– Homokampen er ikke over

Publisert

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt mener det fortsatt er langt igjen før det er full likestilling mellom homoer og heteroer i Norge. – Fortsett kampen, oppfordret Huitfeldt på et møte med Homofile og lesbiske sosialdemokrater.

Hva som er veien videre etter ekteskapsloven var temaet for møtet mellom Homofile og lesbiske sosialdemokrater og barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt mandag kveld. Rundt 50 mennesker hadde møtt opp, og mange av disse hadde kommentarer eller spørsmål til statsråden. I panelet sammen med Huitfeldt satt lederen for Aps homonettverk, Håkon Haugli, leder av Helseutvalget Rolf M. Angeltvedt og leder av LLH, Karen Pinholt.
– Feir ekteskapsloven nå, men det er forsatt mye igjen av homokampen. Jeg kan ikke se for meg et samfunn i fremtiden som kan klare seg uten LLH, sa Huitfeldt til tilhørerne.

Vil ha manifest

Huitfeldt benyttet også anledningen til å sette fokus på viktigheten av at Norge baner vei for homorettigheter utenfor Norges grenser. – Norge er i verdensklasse på likestilling. Når jeg snakker om dette utenom landets grenser pleier jeg alltid å legge inn noen setninger om homofile. Vi i Norge har kjørt likestillingspolitikken i mange år, men nå er det på tide at vi setter likestilling for homofile på dagsorden også internasjonalt, sa Huitfeldt. Barne- og likestillingsministeren oppfordret homoorganisasjonene til å gå sammen for å lage et manifest som kan brukes i utenriks- og bistandspolitikken. – Denne saken vil jeg ha mer trøkk på. I et slikt manifest kan andre land lese om hvordan vi har kommet så langt i Norge, oppfordret Huitfeldt.

Diskuterte Frelsesarmeen

Noen av tilhørerne trakk fram at de ville ha et større fokus på homofile innvandrere i Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).  – Det er viktig å få flere homofile innvandrere som sier fra og står fram. Jeg har oppfordret Islamsk råd og også kristne organisasjoner til dialog med homofile. Å forandre meninger gjennom dialog mener jeg har større virkning enn å presse noen til å endre praksis, mente Huitfeldt. For noen uker siden ble statsstøtten til Frelsesarmeens barn og unge stanset fordi Fordelingsutvalget mente det var diskriminerende at de ikke kunne ansette heterofile eller homofile samboere i ledende stillinger i organisasjonen. Saken kom til BLD som ankeinstans, og departementet bestemte at  Frelsesarmeens ungdomsorganisasjon skulle få statsstøtte. Dette temaet ble grundig diskutert på møtet mellom Huitfeldt og Homofile og lesbiske sosialdemokrater. Selv om leder for homonettverket, Håkon Haugli, mener dagens regjering fortjener terningkast seks for sin homopolitikk, var det også tydelige uenigheter i denne saken.

Ikke snudd

– For meg var det et enkelt spørsmål. En organisasjon innrettet seg i strid med vedtatte retningslinjer. Når man velger å gjøre det må man miste statsstøtten. Det handler ikke om religionsfrihet, sa Haugli og la til at han ble veldig skuffet da BLD snudde i saken. – Jeg har ikke snudd i saken. Jeg mener vedtaket var riktig. Håkon tar feil når han sier dette ikke handler om religionsfrihet. Balanse og ulike prinsipper står ovenfor hverandre hele tiden, sa Huitfeldt og sa videre at hun mener dette ikke bare handler om homofile.

– Ikke bare homosak

– Disse organisasjonene sier nei til homofile samboere og heterofile samboere. Derfor skal en være forsiktig med å si at dette bare handler om homofile. Det blir for enkelt å si at denne saken ikke handler om religionsfrihet, svarte Huitfeldt. – Vi tar ikke enkelt på det, og jeg blir veldig trist av at ungdom lærer at å forskjellsbehandle på basis av kjønn og legning er greit. Det er problematisk for meg og handler om mer enn å gjøre det til et enkelt diskrimineringsspørsmål. Jeg forstår at saken ikke er enkel og jeg kan akseptere at det rører ved religionsfriheten, men i bunn og grunn var det et regelverk som ble brutt, svarte Haugli.

Powered by Labrador CMS