Gareth Thomas. Foto: Penguin Books.
Gareth Thomas. Foto: Penguin Books.

Hyller Gareth Thomas

Den skeive rugbystjernen Gareth Thomas ble utsatt for homofob vold i hjembyen Cardiff sist helg. Nå får han støtte fra rugby-miljøet og neste lørdag spiller Frankrikes herrelandslag i rugby med regnbuelisser på skoene for å hylle Gareth Thomas.

Publisert

Den skeive rugbystjernen Gareth Thomas ble utsatt for homofob vold i hjembyen Cardiff sist helg. Nå får han støtte fra rugby-miljøet og neste lørdag spiller Frankrikes herrelandslag i rugby med regnbuelisser på skoene for å hylle Gareth Thomas.

Gareth Thomas, tidligere kaptein for British and Irish Lions og Wales and Lions, kom ut av skapet i et intervju med tabloidavisa Daily Mail i 2009 - som den første rugbystjerna i historien: «Rugby er den tøffeste, mest macho av sportsgrenene, og med det følger det et image som på mange måter er barbarisk. Jeg kunne aldri ha kommet ut uten å ha etablert meg selv og fått respekt som spiller først», sa muskelbunten uten fortenner, Gareth Thomas, til avisa.

Da Daily Mail kom på gata i desember i 2009, satt hovedpersonen selv, med kallenavnet «Alfie», på et fly sammen med lagkameratene i Cardiff Blues hvor han spilte den gang. Laget var på vei til Toulouse i Frankrike for å spille kamp. Gareth Thomas forberedte gutta på laget som allerede «visste» om ståa, om at nyheten var ute. Men «opprøret» uteble og kampen gikk sin gang. Det samme gjorde det i garderoben og dusjen også. Som Thomas selv hadde sagt det i Daily Mail-intervjuet: «Bare fordi man er homo, så betyr ikke det at man har lyst på hver eneste mann som finnes på kloden.»

Grunnen til at han valgte å komme ut var at han syntes å merke at klimaet i sportsmiljøet var i ferd med å endre seg, og at åpne homofile idrettsutøvere omsider kunne få aksept. Men samtidig fortalte han at han ikke lenger kunne legge lokk på følelsene sine: «Jeg var en tikkende bombe. Jeg trodde jeg kunne gjemme dette i et mørkt hjørne i meg selv, men klarte det ikke lenger.»

Etter at han kom ut av skapet har Thomas mottatt flere priser, blant annet Stonewalls Hero of the Year Award og i 2015 ga han ut biografien «Proud», som ble kåret til Sports Book of the Year.

Overfalt i hjembyen

Sist søndag la Gareth Thomas ut en video på sin Twitter-profil hvor han fortalte at han samme helg hadde blitt utsatt for hatkriminalitet i hjembyen Cardiff. Volden var motivert av homofobi.

Se videoen her:

pic.twitter.com/TUSyVMLiWX— Gareth Thomas (@gareththomas14) November 18, 2018

Får støtte fra rugby-miljøet

Videoen er sett av flere millioner og delt videre av over 17 000 Twitter-brukere. Det har kommet mange støtteerklæringer og i videoen takker Gareth Thomas det lokale politiet og lokalmiljøet for støtte i tiden etter overfallet.

Gareth Thomas får også støtte fra rugby-miljøet. Rugbyklubben Maori All Blacks fra New Zealand tvitret:

«Your Maori brothers stand with you Alfie»

Your Maori brothers stand with you Alfie— MaoriAllBlacks (@MaoriAllBlacks) November 18, 2018

Støtte kommer også fra visepresidenten i Frankrikes rugby union, Serge Simon, som tvitret:

«Dear @gareththomas14,

All of French Rugby is with you regarding the homophobic molestation you’ve been victim of.

To show our support, the French rugby players will wear a rainbow shoe lace during the France – Fidji game on Saturday night.

We’re all in with you in this matter.»

Dear @gareththomas14, All of French Rugby is with you regarding the homophobic molestation you’ve been victim of.To show our support, the French rugby players will wear a rainbow shoe lace during the France – Fidji game on Saturday night. We’re all in with you in this matter.— Serge Simon (@DrSergeSIMON) November 20, 2018