Russland

Putins anti-lhbt+propaganda lever fritt på nett

Nettet er både et fristed og et propagandamaskineri i Putins Russland. – Du får 10-15 års fengsel for å bruke ordet «krig», men det er ikke vanskelig for russere å finne annen informasjon om krigen, sier sier Mina Wikshåland Skouen i Den norske Helsingforskomité.

Russiske sikkerhetsstyrker har her satt opp et skjult kamera for å «fange» en høyprofilert ukrainer. Videoen ble lagt ut på chattetjenesten Telegram.

De siste månedene har Russlands president Vladimir Putin har flere ganger omtalt den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj som nazist, blant annet som begrunnelse for Russlands invasjon i nabolandet.

Nazi-stempelet er ikke det eneste Zelenskyj, og andre krigsmotstandere, har blitt påklistret. Patriarken Kirill, den russisk-ortodokse kirkens overhode, ga nylig Pride skylden for invasjonen av Ukraina.

– Homofobi og transfobi brukes i utbredt grad for å svekke krigsmotstandere. Det blir en måte å diskreditere folk som tar til orde mot krigen, gjerne også bare som et rent skjellsord: «han er mot krigen, han er homo», sier Mina Wikshåland Skouen i Den norske Helsingforskomité.

Streit superkjendis homohetset

– Maxim Galkin, som er en kjent artist, er en av dem opplevde denne diskrediteringen etter at krigen brøt ut.

I 2017 omtalte Galkin hjemlandets homopropagandalover som «en heksejakt» og etter invasjonen av Ukraina har han angivelig rømt til Israel. Dette fordi han fordømte blant annet bombingen av teateret i Mariupol og massakren i Bucha.

– Etter dette ble han møtt med massiv homohets, rått og uredigert. Galkin er for øvrig gift med en kvinne. Det er selvsagt ikke riktig å hetse noen uansett om de er skeive eller ikke, men i tillegg er det åpenbart at homofobi og transfobi har blitt instrumenter i Putins krigføring, sier Skouen.

Mina WIkshåland Skouen er koordinator for likestilling og anti-diskrimineringsarbeid i Den norske Helsingforskomité.

Hun mener det er påfallende hvor etablert anti-lhbt-propagandaen har blitt. Etter de russiske myndighetenes mangeårige bruk av propaganda, har den nå blitt tatt i bruk av langt flere aktører enn politikere, blant annet patriarken Kirill.

Falske nyheter florerer i sosiale medier

Homopropagandaen fremmet av russiske politikere og privatpersoner, er kanskje mest eksplisitt og grusom på nettet.

For politikere i både Russland og Ukraina har Telegram blitt en viktig platform der politikere kan kommunisere ut til folket. Et raskt søk i russiske grupper viser blant annet videoer av skeive som utpresses og bankes opp.

Telegram er en slags kombinasjon av What’s App, Twitter og Facebook, og er ekstremt populær i Øst-Europa, spesielt i Ukraina og Russland. I USA brukes den hyppig av grupper fra den ytre høyresiden og er kjent for å være anonym og usensurert.

Et annet bilde som og sirkulerer på Telegram er dette, hvor USAs President Joe Biden og Ukrainas president Volodymyr Zelenskys hoder er redigert på kroppene til to homofile menn som holder hender.

Men nettet gir også tilgang til nyheter fra andre enn Putin og hans støttespillere, påpeker Skouen.

– Både krigspropaganda- og hatefulle ytringer mot lhbt+ personer skjer for åpen scene, i nyhetsmedier eller fra presidenten og fremtredende politikere. Men folk kan finne alternativ informasjon. Blant annet Telegram er fortsatt et fristed, fordi du i tillegg til propagandaen har tilgang til annen info.

– Er bruken av nettet og sosiale medier en taktikk fra Putins side?

– Mange som kjenner Russland godt peker på at Putin nok har et litt utdatert forhold til hvordan man kan kontrollere hvilken informasjon folk har tilgang til. Han skulle nok gjerne ha skrudd av internett. Det er mulig å hindre befolkningens tilgang til en viss grad, men de som vil finne informasjon, vil finne den uansett.

Informasjonskrigen

Skouen mener det er helt avgjørende for Putin å vinne den såkalte «informasjonskrigen».

– Hadde det ikke vært for at Putin har et av verdens mektigste militærapparater til å støtte opp under propagandaen, hadde dette vært en informasjonskrig han var dømt til å tape, sier hun.

– Russiske myndigheter bruker tradisjonelle midler i sensureringen av informasjon. Du kan få mange år i fengsel for å bruke ordet «krig». Men det er ikke vanskelig for russere å finne annen informasjon om krigen. Det er tilgjengelig informasjon om den brutale krigen som foregår både på engelsk og russisk, hvis man vet hvor man skal lete. Men for eksempel en av de siste uavhengige mediene som fantes, Novaya Gazeta, har sagt at de ikke kan rapportere under disse omstendighetene og avsluttet sin rapportering, så de lett tilgjengelige kildene er borte.

Powered by Labrador CMS