Musikk

Svanesang fra en norsk gutt

Stein Fosslie var homoaktivist, feminist og sjokk-rocker. Fosslie døde i sommer, og tar nå farvel med den nye låta «Yeah Yeah Yeah».

– Egentlig skulle vi hete Rompis. Vi het det helt til vi kom i studio første gang. Da fikk jeg en visjon etter å ha hørt The Kids fra Trondheim. De hadde gitt ut et album som het «Norske Jenter», mens jeg tenkte: «hva er vel søtere enn norske gutter?», sa Stein Fossli til Blikk i 2013.
Publisert Sist oppdatert

Mange kjenner nok Stein Fosslie (1952-2024) som en sentral skikkelse i den norske undergrunnen.

Han var aktiv i anarkistiske Gateavisa fra 1974, og startet senere det seksualpolitiske tidsskriftet Supergutt.

– Da punken omsider kom til Norge rundt 1980, var Fosslie fra første stund klar til å provosere, leke og underholde, skriver musikkjournalist Arvid Skancke-Knutsen i en pressemelding fra Fucking North Pole Records.

Majestetsfornærmelse

Ambisjonene til Fossli førte til dannelsen av Norske Gutter, et band der han selv sto for tekstene og konseptene.

Høsten 1980 kom platedebuten i form av 7-tommeren «Hvem faen tror du du er»/«Mamma, mannen ga meg gonoré» på Helge Gaarders nystartede Zado-label.

Singlens innpakning og innhold var av et slag kongeriket Norge ikke hadde sett maken til.

Nasjonalromantiske motiver ble homoerotisk parodiert på coveret, og tekstene forskrekket puritanere i alle leire.

Neste utgivelse, «Madam Arthur»/«Jenny Jenny», var et spark mot dobbeltmoralisme.

Den tredje, «Gud signe»/«Dans», som kom tre år senere, førte til beskyldninger om majestetsfornærmelse. Den ble nektet spilt av NRK.

– Norske Gutter dro til Stockholm våren 1983 og til studioet Mistlur, hvor Ebba Grön spilte inn platene sine, for å spille inn «Gud Signe», fortalte Fossli i et intervju med Blikk i 2013.

– Det endte med at Mistlur finansierte plata og ga den ut på sitt label. «Gud signe» var ferdigskrevet før vi dro til Stockholm, men vi gjorde noen små endringer. Den opprinnelige teksten var litt mer doprelatert, og en av de andre i bandet kunne ikke stå inne for det. Resten derimot var greit.

Kreativ honningkrukke

De komplette verkene til Norske Gutter ble gitt ut på vinyl av Fucking North Pole Records i fjor.

Det inkluderte en EP fra 1992, med musikere fra blant annet DumDum Boys, Go-Go Gorilla, Matchstick Sun og Sister Rain.

En siste single kom i 2023, nok en gang med folk fra noen av de ledende norske gruppene av i dag: Oslo Ess, OnklP & De Fjerne Slektningene, Norsk Råkk og Backstreet Girls.

Fossli og hans verden var en honningkrukke for kreative musikere, fordi de visste hvor god han var som idémaker og skildrer av livet på siden av normene.

– Og så hadde han en siste svanesang på lur, likevel. Den ble først spilt under en seilas på Oslofjorden i september, da asken etter ham skulle spres, skriver Skancke-Knutsen i pressemeldingen.

– «Yeah Yeah Yeah» er en overraskende positiv sang, full av hooks og ømhet for tilværelsen. Den er like kjærlighetsfullt produsert av Jørn Christensen og Jonas Kjærnsrød, som her klarer å få Fosslie til å høres ut som en habil vokalist også.

Norske Gutter «Yeah Yeah Yeah» slippes fredag 11. oktober.

Powered by Labrador CMS