– Hvordan kan Lesbisk Forbund påstå at det lesbiske forsvinner, spør Miss Gay-arrangør Martine Hammervold-Austinat.

For det første, gratulerer til Lesbisk Forbund med oppstart!

Jeg tillater meg også å komme med en kommentar til Blikk Netts intervju med Lesbisk Forbund hvor det hevdes at Miss Gay Norway er et eksempel på trenden hvor det lesbiske forsvinner.
«Det har skjedd en endring, når Frøken Flatbanker er blitt erstattet av Miss Gay. Butchen er også ute», sier Edith Roth Gjevjon i Lesbisk Forbund til Blikk Nett

Frøken Flatbanker er på ingen måte erstattet med Miss Gay, dette er to vidt forskjellige konsepter som for øvrig kun har til felles at kvinner stiller i konkurransen. Jeg lurer på om det ville ha vært en fordel for Lesbisk Forbund å sette seg inn i de ulike konseptene før sammenlikningen blir gjort.

Miss Gay Norway nevnes altså som et eksempel på en trend hvor det lesbiske forsvinner. Forsvinner «det lesbiske» ved at man setter fokus på skeive/lesbiske kvinner med et ønske om å gjøre samfunnet mer åpent og inkluderende?

Fanesaker og engasjement
Miss Gay Norway ble for første gang kåret i Norge i 2013 etter initiativ av Vichy Ericsson (L-tourage og So – for jenter som liker jenter) og meg selv med et ønske om å løfte frem stemmer fra de skeive kvinnene i et miljø som ofte er mannsdominert.

Kandidatene stiller med fanesaker de brenner for og som de vil fortsette å jobbe for selv etter tittelen er gitt videre til den neste. Sammen med vinneren hjelper vi til å gjøre sakene synlige, knytte relasjoner og pushe dem til å nå sine egne mål.

Om de er butch, «babydyke» eller andre stereotyper Lesbisk Forbund lister opp på sine hjemmesider, anser vi som irrelevant.

Engasjert Miss
Den første Miss Gay Norway, Mariah Juarez vant med sin kampsak hvor hun ønsket å jobbe for skeive minoriteters synlighet, med sin egen bakgrunn som adoptert fra Argentina. Hun dro sammen med TV2 for å besøke sin biologiske familie i Argentina, hvor hun også kom ut for sin biologiske mor på landsdekkende TV.

Mariah lot seg også fengsle i Amnesty International Norges kampanje for samvittigshetsfanger i fjor.

Lobbyvirksomhet
Fjorårets vinner, Miss Gay 2014, journalist Kathrine Nygård har det siste året jobbet og lobbet for flere unisex-toaletter, etter selv å ha blitt forvist fra et dametoalett til et herretoalett.

Hun er blant annet engasjert i Adopsjonsforum med Indiaklubben og jobber med flere bokprosjekter.

This is not a beauty pageant
Frøken Flatbanker var et underholdningskonsept som Bente Jørgensen sammen med et knippe andre skapte for å harselere med hvordan det var forventet at lesbiske, skeive, dykes skulle te seg, kle seg. Et konsept av høy underholdningsverdi, one night only til glede for deltakere og de fremmøtte.

Miss Gay Norway er et omfattende prosjekt som krever 100 prosent engasjement, klar tale og et tydelig standpunkt fra dagen de offentliggjøres som kandidater. Som slagordet sier, «this is not a beauty pageant».

Lesbisk transkvinne
Jeg er utrolig stolt av å jobbe med Miss Gay Norway, og hva Mariah og Kathrine har fått til.

Første kandidat til Miss Gay Norway 2015 er Christine Marie Jentoft, lesbisk transkvinne med både pennen og snakketøyet i orden og vi gleder oss til å lansere flere kandidater frem mot Kvinnekvelden – The Ladies Night – Oslo Pride 2015 på Rockefeller under Oslo Pride.

Martine Hammervold-Austinat, medarrangør av Miss Gay Norway