Sven Henriksen rekker kun å gjøre én Tom Waits-konsert denne høsten. Og da skal han synge sangene hans på amerikansk og i et kirkerom.
F.v. Tarjei Nysted, Sven Henriksen og Thor Erik Fjellvang.

Sven Henriksen tolker Waits

Sven Henriksen rekker kun å gjøre én Tom Waits-konsert denne høsten. Og da skal han synge sangene hans på amerikansk og i et kirkerom.

Publisert Sist oppdatert

Sven Henriksen

ALDER: 64

GJØR: forfatter, dramatiker, skuespiller, sanger og samfunnsdebattant

BOR: Mo i Rana, pendler mellom prosjekter og byer

SIVIL STATUS: samboer med Halvard Leirvik

AKTUELL: onsdag 16. oktober synger han Tom Waits i Kulturkirken Jakob i Oslo

I 1996 ga Sven Henriksen ut albumet «Rød Pust» der han selv hadde oversatt og framførte Tom Waits tekster på norsk. Det ble en stor suksess, selv om konkursen lurte rundt hjørnet; han hadde nemlig ikke spurt Waits om lov. Men det ordnet seg, og Henriksen spilte over 100 konserter rundt omkring i landet.

I Kulturkirken Jakob i oktober skal Henriksen igjen formidle tekstene til Tom Waits – denne gangen på hans eget språk. Men han skal ikke forsøke å høres ut som Tom Waits.

– Jeg kunne godt gjort det, men det er ikke noe poeng i å synge karaoke, poenget er å formidle Waits sine poetiske tekster og gjøre ham tilgjengelig for andre enn den svorne fansen, sier Henriksen.

Les også

Anlegg for melankoli

Tom Waits som fyller 70 år 7. desember, har vunnet flere Grammy-priser, og ble innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 2011. Til tross for at han bare har spilt i Norge to ganger, på Club 7 i Oslo i 1977 og i Oslo Konserthus i 1985, så har sangeren, låtskriveren, skuespilleren og historiefortelleren svært trofaste tilhengere i Norge.

– Han er ikke så stor eller kjent hjemme i USA som man skulle tro, altså ut fra vårt forhold til ham. Men nordmenn har virkelig trykket ham til brystet. Jeg tror det har noe med nordmenns anlegg for melankoli å gjøre, vi liker Madrugada og Leonard Cohen og vi liker Waits. Han har dybde i sine tekster, både musikalsk og poetisk og vi liker alvoret hans. Han har et stort univers, sier Henriksen.

Dette universet formidler han sammen med sine medmusikanter Tarjei Nysted og Thor Erik Fjellvang som trakterer blant annet munnharpe og hardingfele.

– Kanskje ikke instrumentene en skulle forvente?

– Waits tangerer veldig ofte det folkelige. Mange av melodiene henter inspirasjon fra særlig den irske tradisjonsmusikken, så jeg tenker at Waits sine sanger også kler mer enkle og nedstrippede arrangementer. Men vi bruker kirkeorgelet også, da vet du og da skal jeg love deg at hele huset rister!

Men nordmenn har virkelig trykket ham til brystet. Jeg tror det har noe med nordmenns anlegg for melankoli å gjøre, vi liker Madrugada og Leonard Cohen og vi liker Waits.

Sven Henriksen

Noe sakralt og større

I 1985 ble Jakob Kirke nedlagt som menighetskirke, men er fortsatt et vigslet kirkerom. I 2000 gjenoppsto den som om en ny kulturscene og er i dag Norges eneste rene kulturkirke.

– Du skal synge i et vigslet kirkerom, det er kanskje ikke et sted man ville vente å finne deg?

– Jeg tok sterk avstand fra religion da jeg var yngre. Men jeg tror. På noe sakralt, noe som er større enn oss og jeg tror at vi kan møte det i kunsten. Og ja, også i kirkerommet. Når vi gir oss over til sangen og instrumentene og stemningen. Det oppstår en inderlig kontakt mellom oss som er tilstede, og noe som er større enn oss. Hva det er vet jeg ikke, men det er der.

– Tenker du at du viser andre mennesker, de som kanskje ikke er så sakrale av seg, en flik av noe åndelig når du synger Tom Waits i en kirke?

– Det har jeg ikke tenkt over, men der er kanskje noe i det. Å lage en liten åpning mot det som er større enn oss selv. I så fall forsøker vi å gjøre det med enkle metoder. Det vil si, få det til å låte enkelt og mektig, men ikke jålete. Som formidler er jeg et mellomledd mellom det som skal ut og de som skal ta imot. Poenget mitt er å tolke de fantastisk fine tekstene til Tom Waits i en ny ramme. Det tror jeg vi får til!

Sven Henriksen synger Tom Waits, onsdag 16. oktober kl. 19.30, Kulturkirken Jakob, Hausmannsgate 14, Oslo.

Powered by Labrador CMS