Urix

Overvåker private hjem

Myndighetene i Malysia har lansert en homokonverteringsapp som skal hjelpe lhbt+-personer «tilbake til naturen».

Publisert

Appen Hijrah Diri Homoseksualiti er utviklet av Malaysias institutt for islamsk utvikling og kan lastes ned via Google Play-butikken.

Ifølge beskrivelsen i Google Play-butikken skal appen inkludere «forslag og ideer» som kan hjelpe brukere å overkomme «homoseksualitetens problemer».

Appen tilbyr også en bok ført i pennen av en eks-homofil muslim, hvor det beskrives hvordan man kan konfrontere egne syndige tanker og handlinger, og ikke minst tidligere syndige seksuelle handlinger.

I Google Play-butikken er appen merket i kategorien «E», som betyr at appen passer for alle aldersgrupper.

Skeive i Malaysia lever i frykt for trakassering. I 2020 ble fem menn erklært skyldig i å ha forsøkt å ha sex med hverandre, ifølge avisa Nikkei Asian Review.

Minst en av dem ble ifølge rapporter mishandlet i fengselet. Malysia praktiserer både muslimsk rett og sivilrett, og de fem ble dømt av en muslimsk domstol.

«Dette er ekstra urovekkende fordi det vitner om en trend der private hjem overvåkes for så å invaderes av religiøse myndigheter. Måten mennene ble behandlet på er ydmykende, pluss at det styrker oppfatningen om at homofile er unormale», sier den muslimske lhbt-aktivisten Numan Afifi til Nikkei Asian Review.

Malaysias sivile lover er etterlevinger fra kolonitida, og støtter opp under samme menneskesyn. Motstanderne av den politiske alliansen, Pakatan Harapan, som fikk regjeringsmakt etter løfter om økt fokus på menneskerettigheter, har hatt stor suksess med å hevde at den ignorerer befolkningens ønsker om konservative lover. For å beholde regjeringsmakta, har alliansen i økende grad lukket øynene for grove angrep på lhbt-personer. «I dette landskapet er skeive livredde og uten beskyttelse, og føler seg lurt», sier James Chin ved Asia-instituttet ved University of Tasmania til Nikkei Asian Review.

Powered by Labrador CMS