, gratulerer president Barack Obama med å ta dette historiske steget for lhbt-rettigheter.– Presidenten viste mot og lederskap da han tok steget og støttet retten for personer av samme kjønn til å gifte seg. Han har satt samvittighet og forpliktelser til menneskerettigheter foran politikk, sier Nossel i en pressemelding. Amnesty International gratulerer president Obama og kaller det et historisk steg. Presidenten har talt fra hjertet og Amnesty oppmuntrer stater over hele landet til å gå fremover og legalisere ekteskap for personer med samme kjønn.– Ved å følge i fotsporene til forgjengere som brakte nasjonen fram når det gjaldt raselikhet, så er dette et signatureksempel på en president som leder folket i en retning som er riktig og uunngåelig, selv om noen kanskje ikke føler seg klare for det, sier Suzanne Nossel.

Powered by Labrador CMS