Albumet November 20th har vært underveis i to år, og er et prosjekt Hatterud har lagt sin sjel i (Foto: Reidar Engesbak)

Hyllest til transikoner

Publisert

Bjørn Hatterud hyller kjente og mindre kjente transpersoner på albumet November 20th.

Bjørn Hatterud har mange hatter å velge blant, både som musiker, skribent, kurator, skeiv aktivist og forfatter. Som musiker har han blant annet gitt ut en rekke utgivelser under navnet Maskinanlegg. Under sitt eget navn ga han i 2010 ut albumet Hirschgebrüll sammen med den anerkjente tyske musikeren Conrad Schnitzler (1937 - 2011), kjent fra gruppen Tangerine Dream. Tidligere i år ga Hatterud ut kassetten Malleus Maleficarum Maximum sammen med samtidsmusikeren Maja Ratkje. Tospannet ga samtidig ut kassetten Focus Foucault Foccacia under navnene Solveig Kjelstrup & Maskinanlegg.

Candy og Venus

Albumet November 20th er Hatteruds hyllest til kvinnene som sloss for alles rett til å være fri. Alle sporene har navn etter transkvinner og er dedikert til transkvinner som døde som følge av vold, det være seg strukturell vold, sosialt press, mangel på eller feil behandling, samt fysisk transfob vold – som er noe mange transkvinner utsettes for.

Albumet gis ut i forbindelse med den internasjonale transminnedagen 20. november. Transminnedagen ble grunnlagt i 1998 av Gwendolyn Ann Smith for å minnes drapet på Rita Hester og målet med minnedagen er å skape oppmerksomhet rundt volden, trakasseringen og diskrimineringen transpersoner opplever i verden.

– Alle personene jeg har brukt navnene til på sporene er transpersoner som har opplevd vold i en eller annen form. Som for eksempel Candy Darling, som ble feilmedisinert og som fikk kreft som følge av det, sier Hatterud når han forteller om albumets første spor, navngitt etter Candy Darling, en av Andy Warhols superstjerner.

– Sporene er også navngitt etter folk som opplevde å ikke få lege behandling etter ulykker, fordi de var trans. Og transpersoner som tok sitt eget liv på grunn av sosialt press eller strukturell vold.

Utsatt og jaget

Ifølge Trans Women of Color Collective i Washington, USA er gjennomsnittsalderen til en rasifisert transkvinne i Amerika 35 år. Det viser seg også på den uhyggelige statistikken over transkvinner som har måttet bøte med livet etter overfall og hatkriminalitet.

– Som for eksempel Venus Extravagnza, kjent fra dokumentarfilmen Paris is Burning. Hun ble drept mens hun jobbet som sexarbeider. Selv drømte hun om et A4-liv som kvinne, men den muligheten hadde hun ikke, sier Hatterud til Blikk og forteller at de fleste låtene er oppkalt etter amerikanske transkvinner.

– Jeg kunne også funnet liknende historier andre steder i verden. Men i utvalget har jeg spilt på populærkulturelle referanser, fra Candy Darling til Christine Daniels, som var sportsjournalist for Los Angeles Times. Daniels kom ut som trans i 2007. Tragisk nok valgte hun å ta sitt eget liv i 2009.

November 20th er ute nå på labelet Line og selges via nettstedet BandCamp.

Mer info her: lineimprint.bandcamp.com

Powered by Labrador CMS