Hvem blir ny homominister?

Publisert

Høyre gjorde et brakvalg ved Stortingsvalget i går, men Arbeiderpartiet er fortsatt størst. Men etter valget venter lhbt-begevelsen spent på hvem som blir ny homominister. Det er nå klart at Inga Marte Thorkildsen (SV) mister sitt stortingsmandat for Vestfold, og må derfor også gå av som Barne-, likestillings- og inkluderingsminister, eller homominister som hun er kjent for i lhbt-bevegelsen. Ifølge Dagbladet kan ministerposten gå til Dagrun Eriksen (KrF), men Krf-leder Knut Arild Hareide kan også bli Barne-, likestillings- og inkluderingsminister, eller homominister om du vil. Spørsmålet er om Krf-politikere vil trives med betegnelsen homominister.– Det hadde vært spennende med en mann i den ministerposten, i og med at det tradisjonelt har vært kvinner, sier LLH-leder Bård Nylund til Blikk Nett. – Det hadde vært moro med en borgerlig mann. Det har ikke skjedd tidligere, så hvis Hareide tar den ministerposten blir det spennende.

– Tror du han vil trives med betegnelsen homominister?

– I 2013 tror jeg de fleste vil se på betegnelsen homominister som en hedersbetegnelse, sier Nylund til Blikk Nett. For LLH-lederen er ikke valgresultatet uventet.– Nå har høyresiden et flertall i Stortinget, noe som innebærer en ny regjering. Det blir spennende å se hva det vil si for LLH. Et av de nye partiene som inngår i flertallet er Fremskrittspartiet - som jo har vært veldig tydelige på at de ikke ønsker å videreføre støtten til lhbt-organisasjonene. Men på samme tid har de uttalt at de mener LLH gjør en viktig jobb. Så jeg er en forsiktig optimist enn så lenge, sier Nylund til Blikk Nett. Nylund er likevel klar på at de rødgrønne har gjort mye for lhbt-miljøet i sin virketid.– Det er et objektivt faktum at de rødgrønne i løpet av de siste åtte årene har løftet lhbt-feltet betydelig, i hvert fall hvis man ser på de økonomiske bevillingene. I tillegg har vi aldri hatt en politisk ledelse som har vært så tydelige på lhbt-spørsmål som de regjeringen vi har hatt de siste åtte årene, særlig når det gjelder utenriks-, helse- og justis- og likestillingspolitikk. Generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard er avventende til regjeringskabalen.– Det spørs hvor stor gjennomslagskraft Fremskrittspartiet får i en ny regjering, sier Demou Øvergaard Til Blikk Nett. – Det gjelder ikke bare Skeiv Verden, men alle lhbt-organisasjonene. Frp ønsker jo å kutte all støtte. Det gir meg en umiddelbar bekymring og får meg til å stille spørsmål om Skeiv Verden i det hele tatt har kontorer neste år. Et annet punkt vi bekymrer oss over er selvsagt asylpolitikken hvis Frp kommer i posisjon, sier Demou Øvergaard og legger til at Kristelig folkeparti også gir grobunn for bekymringer. – Det kommer an på hva de andre partiene er villig til å gi fra seg av hjertesaker for at kabalen skal gå opp.

Færre skeive på tinget

Arbeiderpartiets Håkon Haugli forlater Stortinget etter endt periode. Det samme gjør Høyres André Oktay Dahl, Per Kristian Foss og Henning Warloe. Representanter som alle har vært åpne homofile. Anette Trettebergstuen (Ap) blir sittende i den nye perioden, mens leder i Unge Høyres Landsforbund siden 2008 Henrik Asheim kommer inn etter partiets brakvalg i Akershus.