Homo ludens

Publisert

Om tre dager starter de Olympiske leker i London. I følge nettstedet Advocate.com trenger du ikke henge med hodet av den grunn, selv om du ikke er så interessert i sport.    Og det har de rett i. For med 10 500 deltakere, må det jo finnes en eller annen skeiv deltaker vi kan heie fram, snakke om, eller bare hvile øynene på? Man kan jo alltids glede seg litt homopolitisk. Advocate.com har funnet fram et lite knippe med åpne homofile deltakere:

Seimone Augustus, 28 år.

- Basketball, USA

Matthew Mitcham, 24 år.

- Stuper, Australia

Megan Rapinoe, 27 år.

- Fotball, USA

Pia Sundhage, 52 år.

- Trener USAs kvinnelag i fotball

Marilyn Agliotti, 33 år.

- Landhockey, Nederland Blikk nett har snakket med noen sportsentusiaster om det faktum at det bare er fem deltagere på denne listen.

Navn:

Andreas Birger Johansen

Gjør:

Webredaktør og kommunikasjonsrådgiver på Norges Idrettshøyskole. – Min første reaksjon er at idretten ved første øykeast nok kan virke veldig heteronormativ, slik som advocate.com syns å tro. Men som tidligere norgesmester i sprangridning, med en svipp innom landslaget, og nåværende ansatt ved Norges idrettshøgskole, vet jeg at idretten i de fleste tilfeller er like forskjellig som samfunnet ellers. – Visst er det mer akseptert å være homse eller lesbe i enkelte idretter. For eksempel i lagidretter for kvinner og mer estetiske idretter for menn (ikke spør meg hvorfor), men jeg aner en stadig mer avslappet holdning til utøvernes legning. Takk og pris. – At det skeive miljøet elsker idrett, er internasjonale homosportsarrangementer bevis på. Jeg var med på World Outgames i København i 2009. Dæven, det var litt av en fest! Jeg blir stadig spurt om vi strengt tatt trenger egne arrangementer bare for skeive. Svaret mitt er at vi kanskje ikke trenger det, men at det er veldig stas, veldig fint og veldig, veldig gøy! Flere grupper bør finne grunner til å møtes å ha det gøy. Folk med brunt hår, for eksempel. Eller nærsynte.

Navn:

Dagny K. Finstad

Gjør:

Økonomiansvarlig i Raballder Sportsklubb og sykepleier. – Hvis de har klart å grave fram fem skeive deltakere ut av 10 500, så har de nok lett altfor dårlig. Det er jo tross alt en håndball- og fotballturneringer i London også. Antar at deltakere ikke regnes som fulle lag, men som individer som spiller på disse lagene. Kan virkelig ikke se for meg at det ikke er skeive håndball- og fotballdamer i OL i 2012? Norge har jo vanligvis vært gode på å sende avgårde våre, for å si det sånn. Uansett, Raballder er klare til å ta imot dem når de velger å trappe ned!

Navn:

Trond Alexander Tune

Gjør:

Leder Skeive Ski og jobber ved Norges Musikkhøgskole. – Det er klart at det er flere homofile utøvere enn fem personer som er akkreditert. Det er synd at mange må skjule sin legning, og at vi blir usynlige som gruppe i idrettsarenaen. Her bør IOC jobbe aktivt for å fremme toleranse og likestilling for alle, uansett legning. – Nå heier jeg forøvrig på Matthew Mitcham. Han er søt, flott stuper og ærlig.

Navn:

Alyssa Schei Nilsen

Gjør:

Ham-Kam supporter og fotograf. – Som skeiv fotballfanatiker er jeg skuffet, men ikke overrasket over mangelen på åpent homifile sportsutøvere. Samtidig er jeg også skuffet, men ikke overrasket over mangelen på medias kunnskap rundt dette. Statistisk sett er det jo en god del flere skeive utøvere enn hva media har klart å finne. Hvorfor det er sånn? Kanskje synes menn det er skummelt med menn som tiltrekkes av menn i samme garderobe? Eller kanskje menn synes det er skummelt med media som tiltrekkes av menn som er redde for menn som tiltrekkes av menn i samme garderobe? Kanskje kvinner sliter nok med å bli tatt seriøst som sportsutøvere, om de ikke i tillegg skal slite med media som allerede fokuserer mer på kvinners kropp og seksualitet på idrettsarenaen, enn de gjør på sporten kvinner utøver?