Sport
Vil bruke mote mot homohets
Alpinist Lucas Braathen går hardt ut mot mobbing og lanserer et nytt moteprosjekt mot homohets.
Vil bruke mote mot homohets Alpinist Lucas Braathen går hardt ut mot mobbing og lanserer et nytt moteprosjekt mot homohets. Tekst: Reidar Engesbak.
Alpinisten Lucas Braathen (23) er åpen om all trakasseringen han får for å være multikulturell og «feminin».
Braathen gjorde sin verdensdebut i 2019, og allerede som 18-åring konkurrerte han mot store skitalenter som Marcel Hircher og Henrik Kristoffersen. Et knapt år seinere fikk han sitt internasjonale gjennombrudd med en fjerdeplass i slalåm i Kitzbühel, Østerrike. Siden har han danket ut flere av sine største konkurrenter i skiløypa, kapret en rekke pallplasseringer og vant verdenscupen i slalåm i 22/23.
Men alpinisten har også andre ting han brenner for, blant annet mote. Det har ført til hets i sosiale medier. På Instagram deler han bilder av antrekkene sine, og han er ikke redd for å eksperimentere med klesstiler, eller måter å uttrykke seg på. Da han la ut bilder av seg selv ikledd skjørt mottok han flere stygge kommentarer og påstander om at han er homo.
«Jeg blir kalt «homo» fra venstre og høyre i negativ form, selv om jeg kanskje ser på det som positivt. Kanskje det å bruke et plagg som en gang var mer for kvinner enn for menn ikke nødvendigvis er å være homoseksuell, selv om det ikke er negativt»,sa Braathen i et intervju med Dagbladet i februar i år.
Mote mot hets
Nå har Braathen tenkt å ta tyren ved hornene, og lanserer et nytt moteprosjekt.
«Jeg kan si at et av prosjektene vi snakker om, så handler det om å adressere de tingene jeg blir veldig arrestert for i samfunnet», sier Braathen i et intervju med Aftenposten.
«Det gjør ikke vondt at de kaller meg homofil, men det gjør vondt å se at folk bruker mine sosiale medier-innlegg til å slenge homofili som noe negativt. Og jeg har en søster som er lesbisk, og hun sitter og leser disse kommentarene. Jeg vet hun blir såret av det», sier Braathen.
Braathen er ordknapp når det kommer til prosjektet, men er klar på at han vil adressere temaet og stå opp mot hets.
«Jeg vet at jeg ikke går under av det, så om jeg kan stå opp for at samtalen kommer frem i lyset, så synes jeg det er en sunn ting. Det er verdt det», sier han.