TilbakeBLIKK

Publisert

Hver søndag presenterer Blikk Nett artikler fra Blikks 19-årige historie. I dag: Historien om da Simon Andersen ble Norges første såpehomse.

Blikk nr. 6, juni 1996

Frilansskuespiller Simon Andersen har sagt ja til å spille homserollen i TV 2s nye satsing Familiesagaen De Syv Søstre. Til høsten kan hele Norge hver uke se ham som såpehomse i fjernsynsføljetongen.Tekst: Betzy A. K. Thangstad. Foto: Arne Walderhaug.  

TV2 med såpehomse

Andersen tar fjernsynsjobben som en utfordring og gleder seg til å samarbeide med produsentene Rubicon TV og TV Spartacus. Sistnevnte står blant annet står bak den svenske serien Rederiet. – Foruten noen kortfilmer og reklamesnutter har jeg lite fjernsyns- og filmerfaring, så det blir spennende å arbeide med fjernsynsmediet. Produsentene er dyktige og proffe folk, forteller Andersen til Blikk. – Selv liker jeg godt såpeopera, spesielt Rederiet. Også Models Inc. og NRKs Vestavind, uten sammenlikning for øvrig. Handlingen i De Syv Søstre er lagt til Solbekk, som ligger utenfor en større norsk by og er en gjennomsnittsby i dagens Norge. Som vanlig i en såpeopera dreier serien om kjærlighet og familieforhold. Seerne stifter bekjentskap med fem familier og den lokale venninneklubben De Syv Søstre, og får delta i varmen og samværet i syklubben. Foruten homoseksualitet berører serien temaer som religion, prostitusjon, arbeidsløshet, rasisme, kroppsfiksering, båtflyktninger og konemishandling.  

«Normal» homorolle

Hva hans nye rolle innebærer, kan skuespilleren ikke gå i dybden om. – Foreløpig vet jeg lite selv, men etter det jeg har forstått, skal det være en sympatisk karakter. Jeg kommer ikke til å spille skrulle eller femi, men en såkalt «normal» homorolle. Det blir andre ting enn det å være homo som står sentralt.

– Hva vil homorollen bety for norske fjernsynsseere?

– For det første blir homoseksualitet satt på dagsorden, slik at det blir mindre farlig og spennende, og mer normalisert. Ofte er lesber og homser blitt framstilt på humoristisk vis, men denne rollen er mer vanlig. Andersen presiserer at han ikke fikk rollen fordi han er homse, men fordi han gjorde det bra på audition. Han nevner at han er blitt advart mot å ta en homorolle.– Det sies at en ikke får andre jobbtilbud etter å ha spilt homo, men det tror jeg er en myte. Uansett er jeg villig til å ta den sjansen, for det er tross alt jobben jeg gjør, som er interessant.

– Er det bra for selve rollen at en homse har fått den?

– Karakteren og jeg kommer sikkert til å ha mange like erfaringer, og som homo kan jeg tilføre en del. Andre forhold overser jeg kanskje, fordi jeg ikke ser dem utenfra. Mye vil likevel kommer an på regien.  

Glede og nytte

Bergensmiljøet har i flere år nytt godt av Simon Andersens skuespillertalent. Han har opptrådt både som Wenche med C. og som Nancy i dragparet Nancy og Monique, og han er en naturlig del av Orange Crush Club. Han har også selv hatt glede og nytte av å underholde lesber og homser.– Homo-publikummet er kritisk når det gjelder homo-humor, men det er også et takknemlig publikum. Det var en utrolig opplevelse å opptre som Wenche med C på Sentrum Scene Verdens Aidsdag i fjor. Folk lo og klappet slik at jeg ikke hørte hva jeg selv sa. Og så var det jo mange fra bransjen der da. Så jeg har fått en del jobbtilbud etter den forestillingen.  

Allemannseie

Etter å ha gått teaterlinjen på Romerike folkehøyskole i sesongen 89-90, fikk han elevplass på Hordaland Teater, der han var i fire år. Han har nettopp avsluttet 16 måneders sivilarbeid ved Bergen Internasjonale Teater, og er i disse dager tilknyttet Riss Dansekompani, for Åpningsverket på Nattjazzen.

– Når begynte du å spille teater?

– Jeg har spilt amatørteater i Vestfold så lenge jeg kan huske. Jeg kunne ikke lese da jeg først stod på scenen og måtte lære replikkene sammen med min søster. I ti år har jeg vært med på sommerteater i Stavern. Vi spiller i Kruttårnteatret, et rundt tårn der du er nært inn på publikum. Der har jeg kunnet leke litt og bli trygg på meg selv som skuespiller. Opptakene til Familiesagaen De Syv Søstre begynner i juli, så det blir første gang på ti år jeg ikke spiller sommerteater. Kanskje jeg begynner å bli voksen? sukker han.

– Hvordan blir det å plutselig skulle bli allemannseie?

– Jeg legger ikke skjul på at det er mye oppmerksomhet som driver en som skuespiller, men det kommer til å bli skummelt. Det er selvfølgelig greit når folk liker det jeg gjør, men hvis jeg gjør en dårlig jobb, blir det verre. Den sjansen må en ta. Jeg gleder meg og kommer til å lære mye.  

Hva gjør Simon Andersen nå?

Simon Andersen møter Blikk Nett med en god latter når han får presentert intervjuet han ga i 1996.– Sa jeg mye dumt? Huff, det er lenge siden, sier han. Da «Syv søstre» slukket scenelyset i 2000 forsvant ikke Andersen bak scenen for aldri å bli sett igjen. Han returnerte til revyscenen og har hatt stor suksess med show over hele landet, fra de årlige sommershowene i Stavern til Latter i Oslo. At rollen som Roy i såpeserien har hatt en betydning har Simon Andersen visst lenge.– Det er nå jeg begynner å merke det. For nå treffer jeg mange av dem som var unge og satt hjemme og så på såpeserier. Jeg treffer dem på byen og tilbakemeldingene jeg får er veldig positive.

– Hvordan var responsen da serien kom på tv-skjermen i 1996.

– Jeg fikk mest positive reaksjoner, men det var jo negative også. Men det fikk alle i serien. Du må huske på at «Syv søstre» også var den første såpeserien som hadde en innvandrer-famile, som attpå til snakket urdu. Det reagerte mange på. Jeg har møtt flere homser med innvandrerbakgrunn som forteller at de ikke fikk se serien på grunn av min rollefigur. Både i Storbritannia og USA blir det oppstyr, selv i dag, når det introduseres skeive karakterer i tv-serier.– Norge har vært tidlig ute med slike temaer, og det er bra, sier Andersen til Blikk Nett. – Du skal ikke dra langt av gårde før du ser hvor godt vi har det her i landet.

– Hvis du kunne gå tilbake i tid og gi Simon Andersen anno 1996 et god råd, hva ville du sagt?

– Ikke vær så bastant.

Vintershow

Simon Andersen, og makker Stig Werner Moe, er for tiden aktuell med vintershow på Lillehammer.Vintershowet, som hadde premiere 27. februar på Rica Victoria Hotel, byr på elleville parodier og latterlige påfunn, alt gjort på Simon og Stigs særegne måte. Vintershowet spilles fredager og lørdager ut mars.

Powered by Labrador CMS