Homopris til HoT Open Mind

Publisert

Eierne av utestedet HoT Open Mind, Hugo Ferkingstad og Tomas Spinola fikk Homofrydprisen 2010 under åpningen av Stavanger på skeivå. Stavanger på skeivå 2010 åpnet onsdag med geistlig besøk. Det var med gjensidig stolthet festivalen hadde meg seg biskop Erling Pettersen som en av åpningstalerne. Tradisjonen tro hadde Skeivå også i år med seg Stavanger- ordfører Leif Johan Sevland, som offisielt åpnet 2010-festivalen i storsalen på Folken, mens festivalansvarlig Morten Vestvik og leder i LLH Rogaland, Arve Andersen, ledet det hele. Det var god stemning blant de 80-90 besøkende under åpningen hvor Josefine Winther sto for det musikalske. 60-årsfeiringen av homobevegelsens kamp i Norge var i fokus, og vil også bli markert flere ganger i løpet av festivalen. Med bispen på besøk kan Skeivå 2010 også notere seg for enda en milepæl passert, for det er første gang en norsk biskop deltar på en pride-tilstelning. Stavangerbiskopen, som har fått mye tyn for sin homovennlige holdning, konstaterte at det å bli sett og akseptert for den man er, er grunnleggende for alle mennesker og påpekte at den kristne tro innebærer retten til å få være hel.

Overraskede homofryd-vinnere

Det var to meget overraskede HoT-eiere som ble utropt til vinnere av Homofrydprisen for 2010. – Takk, takk, takk, takk! var det eneste en rørt Hugo Ferkingstad klarte å si da han og Tomas Spinola entret scenen etter å ha blitt utropt til vinnerne. – Det er bare et drøyt år siden vi startet opp, og nå står vi her. Jeg er så stolt, stolt, stolt! utbrøt han fra scenen. Juryens begrunnelse for tildelingen var parets sentrale plass i homomiljøet og arbeidet med integrering. Ikke minst ble Spinola og Ferkingstad rost for sine personlige kvaliteter. – Prisen deles mellom to personer som har stor omsorg for andre og en vilje til å ta vare på fellesskapet. Gjennom utestedet HoT har de aktivt vært med å bryte ned fordommer og uvitenhet. Ikke minst utviste de en enorm gjestfrihet da LLH tidligere i år ble stående uten lokaler, og de har vært uvurderlige i forhold til homomiljøet og integrering mellom skeive og streite, begrunnet juryen. Hugo Ferkingstad og Tomas Spinola var tydelig overrasket over tildelingen, samtidig som de uttrykte stor takknemlighet til hele homomiljøet i Stavanger. – Vi hadde ingen anelse og ble fullstendig overrasket begge to, sier Spinola. – Det er virkelig en ære å få denne prisen, men vi må dele æren med homomiljøet også. Alle her, alle i LLH Rogaland og alle open minded-folk i Stavanger deler vi denne prisen med, legger han til. På 14 måneder har HoT blitt et viktig sosialt treffpunkt både for skeive og streite i Stavanger, noe juryen la til grunn i tildelingen. – Det begynte med noen homoer som etter hvert dro med streite venner hit. I dag er vi et homosted for alle med et åpent sinn, forklarer Tomas Spinola.  – Vi er fornøyde med å ha blitt et sosialt møtepunkt i byen, og vi ønsker at kan bidra til mer åpenhet i samfunnet. Hos oss er det ikke viktig om du er det ene eller det andre. Så lenge du er open-minded er du velkommen til oss, avslutter Ferkingstad. HoT Open Mind er under Stavanger på Skeivå 2010 vertskap for RelaxParty onsdag, torsdag og fredag, samt Skeivå nattå lørdag. HoT Open Mind ligger i Kirkegaten 40, Stavanger.

På rett spor

I sitt tolvte år kan Stavanger på skeivå feire at de nå er landets nest største pride-festival. Bare Oslos Skeive dager er større. Arve Andersen, leder i LLH Rogaland, mener de er på rett spor i Rogaland. – Vi er på fremmarsj her i Rogaland. Når det gjelder Stavanger på skeivå har vi funnet et konsept som fungerer og som er gjennomførbart, så vi må bare fortsette samme kursen som før, sier han til Blikk under åpningen. Morten Vestvik har vært primus motor for Stavanger-festivalen de siste årene, også han mener de er på riktig kurs. – Rammene for festivalen er stort sett de samme, men vi forsøker noe nytt hvert år. I år har vi for eksempel et nytt festkonsept, nytt show og nye lokaler. Og med oss fra i fjor har vi tatt suksessen homosnakk, ledet av Elisabeth Hovland. Det er akkurat som Skavlan, men med skeive temaer. I år er temaet lokale homohelter, med referanse til Homobevegelsens 60- årsjubileum. Stavanger på skeivå 2010 varer til og med søndag 5. september. Fullstendig program finner du på skeiva.com Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland er nærmest blitt fast innslag på åpningen av «skeivå». Årets åpningsklipp blir derimot hans siste som ordfører, da han ikke stiller til gjenvalg. Ordføreren er flankert av festivalsjef Morten Vestvik (t.v.) og Arve Andersen. Foto: Lene Tønnessen.