Homominister Thorkildsen

Publisert

Barne-, familie-, likestillings- og inkluderingsminister Inga-Marte Thorkildsen sto for den offisielle åpningen av LLH, LLH Oslo og Akershus og Skeiv Ungdoms nye lokaler i Tollbugata 24 i dag. LLH, LLH Oslo og Akershus og Skeiv Ungdom flyttet 1. november i fjor inn i nye lokaler i Tollbugata 24, og i den forbindelse ble det i dag invitert til offisiell åpning av det nye homohuset i Oslo. – Jeg er utrolig glad for å være tilbake i Oslo sentrum, der hvor homobevegelsens hovedkvarter naturlig hører hjemme, sa LLH-leder Bård Nylund til gjester og samarbeidspartnere på åpningen i dag. Det nye homohuset består av et romslig hus som igjen åpner for mange aktiviteter.– Her har vi alt fra seniorkafe til treff for homofile med barn og vi er veldig glade for at vi har plass til slike aktiviteter i vårt eget hus, sa Nylund. Homominister Thorkildsen var glad for å kunne stå for den offisielle åpningen av Homohuset.– Jeg ble ikke bare invitert, men snarere kommandert hit i dag. Men jeg hadde kommet uansett, sa Inga Marte Thorkildsen før hun foretok den høytidelige åpningen. – Det er ingenting som er mer gledelig enn å komme på en fest hvor hensikten er noe så viktig som det å åpne det nye homohuset. Det dere betyr for samfunnet, det tror jeg faktisk ikke at vi kommer til å forstå før det har gått en tid. Men når vi ser tilbake på vår egen historie så skjønner vi det jo, sa en rørt homominister til de fremmøtte. – Det er en skammens historie, som vi også er en del av internasjonalt. Men, det er også en gledens historie. Derfor mener jeg det er grunn til også å dvele ved de framskrittene som har skjedd i løpet av de årene som har gått. Det har skjedd, og det kommer fortsatt til å skje en revolusjon fremover. Jeg husker ennå da vi holdt på med felles ekteskapslov i Stortinget. Jeg tror det er det flotteste øyeblikket jeg noensinne har opplevd i politikken. Jeg blir rørt bare jeg tenker tilbake på det. Det er fordi det satt folk i salen som har opplevd noe av det verste ved Norge, og som samtidig reiste seg og kjempet videre – de har vært pionerer på egne og andres vegne, på en måte som det står enorm respekt av. Det er en historie det norske folk fortjener å ta del i på en ordentlig måte, sa Thorkildsen og fortalte om en avstemming som førte til applaus og klubbing i salen. Så var det tid for den høytidelige åpningen.– Takk for inspirasjon gjennom mange år, og takk for at jeg får være del av den kampen dere står i og de feiringene dere behørig har. Med dette erklærer jeg gledens og kampens, og festens, hus for åpnet!

Regnbuebråk

Til Blikk Nett kunne vår nye barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen fortelle at det ble bråk da hun lot seg avbilde på Slottsbakken med et regnbueflagg i armene da hun tok over etter Audun Lysbakken i mars i år. «Stilte på Slottsplassen med homoflagg», meldte den kristne avisa Dagen, og i kommentarfeltet kunne vi lese: «Norge som nasjon har tenkt å bli lik Sodoma & Gomora. Det er det verste jeg har sett. [...] Det er trist at man forteller nasjonen at homoseksualitet er greit. Det er det ikke. Det er synd. [...] Det er en ren perversjon.» – Jeg fikk flagget av LLH, men det kunne like godt vært medbrakt, forklarer Thorkildsen og forteller at hun i gledesøyeblikket ikke merket at flagget ikke var heist på full stang der det sto i blomsterbuketten.– Da kom det en departementsrådgiver til meg og sa: «Statsråd, jeg ville nødig møtt pressen med et regnbueflagg på halv stang!». Reaksjonene fra kristenfolket dveler hun ikke ved.– Heldigvis har vi kommet mye lenger, så slike kommentarer er ikke representative for den norske befolkningen. I den sammenhengen er jeg glad for at LLH-leder Bård Nylund ga meg regnbueflagget. Jeg er stolt av at jeg står på den riktige siden.

– Du er jo også minister for den andre siden, og barna deres. Er det en vanskelig balansegang?

– Nei. Men det gjør det ekstra viktig å være tydelig på at alle barn som vokser opp i Norge skal møtes med respekt uavhengig av hvilken seksuell orientering de måtte ha, og å jobbe for at foreldrene deres skal forstå at det kan være skadelig for barn å vokse opp med omsorgspersoner som ikke respekterer dem og som fordømmer dem. Lik forgjenger Lysbakken mener Thorkildsen at samarbeid mellom de ulike departementene er viktig i arbeidet for å oppnå dette målet.– Mobbing er et problem, så det er noe kunnskapsminister Kristin Halvorsen også må ta tak i. Jeg vet at dette er noe hun har vært opptatt av siden tidenes morgen, heldigvis, og vi skal samarbeide om dette.

– Hva slags seksualundervisning hadde du selv på skolen?

– Jeg kan huske at vi ble vist en tampong som utvidet seg i vann. Det i seg selv hadde jo ingenting med seksualundervisning å gjøre. I den grad vi hadde seksualundervisning, hadde den fokus på det negative og farene ved sex, som hiv, graviditet, gonoré og klamydia. Hvor ble det av nytelsen? Jeg mener fortsatt den dag i dag at vi ikke får gjort noe med de negative sidene hvis ikke vi har et mer positivt syn på seksualitet. Vi må kvitte oss med mytene og spesielt skammen som er så knyttet til sex. Det er altfor mange som sliter med skam. Det er en erfaring jeg kjenner til gjennom fire år i Stortingets justiskomité og gjennom helsekomiteen. Thorkildsen var raskt ute på Twitter og skrøt av Brasil da det i mars ble kjent at landet åpner opp for adopsjon for likekjønnete par. – Jeg vil tro at flere og flere land vil følge etter Brasil fordi flere og flere land beveger seg i riktig retning når det gjelder kjønnslikestilling. Da er lhbt-rettigheter en naturlig konsekvens av det. Her hjemme er jeg også opptatt av å få flere lhbt-personer som fosterforeldre fordi vi trenger flere fosterhjem.

– La oss ikke stoppe der. Hva med å følge Danmark og åpne kirkene for homobryllup?

– Det tror jeg ikke jeg skal flagge noe om ennå. Det ville være feil akkurat nå. Men jeg tror det vil komme på sikt. Historien viser jo at vi utvikler oss, innimellom veldig sakte, men ganske så sikkert i retning av like rettigheter på alle områder. Ofte trenger vi tid til å venne oss til tanken. Når det er snakk om religion, er det et ekstra touchy emne hvor det tar ekstra lang tid å få en forandring. Det er jo morsomt å ta en blikk på historien til KrF, som kjempet med nebb og klør mot partnerskapsloven. Nå er de for partnerskapsloven, men mot ekteskapsloven, sier Thorkildsen og ler godt. Les resten av intervjuet i Blikks mainummer.Skeiv ungdom-leder Åshild Vige, Inga Marte Thorkildsen, LLH-leder Bård Nylund og Hans Heen Sikkeland, leder i LLH Oslo og Akershus. Foto: Reidar Engesbak.

Powered by Labrador CMS