– Hvor er de skeive jentene?

Publisert

«Siri» (23) ønsker seg kjæreste, men sliter med å komme i kontakt med skeive kvinner på sin egen alder.

Studenten «Siri» flyttet til Stavanger fordi hun hadde hørt at det skulle være bra homomiljø der, men selv om hun er med på det meste av FRIs arrangementer og drar jevnlig på de skeive utestedene, sliter hun med å komme i kontakt med skeive, jevnaldrende kvinner. 23-åringen etterspør et større fokus på møteplasser for skeive kvinner under 30 utenfor Oslogryta.

Få kvinner i tjueårene

Selv om «Siri» har vært til stede på de fleste FRI-arrangementene i Stavanger-området og vært med på både Skeivå og FRIs ungdomskafé, så finner hun ingen jevnaldrende kvinner som hun kan bli ordentlig kjent med.

– De unge kvinnene på min alder dukker ikke opp. Jeg har ikke vært på en date på tre år … Jeg mener ikke å kritisere FRIs møtetilbud og arrangementer, men jeg kjenner likevel at jeg faller mellom to stoler, sier «Siri».

Hun presiserer at hun har blitt møtt med vennlighet og imøtekommenhet på ungdomskafeen til FRI, men at de som har vært til stede har vært for unge.

– Da jeg var 15-16 år hadde jeg ingen problemer med å komme i kontakt med andre skeive jenter, men nå er det vanskelig. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn. Det kan jo være at skeive jenter er litt mer private? En del gutter gjør mer ut av seg, blant jentene synes jeg ting hysjes ned mer. Det skal liksom ikke være noe tema, det er litt for lite «pride», sier hun.

Ønsker seg kone, hus og barn

«Siri» har prøvd å komme i kontakt med skeive kvinner over Tinder og Gaysir også, men på Gaysir er flertallet hun har snakket med interessert i å kjøpe sokkene hennes.

– Jeg mener det er for mye sexisme både på Gaysir og Tinder. Jeg har vurdert å flytte til en større by og begynner å innse at det kanskje er det som må til for at jeg skal få meg kjæreste, sier hun. Da «Siri» var innom FriBar nylig (nyopprettet bar for normbrytere som ikke har noen tilknytning til organisasjonen FRI), fortalte hun de som jobbet der at hun ikke klarte å finne noen på sin egen alder. Da fikk hun til svar at de unge kvinnene kanskje er for dårlige til å organisere seg.

– Hadde det bare vært et eneste arrangement for kvinner under 30 år, så ville jeg vært den første til å dukke opp, sier hun.

«Siri» drømmer om å få seg kjæreste og stifte familie om ikke så mange år.

– Jeg ønsker meg et A4-liv med kone, hus og barn, og jeg er ikke redd for å si det høyt. Men en ting om gangen, først må jeg faktisk prøve å bli kjent med en kvinne som jeg liker. Jeg ser etter ei sporty dame omtrent på min egen alder som er på samme sted som meg i livet, sier hun.

«Siri» forteller også at hun har vært i kontakt med Turistforeningen for å høre om de kanskje kunne tenke seg å arrangere noe for sporty, skeive kvinner i midten av tjueårene. Foreløpig har hun ikke fått noe respons.

– Utvalget er nå en gang mindre når man er skeiv og jeg er stygt redd for at jeg kanskje må flytte til Oslo selv om jeg virkelig ikke har lyst til det, sier hun.

Prøver å legge til rette

Fungerende leder i FRI Rogaland, Daniel Bøhn Rayner, synes det er en viktig problemstilling «Siri» tar opp og sier dette er noe som det jobbes kontinuerlig med i lokallagsavdelingen.

– Vi mottar stadig vekk henvendelser fra skeive i Rogaland i alle aldersgrupper som ønsker å bli kjent med andre jevnaldrende skeive, og vi har prøvd å utarbeide et variert møtetilbud for alle. Som leder i FRI Rogaland, synes jeg det er veldig leit å høre at «Siri» føler hun faller mellom to stoler, sier Daniel Bøhn Rayner til Blikk nett.

Han legger til at lokalavdelingen prøver å legge til rette for at alle skeive i Rogaland skal kunne ha et tilbud, og da er det veldig viktig med tilbakemeldinger på tilbudene deres slik at de kan se på endringer, forklarer han. FRI Rogalands faste møteplasser per i dag består av det månedlige Late Bloomer Ladies (35+), onsdagskafeen hver onsdag (20+) og ungdomskafeen (14-20) hver torsdag.

– Vi føler vi har et godt tilbud som skal passe for samtlige aldersgrupper, men vi har også sett at vi mangler tilbud for skeive kvinner i 20-30-årssjiktet og skeive studenter, sier han.

Daniel Bøhn Rayner.

– Ikke gi opp

Bøhn Rayner råder «Siri» til ikke å gi opp, selv om han skjønner at det nok ikke er det svaret hun ønsker. Ifølge Bøhn Rayner stiller FRI Rogaland veldig gjerne opp og oppfordrer gjerne flere kvinner til å komme til deres allerede etablerte møteplasser, samtidig som de håper å få etablert en møteplass for skeive studenter.

– Ikke gi opp! Fortsett å møte oppe. Det er nok flere som leser dette som kanskje føler på det samme, og alle er velkomne til oss, sier lokallagslederen, som bekrefter at det er få kvinner på «Siri» sin alder som møter opp på de faste arrangementene.

– Vi har sett at vi har få kvinner på «Siris» alder som besøker ungdomskafeen og onsdagskafeen dessverre, det synes jeg er synd. Det hadde vært veldig interessant å vite hvorfor det er slik. Jeg vil veldig gjerne ønske «Siri» lykke til, og jeg håper virkelig at hun får både kone, huset og barna i fremtiden - her i Rogaland.