Podkast
Podkastgjengen
«Lobbyen» deler raust sine personlige historier, flauser og høydepunkter. – Slik at du skal føle deg mindre alene og lære av våre feil, sier Chris, Robin og Melinda.
.
– Jeg er skeiv, kjønnskeiv, keivhendt og har skeiv rygg. Så jeg er helt sykt skeiv, ikke sant. Det blir ikke skeivere, sier redaksjonsleder Chris Kløv Andersen og ler.
I pauserommet i Radio Novas lokaler på Majorstua i Oslo sitter latteren løst. Det er i grunnen lite forskjell på om Chris Kløv Andersen, Robin Frøyen og Melinda Haugen har en samtale i podkasten, eller om mikrofonene er slått av. Og det er litt av poenget.
– Vi ønsker å være et vindu inn i en skeiv hverdag. Både for utenforstående, men også for unge, eller eldre skeive. Uansett hvor du er i prosessen. Vi vil vise at sånn her er livet, og være en form for representasjon, forklarer Chris.
De forteller at podkasten har lyttere helt ned i 13-årsalderen, og at over hundre hører på hver eneste episode. Gjennom diskusjoner, personlige fortellinger og utleveringer om de seneste romantiske erobringene, lar de lytterne få være en del av en trygg, skeiv gjeng.
– Vi ønsker å være den skeive gjengen for de som ikke har det, eller som kanskje er litt nysgjerrige eller usikre. Vi viser at her er det en skeiv gjeng, og at det går bra med oss, forklarer Robin.
Hei, jeg er lesbisk
De tre sitter i hver sin dype sofa i pauserommet med knallrøde vegger. Der henger det utklipp fra aviser og i et av sofahjørnene, oppå en jakke av fuskepels, ligger kanskje verdens minste hund, Charlie Haugen, ca. 20 cm høy og 2,5 kilo tung. Han er nesten alltid med når favorittmennesket Melinda skal spille inn nye episoder.
I podkasten stiller gjengen spørsmål ved hvordan det er å være en bokstav i lhbtqia+alfabetet. Melinda klør Charlie under ørene mens hun forteller at hun først ble skikkelig komfortabel med å kalle seg lesbisk da hun snakket om å være det i «Lobbyen». Og at hun også har lært mye av å være med i dette fellesskapet.
– Å bli en del av alfabetet, begynte for min del med å være en outsider med et ønske om å være en del av en gruppe. For meg har det vært veldig trygt og fint å velge seg en bokstav jeg hører til, sier Melinda som forteller at hun nå har blitt veldig komfortabel med boksen sin.
– Jeg starter jo hver sending med å si; «Hei jeg heter Melinda og jeg er lesbisk». Man må kanskje tørre å si det høyt først.
Å være menneske
De hadde diskutert ideen om å lage en skeiv podkast lenge før den ble realisert.
– Til slutt forhørte jeg meg med de jeg visste var skeive i Radio Nova, og da viste det seg at det var lett å finne folk som var gira og motiverte, forklarer Chris, som er hjernen bak konseptet.
.
.
Hen mener at «Lobbyen» er en blanding av et opplysningsprogram og det å vise hvordan det er å være menneske.
Robin nikker ivrig.
– Vi sitter jo som kjempestore ressurser fordi vi kan jævlig mye. Vi tar alle disse diskusjonene sånn at noen kanskje ikke trenger å komme ut en ekstra gang. Kanskje folk gjennom oss lærer hva ikke-binær er, og tar denne kunnskapen med seg ut i verden og i møte med andre. Det er verdifullt, understreker Robin.
Trygt for alle
Redaksjonen er stadig på leting etter nye medlemmer.
– Nå er vi mest en gjeng med hvite folk som er tildelt kjønnet kvinne ved fødselen, og som synes at jenter et fine. At pupper er bra liksom, smiler Robin.
– Men vi prøver å utvide mangfoldet vårt, og vi tar inn nye folk hele tida.
Melinda understreker at det er viktig for dem ikke å ta over, eller å snakke på vegne av alle, men at «Lobbyen» skal være trygt for alle.
– Det er fint å være en del av en sånn gjeng, og å oppleve hvor mye kjærlighet vi har for hverandre.
For å være med i «Lobbyen» bør du helst tåle å høre din egen stemme, og være komfortabel med det å dele av eget liv. Chris er i utgangspunktet tekniker, og hadde ingen planer om å snakke, eller dele hens mest personlige erfaringer. Likevel ble «Lobbyen» et «safe space» der hen kunne fortelle om egne opplevelser med kjønnsutforskningsprosessen.
Skummelt å snakke om
– Da jeg startet i «Lobbyen», trodde jeg aldri at jeg kom til å dele noe om min erfaring med Rikshospitalet, for jeg er fremdeles pasient der, sier Chris som har fått diagnosen kjønnsinkongruens og fikk begynne med testosteron.
Redaksjonslederen forteller at hele prosessen gjorde at hen fikk skylapper, og ikke klarte å stoppe opp for å kjenne på hvordan hen virkelig hadde det.
– Riksen er ikke der for å være et trygt sted der du kan prøve å finne ut av ting. Det handler om å overbevise, det er en test. Så du må inn i en rolle. Det eneste jeg tenkte på, var at «jeg skal gjennom riksen, jeg skal gjennom riksen».
For Chris er tilbudet ved Rikshospitalet en viktig dør å kunne ha på gløtt, det føles trygt.
– Det har vært skummelt å snakke om, og jeg har hatt en irrasjonell frykt for at de skal fjerne tilbudet. Men ved å snakke litt om det i podkasten, har jeg blitt komfortabel med at det er en del av min historie.
Identitetsransakelse
Gjengen viser veien fra pauserommet til studioet gjennom mørke korridorer i Det Norske Studentersamfund, som holder til i Chateau Neuf på Majorstua. Dagens episode skal spilles inn. Chris vrir på spaker og trykker på knapper.
Melinda forteller om en ny, mystisk dame som hun dater og Robin konstaterer overraskende nok at det er blitt vår. Men utenfor de store vinduene ligger isen fortsatt speilblank over Oslos fortau og himmelen er grå.
– Det er ikke vår! Jeg hater deg, ler Melinda og slår i bordet så mikrofonene rister.
Temaene i podkasten deres er like varierte som alfabetet.
– Vi viser at du godt kan være gørrkjedelig og snakke om været selv om du er ikke-binær, og du trenger ikke være supersprudlende selv om du er homo. Du kan være skeiv, og du kan være deg selv. Vi har alle hatt denne identitetsreisen, og det blir et fellesskap rundt identitetsransakelsen, forklarer Robin.
– Men at du er skeiv, betyr jo ikke at du må gå med paljetter hver dag og glede deg til Pride hele tida. Selv om jeg gjør det.
.
.
Bli bedre kjent med Lobbyen-redaksjonen:
.
Chris Kløv Andersen (26), interaksjonsdesigner
Podkasttips: «Hele historien» av NRK, «Oppdatert» og «Forklart».
Favorittlåt: Blir vekket av Radio Nova, så nå har «Blikkboks-Blues» av Ansgar klistret seg fast.
Favorittfilm: Psykologiske thrillere, eller absurde filmer som «Shutter Island», «Split» og «The Lobster».
Bok som har påvirket deg: «Harry Potter»-bøkene startet leseinteressen min. Nå hører jeg på Stephen Frys innlesing av dem hver natt for å sovne.
Du er stolt av: Hva vi har fått til med Lobbyen!
Din første kjærlighet lærte deg at: «Communication is key». Det var jeg ikke noe flink på da, og det fikk konsekvenser. Livet med god kommunikasjon er mye bedre både for meg og de rundt meg.
En bra fredagskveld: Noe godt i glasset, godt selskap og en film!
Viktigste kampsak: Tredje juridisk kjønn! Jeg har lyst til å reise, og å hente ut allergimedisiner med riktig info på mine offisielle dokumenter.
.
Robin Frøyen (28), litteraturjournalist
Podkasttips: «Eventyrtimen», «99% invisible», «Også pasient» og «Oppdatert».
Favorittlåt: «Devil like Me» av Rainbow Kitten Surprise.
Favorittfilm: «Coffee & Cigarettes» (Jim Jarmusch) er nok for alltid min favoritt.
Bok som har påvirket deg: «Whipping Girl» av Julia Serano påvirket synet mitt på transkampen, «We Were Witches» av Ariel Gross påvirket synet mitt på psyke og morsrollen, «Hobbiten» av Tolkien påvirket drømmene mine om eventyr, «Villanden» av Ibsen påvirket forståelsen min av familien. Favorittboka er «American Gods» av Neil Gaiman, bare fordi den er kul.
Du er stolt av: Mye, men jeg får vel svare «Lobbyen».
Din første kjærlighet lærte deg: Ikke å slå meg til ro med noe halvveis.
En bra fredagskveld: Venner, god mat og drikke, og mye latter.
Viktigste kampsak: Transpersoners rett til helsehjelp og juridisk anerkjennelse.
.
Charlie Haugen (13), hvilende terapihund i Bærum Kommune
Podkasttips: «Mitt liv med hund».
Favorittlåt: Bjørn Eidsvågs «Skyfri Himmel».
Favorittfilm: «101 Dalmantinere», originalen fra 1961.
Bok som har påvirket deg: «Hvor er Tassen» av Eric Hill. Skummel underveis, men (spoiler alert) Tassen dukker opp til slutt.
Du er stolt av: Hmm, kanskje at jeg har fått så mange folk til å bli glad i meg? Eller at jeg kan spille død. Det er også veldig imponerende.
Din første kjærlighet lærte deg at: Å vise følelser! Skjelv når du er trist, skjelv når du er glad, skjelv når du er sint, skjelv når du er kald, skjelv når du er ensom, skjelv når du vil være alene, skjelv når du er trøtt, skjelv når du må tisse, skjelv når du er sulten, skjelv når du vil ha oppmerksomhet.
En bra fredagskveld: Et varmt pledd og nærkontakt med favorittmennesket.
Viktigste kampsak: Suppe er ikke middag.
.
Melinda Haugen (29), sykepleier
Podkasttips: Min nyeste besettelse er «Dungeons & Daddies», ellers: «My Favorite Murder», «No Such Thing As A Fish», «Morbid», «Taakeprat», «You’re Dead To Me».
Favorittlåt: Topp tre på min «On Repeat»-liste: Remi Wolf; «Liz», Thea & The Wild: «City of Gold», Hilja; «Take Them Down». Men Anastacia og Nelly Furtado jobber seg oppover.
Favorittfilm: Jeg ELSKET «Titane». Jeg vil at regissør Julia Duccornau skal lage 1000 andre filmer som er franske, mørke og rare. Og selvfølgelig alle filmer med Cate Blanchett.
Bok som har påvirket deg: Om jeg skal være ærlig, så er det nok «Harry Potter», men nå skal jeg lese «The Dangers of Smoking in Bed» av Mariana Enríquez. Kanskje det blir min nye favoritt?
Du er stolt av: Vennene mine, «Lobbyen» og at jeg klarte to bachelorgrader.
Din første kjærlighet lærte deg at: At jeg er lesbisk, hehehe.
En bra fredagskveld: Med folk jeg er glad i. Ikke så farlig hva vi driver med.
Viktigste kampsak: At barna til søsknene mine heter tantebarn og barna til tanta mi heter søskenbarn. Det burde være motsatt.