– Hvor er Brende?

– Mens vi går mot påskehelgen vet vi at homofile forfølges og tortureres i Tsjetsjenia, skriver FRI-leder Ingvild Endestad.

Publisert

Det pågår en jakt på homofile i Tsjetsjenia.

Sist uke ble det klart at homofile forfølges, fengsles, tortureres og drepes i den russiske republikken.

Kronikk av Ingvild Endestad, leder i FRI.

Over hundre personer

antas bortført. Mens andre lands regjeringer en etter en har kommet med utspill har det vært dørgende stille fra den norske regjeringa.

Lørdag den 1. april rapporterte

den uavhengige avisen Novaya Gazeta at over hundre menn som enten er – eller antas å være – homofile har blitt bortført og utsatt for grov tortur. Ifølge Novaya Gazetas kilder er minst tre av disse bekreftet drept, men antallet drepte kan angivelig være langt høyere.

Ifølge Human Rights Watch

står sikkerhetsstyrker med tilknytning til Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov bak borføringene. Situasjonen er dramatisk for alle som er eller antas å være, homofile, bifile, lesbiske eller transpersoner i Tsjetsjenia.

Flere EU-land og til og med USA har reagert

og kommet med uttalelser etter at nyhetene fra Tsjetsjenia ble bekreftet. Nettverket ILGA-Europe har spesielt bedt land med tette økonomiske bånd til Russland om å reagere, og pekt på blant annet Norge som en viktig stemme. Men fra norske myndigheter er det foreløpig taust.

FRI sendte

sammen med Amnesty og Den Norske Helsingforskomité et brev til utenriksminister Børge Brende og ba om at norske myndigheter måtte legge press på vår nabo for å få Russland til å stoppe grusomhetene.

Stortingsrepresentant Liv Signe Navarsete

sendte også skriftlig spørsmål til utenriksministeren og etterspurte handling, men spørsmålet står enda ubesvart. Heller ikke via andre kanaler har vi registrert utspill eller reaksjoner fra Brende.

Mens vi går mot påskehelgen

vet vi at homofile og antatt homofile forfølges og tortureres i Tsjetsjenia. Norge må reagere, og det må skje nå.

Ingvild Endestad, leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold