Homobergen feirer 40 år

Publisert

Dansebanddronninga Jenny Jensen, garasjerocklesba Josefin Winther og pridepophomsen Tom Stereo er noen av artistene som skal underholde når LLH Bergen og Hordaland feirer 40-årsjubileum for det organiserte homoarbeidet i byen. Homodagene 2010 strekker seg over fire dager i mai vestlandshovedstaden, og her blir det skeive konserter, debatter, utstilling, foredrag, stands og quiz. Fest og moro kombinert med historiske tilbakeblikk skal gi noen ekstra stolte blaff i regnbueflagget.– Vi har lagt vekt på å få til et program for som passer for de fleste. Denne 40- års feiringen er både for lhbt-befolkningen i Bergen og alle andre, forteller Torill Frøise, nestleder i LLH Bergen og Hordaland. Det er ikke bare historiske tilbakeblikk som står på programmet. Synliggjøring av dagens utfordringer er også viet oppmerksomhet. Derfor starter 40-årsjubileet onsdag 12. mai med Håvard Øvregård som som kommer fra Norges Idrettsforbund for å holde foredraget «Med idretten mot homohets». Torsdag 13. mai blir det «Historisk aften – 40 år med skrått blikk» med blant annet en minikonsert med Sapfonia, landets eneste lesbiske kor.– Vi er veldig glade for å kunne være med på dette. Vi er mange travle og godt voksne damer som har levd en stund, og vi vet hvor viktig dette arbeidet har vært, sier leder i Sapfonia, Elisabeth Farstad. Homodronning og bergenser, Kim Friele, vil etter konserten sammen med Eivind Nævdal-Bolstad, nestleder i Hordaland Høyre, Espen A. Evjenth, leder for Skeiv ungdom se tilbake på homohistorien, der sentrale aktører skal hylles. Senere samme kveld blir det åpningsfest med 40-års quiz der quizmaster Quiztian, skal teste ut deltakernes homokunnskaper. Deretter spiller dj Rolf.– Dj Rolf spiller musikk fra 1960, 70- og 80-tallet, og spilte blant annet på gamle Ranhuset der LLH Bergen og Hordaland tidligere hadde fester, forteller Frøise. Fredag 14. mai inviterer Skeiv ungdom Bergen på tur til underholdningshuset Wasteland med softgun, laserspill, paintball og pizza, mens Dj Deadswan spiller electro, elektronika, synth og techno på Fincken.

40-års kaféLørdag 15. mai blir det enda flere historiske tilbakeblikk på «40-års kafeen» i andre etasje på Fincken.– Vi kommer til å ha en utstilling på kafeen med bilder, plakater og avisutklipp som forteller viktige sider ved homohistorien, forklarer Toril Frøise. Samme formiddag er det solidaritetsmarked og stand med presentasjon av de ulike undergruppene i LLH på Vågsalmenningen dit Tom Stereo også kommer. Om kvelden er det klart for Den store 40-årsfesten på Hotel Admiral der både Jenny Jensen, Josefine Winther og Tom Stereo spiller. Showgruppa VOI VOI viser sitt nye Melodi Grand Prix-show, og etterpå spiller Dj Pauli for festdeltakerne. 

Program

12. mai:

Foredrag, «Med idretten mot homohets», tid og sted blir offentliggjort på homodagene.no

13. mai:

«Historisk aften – 40 år med skrått blikk», Magnus Barfot, Bergen Kino, kl 17 – 19.30.Åpningsfest med 40-års quiz, Fincken, kl 20.

14. mai:

Skeiv Ungdom, Wasteland, kl 18.30Mellomdagsfest, Dj Deadswan, Fincken, kl 22.

15. mai

Stands, solidaritetsmarked, Vågsalmenningen, kl 12-16.40-årskafé, Fincken, kl 13-16.Den store 40 årsfesten, Hotell Ambassadør, kl 22.Mer info: homodagene.no