– Homofobien i idretten skal vekk
Dette lovet statssekretær Kjell Erik Øie på vegne av statsråd Trond Giske i kulturteltet på Rådhusplassen under Skeive dager, der det var debatt om at idretten vegrer seg i alle homospørsmål. Talsmann i Vålerengaklanen, Kjell Henning Thon (bildet), lovet at de skal få inn i vedtektene sine at homofobi ikke er forenlig med medlemskap i Klanen. – Idretten gjennom Norges Idrettsforbund klarer ikke å snakke om homofili, sa forsker Heidi Eng og refererte til sin undersøkelse om homofili og idrett hvor hun har intervjuet 18 personer på klubbnivå og i toppidretten.– Garderobekulturen er problematisk både i lag og i den individuelle idretten. Seksualiteten syns ikke dersom du ikke bringer med deg partneren og det rammer alle dersom du bryter på kjønn. Da dukker uttalelser som «jævla homo» opp, sa Eng.Hun mente dette kunne oppsummeres i to punkter. Homohets rammer alle og overskriften «ikke på mitt lag» gjelder alle, også de som ikke driver lagidrett. Fotballforbundet er det eneste særforbundet som har satt seksualitet på dagsorden.Lars Bache, åpen homo og fotballtrener, kjente seg ikke igjen i den generelle beskrivelsen om at er du homo så blir du hetset i herrefotballen. Han hadde ingen egne opplevelser i så måte, til tross for at han har vært åpen homo i tre forskjellige fotballklubber.
Homofobi skal på dagsorden
– Er idrett et område som trenger mindre oppmerksomhet enn andre, spurte ordstyrer og journalist i Aftenposten Kristine Meek, og rettet spørsmålet til Kjell Erik Øie, statssekretær i barne og likestillingsdepartementet. – Vi tror på et samfunn der alle kan få være åpne overalt og dette kan ikke reduseres til et individuelt valg, sa Øie.Ifølge Øie ønsker kirke- og kulturminister Trond Giske nå å ta dette opp med idrettsforbundene og be dem sette homofobi på dagsorden. – I tillegg skal han ta opp homofili og idrett på neste rundebordskonferanse med idrettsnorge. Vi må sørge for at homofili tas inn i utdanningen til idrettsforbundene og der må vi alliere oss med de positive kreftene i systemet. Jeg lover et høyt fokus på idrett og homofili, sa Øie.
– Se på Marit Breivik
Beate Gangås, likestillingsombud, trakk frem landslagstreneren i håndball for kvinner Marit Breivik. – Hun er et veldig godt eksempel. Vi må legge til rette for at ungdom skal finne seg til rette. Det skal så lite til for at det blir veldig bra eller veldig dårlig. Alle tror at det er bare lesber i kvinnefotballen. Derfor prøver lesbene å dempe dette og mange går derfor inn for å se så hetero ut som mulig og det er ganske forferdelig, sa Gangås, som selv har vært aktiv fotballspiller på Akser.Øyvind Brevik i idrettslaget Raballder skrøt også av Marit Breivik for hennes inkluderende holdninger. – Åge Hareide, landslagstrener i herrefotball vil kalle inn til pressekonferanse dersom det står frem en homo på laget, og hva slags signaler sender det at Ketil Rekdal, trener i Vålerenga, er egenerklært homofob, sa Øyvind Brevik.Han opplyste forsamlingen om at Raballder får 99 prosent positive tilbakemeldinger fra publikum men null respons fra Norges Idrettsforbund. – Vi begynner å lure. Hvorfor tør de ikke å stille til debatt, spurte Brevik.Ordstyreren kunne bekrefte at Norges Idrettsforbund er vanskelig å få i tale. – Vi får dem ikke i tale, opplyste hun, for ingen ønsket å stille til debatt nede i kulturteltet under Skeive dager.
Klanen vil jobbe mot homofobi
Kjell Henning Thon, styremedlem og talsmann i Vålerengaklanen sa at de ikke hadde noe offisielt syn på homofobi. – Vi har ikke homofili på dagsorden slik som vi har med rasisme. Derfor vil vi nå foreslå å ta homofobi inn i vedtektene og dermed si at dette ikke er forenelig med medlemskap i Klanen, sa Thon, som fikk trampeklapp fra salen.– Dette var en fantastisk nyhet. Vålerengaklanen har virkelig makt og enorm gjennomslagskraft. Andre vil komme etter for alle er ikke som Rekdal, sa Lars Bache.– Jeg er lei av å tro på at Norges Idrettsforbund skal gjøre noe uten press, sa Heidi Eng og oppfordret Øie til å stille krav til idrettsforbundet og true med at de ikke får økonomisk støtte dersom de ikke setter homofili på dagsorden.Øie repliserte med at politisk press må til. – Ellers blir det bare en haug med brosjyremateriell, mente han.Jon Reidar Øyan, leder i LLH, satt i salen. Da publikum fikk ordet grep han anledningen og mente at vi må ha en positiv forskjellsbehandling for å få til endringer. – I Rosenborg sier de at de ikke har noen homoer på laget og derfor er ikke homofili et tema i klubben, sa Øyan.– Hva kan LLH gjøre, spurte ordstyreren? – Det skal være ok å være homo og aktiv idrettsutøver på alle nivå. Derfor er vi nødt til å være synelig og stå sammen med heteroene, fastslo Øyan uten å komme nærmere innpå hva LLH konkret skal gjøre for å få det til.Lars Bache ønsket seg en åpen homo. – En lysende stjerne som står frem. Klanen er en slik lysende stjerne. Men jeg vet om andre også. Det gjør Ketil Rekdal også, for han har spilt på landslaget i fotball med en homo, opplyste Lars Bache uten å avsløre hvem dette var.– Vi har ikke et generelt diskrimineringsvern for homofile andre steder enn innenfor arbeidsliv og retten til bolig. Dette har vi sendt et brev til departementet om, fortalte Beate Gangås, som sa at det irriterer henne at når man snakker om homo og idrett så er det menn folk mener. – Erik Thorstvedt fikk kreditt for å ønske seg en åpen homo. Nå må jeg få forsvare lesbene i fotballen. Det ser nesten ut som at man ønsker at lesbene skal gå inn i skapet igjen for ikke å bringe skam over kvinnefotballen, sa Gangås.– Ja, lesbene opptrer skjult i den feminine idretten, mens i den maskuline idretten er det redsel for at de skal bli for mange, kunne Heidi Eng bekrefte.