Sport
Skeiv og stolt i idretten
Med støtte fra Norges Idrettsforbund kjører Vålerenga Fotball, Vålerenga Fotball Samfunn og FRI Oslo og Viken nå i gang pilotprosjektet «Skeiv og stolt i idretten – hele livet» med full kraft.
– Om idretten skal oppleves som en trygg arena, også for skeive, transpersoner og ikke-binære, må vi øke kompetansen om tematikkene i idretten, sier Lars Neerbye Eriksen, prosjektkoordinator i Norges idrettsforbund (NIF).
Det er med midler tildelt via «Krafttak for mangfold og inkludering» at NIF nå støtter prosjektet som skal bidra til å endre kultur og skape varige endringer: «Skeiv og stolt i idretten – hele livet».
Alle skal kunne delta på egne premisser
– Høsten 2022 har vi sammen med FRI Oslo og Vikens fagavdeling Skeiv kunnskap jobbet med et prosjekt som skal komme hele idretts-Norge til gode. Nylig kom det gode nyheter fra NIF om søknaden vår – og nå er samarbeidsavtalen om prosjektet endelig signert, forteller Harriet Rudd, daglig leder i Vålerenga Fotball.
– Foreldretrenere og ledelsen i klubben vår er første målgruppe. Viktige og tilpassede digitale opplegg skal utvikles på ulike nivåer. Målet er å skape verktøy som kan bidra til å endre kultur og skape varige endringer, som skal bidra til å øke LHBT+-kompetansen og gjøre at vi som klubb, og på sikt i hele idretts-Norge, opptrer på en slik måte alle føler at de kan delta på egne premisser, forklarer Rudd.
Bra for utøvere, hele grasrota, særforbund og styrende organer
– Det var en god prosjektbeskrivelse som svarte på mye av det krafttak for mangfold og inkludering handler om – at vi skal styrke det allerede pågående mangfolds- og inkluderingsarbeidet, bygge ny kunnskap og gi arbeidet i norsk idrett et ekstraordinært løft. Med støtte fra Skeiv kunnskap i FRI Oslo og Viken tror vi at Vålerenga Fotball som en av de store toppklubbene i Norge kan skape de verktøyene som alt fra grasrota i idrettsklubber til idrettens øverste styrende organer og særforbund vil ha stor nytte av når prosjektet er i mål om halvannet år, sier Lars Neerbye Eriksen, prosjektkoordinator i Norges Idrettsforbund.
I pilotprosjektet skal det nå jobbes med at alt fra ledelse til foreldretrenere og dommere i Vålerenga Fotball skal få tilpassede digitale kurs og verktøy som gjør det lettere å håndtere de utfordringer som finnes når det gjelder skeive idrettsutøvere og alle som bryter med normene for kjønn og seksualitet.
Trygghet gir bedre utøvere
– Vi er overbevist om at klubber og hele idretten vil ha godt av mer fokus på temaet. Folk lever store deler av sitt liv i idretten, og det er for oss åpenbart at en kan trives og bli bedre og tryggere som utøvere dersom det finnes mer trygghet og kompetanse om kjønns- og seksualitetsmangfold i idretten. Det gjelder fra starten i en persons idrettskarriere og opp til elitenivå. Derfor er dette prosjektet viktig, sier Jan Elisabeth Lindvik, konstituert styreleder i FRI Oslo og Viken.