Kultfilmen over alle kultfilmer, «The Rocky Horror Picture Show», vises på Cinemateket fredag 15. februar i en såkalt «double bill» sammen med «Beetlejuice».

«The Rocky Horror Show» er en blanding av drag, b-film, horror, sex og science fiction. Det er historien om det heteroseksuelle gjennomsnittsparet Brad og Janet som på en stormfull natt må søke ly hos den gale forskeren og transvestitten Dr. Frank-N-Furter, som har kommet til jorden fra planeten Transsexual. På denne bestemte kvelden holder Dr. Frank-N-Furter et selskap for å feire hans store oppfinnelse; en perfekt og muskuløs mann som han har kalt Rocky Horror. Brad og Janet får en kveld de sent vil glemme.

Richard O’Brien, som har skrevet både manus og musikken, spilte selv en av hovedrollene som butleren Riff Raff, og Dr. Frank-N-Furter ble spilt av Tim Curry i den originale oppsettingen. Stykket ble satt opp for første gang i London i 1973. Teateret hadde bare 63 sitteplasser. Etter å ha fått gode kritikker flyttet ensemblet til et større teater samme året. Etter at de flyttet for tredje gang var det publikum i salen som allerede hadde sett stykket over tjue ganger og seks måneder etter premieren ble «The Rocky Horror Show» kåret av The London Evening Standard som den beste musikalen i 1973. I løpet av åtte år hadde stykket gått 2.960 ganger.

Da Brit Ekland tok med mannen sin for å se stykket begynte ting å skje internasjonalt. Mannen hennes var den amerikanske filmprodusenten Lou Adler som også var aksjeholder i nattklubben Roxy i New York. Han sikret seg rettighetene til showet og satte det opp på nattklubben i USA. Da showet ble en hit der også, skrev 20th Century Fox kontrakt for å lage film av stykket, og satte «picture» inn i tittelen.

På grunn av det kontroversielle innholdet i filmen fant produsentene ut at «The Rocky Horror Picture Show» trakk mest folk rundt midnatt. Teaterstykket ble like godt likt som film og publikum kom om og om igjen. De lærte seg replikkene og tok med effekter som ris, paraplyer og vannpistoler som de brukte der det passet inn. Filmen markedsførte seg selv på folkemunne. I dag spilles filmen i 105 kinosaler i USA og er muligens den aller mest kommersielle kultfilmen av dem alle.

Konkurranse
Cinemateket oppfordrer publikum på «The Rocky Horror Picture Show» til å kle seg ut som favorittrollene, være med på sang og dans og å ta med seg avis, vannpistol og lommelykt. Hver gang Brad (Asshole) eller Janet (Slut) dukker opp på filmlerretet, er det bare å rope ut!

Send en mail til: konkurranse@blikk.no – husk navn og du er med i trekningen av billett til deg og en venn. Svarfrist onsdag 13. februar.

«The Rocky Horror Picture Show» og «Beetlejuice». Fredag 15. februar kl 19, Cinemateket, Droningens gate 16, Oslo.

Mer info: cinemateket.no