Elisabeth Hovland var i går vert for Norges første homotalkshow under Stavanger på skeivå.
– Dette var flott og interessant, sa forfatteren Gerd Brantenberg, som var gjest i talkshowet. Til showet hadde Stavanger på skeivå også invitert Håvard Kleppa, Are Grongstad, Norges første åpne homofile eliteseriespiller i håndball, Magne Richardsen fra Skeiv Verden og Stephen J. Walton som er professor i lesevitenskap.

Det var en fin miks av humor og alvor i en fullsatt kjeller på biblioteket i Stavanger. Med seg til å krydre showet hadde Hovland stuntforsker Dr. Inge Anda. Han kom med avslørende vitenskap om homser og lesbers gjøren og laden. Vi fikk blant annet vite at mange lesber har prøvd å stå når de tisser, men at bare få homser sitter når de gjør det samme. Stuntforskeren hadde gjennomført en undersøkelse blant homofile i Rogaland der han hadde stilt spørsmål det sjelden eller aldri blir forsket på.

Musiker Margrethe Hjardeng løste opp stive lattermuskler og ga oss musikalske mellomspill på pianoet gjennom det to timers lange homosnakket.

Historietime
Gerd Brantenberg ga publikum en lesbisk historieleksjon på oppfordring fra talkshowvert Elisabeth Hovland.
– Jeg skrev en kronikk i Dagbladet i 1965 som 23-åring under pseudonymet Eva O. og ga den overskriften «Kvinnelig homoseksualitet, et ikke eksisterende fenomen». Dagbladet endret den til «Kvinnelig homoseksualitet et sammenhengende helvete» fortalte Branteberg til stor latter fra publikum

Hun fortalte om grunnen til at Lesbisk bevegelse (LB) ble startet på 70-tallet.
– Vi trengte LB, for i homobevegelsen skulle vi helst bare være bare homo og ikke kvinner, mens i kvinnebevegelsen skulle vi helst være bare kvinner og ikke homo. LB var en absolutt nødvendighet. Her kunne vi være både kvinner og lesbiske, fortalte Brantenberg.

– Mange unge i dag forteller at boka di «Opp alle jordens homofile» er viktig for dem. Hva er ditt råd til unge homofile og lesbiske, spurte Elisabeth Hovland.

– Søk kontakt med andre i samme situasjon og finn frem tilgjengelig litteratur, rådet Brantenberg.

Kleppa ble presset
Håvard Kleppa ble spurt om prosessen rundt det å få sin mor til å endre standpunkt og støtte forslaget om felles ekteskapslov.
– Mor ble veldig presset av meg på ekteskapsloven. Jeg mener at man må ha foreldrene med seg på slike eksistensielle ting. Men at mor sydde dukkeklær til meg da jeg var liten, viste dere ikke, spøkte Kleppa til rungende latter fra publikum.

Hammerseng var et forbilde
Are Grongstad fortalte om sin komme ut-prosess og det å stå fram som ung idrettsutøver.
– Det var stort for meg da Gro Hammerseng offentlig sa at hun er lesbisk. Livet mitt har blitt så mye lettere etter at jeg gjorde det samme. Men jeg må innrømme at det ble litt mye for en liten gutt fra Namsos da det stormet i pressen, sa Grongstad.

Han fortalte at han kjenner til flere toppidrettsutøvere som er homo.
– De jobber med saken, men det kommer til å ta tid før de orker å stå fram. Dette dreier seg om både kvinner og menn og fotballspillere og håndballspillere, sa Grongstad.