Homososialt fellesskap

Publisert

Den danske non-profit-organisasjonen Homososialt Fellesskap starter avdelinger i Oslo og Trondheim. Mr. Gay Danmark 2011, Jobbe Joller (23), startet organisasjonen Homosocialt Fællesskab i Aarhus i mai i år. I løpet av kort tid vokste gruppen seg stor og nå har Homosocialt Fællesskab spredt seg utover hele Danmark med 20 lokale avdelinger og et medlemstall på 1 300. Medlemmene i Danmark har vist at det er et stort behov for et tiltak som byr på sosiale treff, ikke bare på diskoteker, barer og kafeer, men også utenfor de tradisjonelle arenaene. Gjennom Homosocialt Fællesskab møtes medlemmene til kafebesøk, fester, grilling, brunsj, museumsbesøk, juleshopping og mer. Det er gjennomsnittlig to til tre sosiale samlinger og tilbud hver måned. – Homosocialt Fællesskab startet som en gruppe hvor målet var å få 500 faste medlemmer på et år, for på den måten skape et sosialt liv i provinsen, sier fellesskapets formann og gründer Jobbe Joller til Blikk Nett. – Homomiljøet har generelt vært sentrert i København. Etter tre måneders eksistens så vi at vi hadde rundet 750 medlemmer og dermed gått langt over målet vi hadde. Responsen fra medlemmene i Danmark har vært positiv.– Jeg er faktisk overrasket over hvor mange som har tatt kontakt. Folk stopper meg på gata for å snakke om HSF, og noen vil deler ideer. Jeg snakker og diskuterer med folk på byen og på facebook. Jeg har fått tusenvis av brev fra folk i hele Danmark og alle er storfornøyd med at skeive i Danmark nå kan delta på arrangementer som ikke er eksklusivt «gay», men bare avslappet og moro, forteller Joller til Blikk Nett.

Alle er velkommen

Selv om 'homo' er sentralt i navnet på organisasjonen så er det åpent for absolutt alle.– Vi har ingen målgruppe. Vi har medlemmer som er lesber, homser og trans. Vi har til og med heterofile medlemmer, folk som ikke bryr seg om vennene deres er homo eller streite. Medlemmene er i alle aldersgrupper og alle er velkommen, sier Joller og forteller at endel medlemmer hadde sine tvil om dette passet for dem. – Men de fleste har blitt overrasket. Alle har noe godt i seg, og jeg tror stemningen spiller en viktig rolle når det kommer til sosialt samvær. Hvis omgivelsene og stemningen er god, så blir samværet det også. Facebook er plattformen for det sosiale fellesskapet.– De aller fleste bruker allerede facebook og vi slipper å skape seg en ny profil på et nytt nettsted. I tillegg trenger du ikke bruke mye tid på nett for å finne igjen en person du traff på et arrangement. De er allerede blant medlemmene på HSF-gruppen på facebook. Så alt ligger til rette for videre kontakt.

Homososiale avdelinger i Norge

Nå satser Joller på sosial suksess også i Norge, og i første omgang har det blitt opprettet Homososialt Fellesskap-grupper for Oslo og Trondheim på facebook. Men hva visste han egentlig om det norske homomiljøet fra før?– Jeg gjorde mye research før jeg i det hele tatt begynte å tenke på å starte i Norge. Jeg har også vært i kontakt med norske homoer som kjenner miljøet godt for å sjekke om HSF ville passe i det norske miljøet og brukt tid på å lytte til og å diskutere HSF med nordmenn, sier Joller til Blikk Nett. – Håpet er at Homososialt Felleskap i Norge skal ha like stor suksess som i Danmark, og forhåpentligvis at noen vil ta over og drive det videre. Men før den tid er det et ønske at noen har lyst å bli «event-makers» slik vi har i Danmark. Jeg kan, naturlig nok, ikke reise rundt i hele Danmark og arrangere «events», så derfor har vi håndplukkede «event-makers» som sørger for aktiviteter i sin by.

– Hva blir den neste store utfordringen nå?

– Jeg har jobb til langt oppover ørene akkurat nå. Jeg jobber over 60 timer i uka med HSF, studier og min vanlige jobb, så jeg tror jeg har nok som det er. Men utfordringen ligger i å skape et fellesskap for nordmenn og det innebærer en del jobb - men når du ser at noen har møtt andre mennesker de går overens med, så er det verdt alt arbeidet.

– Hvorfor ikke et stort nordisk homososialt fellesskap?

– Jeg har vært inne på tanken om å starte det samme for svenske og finske homoer, men en ting om gangen. All fokus ligger nå på Danmark og Norge, sier Jobbe Joller.

Homososialt Fellesskap Norge:

facebook.com/HSFNorge

Homosocialt Fællesskab Danmark:

facebook.com/HSFWorld