Urix

Markering i 2018 da høyesterett avkriminaliserte homofili i India.
Markering i 2018 da høyesterett avkriminaliserte homofili i India.

Indias skeive holder pusten

Høyesterett i India har igjen flekset muskler til forsvar for landets skeive.

Publisert

VERDENS STØRSTE demokrati som er kjent for å trekke ut juridiske prosesser, men i de siste fem årene har rettssystemet, og især landets Høyesterett, vist både autoritet og handlekraft i lhbt-spørsmål som kan få både politikere og tradisjonsbundne borgere til å endre mening. Akkurat det har parlamentsmedlemmer i regjeringspartiet BJP gjort: «Vi er sterkt imot likekjønnet ekteskap, men bestemmer Høyesterett at dette er folkets rett, vil vi akseptere det».

Høyesterett avkriminaliserte homofili i 2018 etter en mangeårig prosess, men tordentalen til daværende høyesterettsdommer Indu Malhotra, ringer fortsatt i manges ører, både blant motstandere og tilhengere av likekjønnet ekteskap: «Historien skylder medlemmene av lhbt-samfunnet og deres familier en unnskyldning. En unnskyldning for forsinkelsen i å kompensere for skammen og ekskluderingen de har vært utsatt for gjennom flere århundrer».

Mange politikere og andre motstandere av likekjønnet ekteskap har likevel protestert mot at Høyesterett overkjører de politiske prosessene. Men det har ikke forhindret Høyesterett fra å overføre til seg selv samtlige saker som omhandler likekjønnede par som ønsker å gifte seg.

I januar i år ga retten landets regjering frist fram til midten av februar med å fremme sitt ståsted, og at den selv vil høre fem skeive par legge fram sakene sine 13. mars før de vil ta en beslutning. Livene til Indias 1,4 milliarder innbyggere er i all hovedsak sentrert rundt den heteronormative familieinstitusjonen, og sterke krefter, både i sittende regjering og i flertallet av de største partiene, mener likekjønnet ekteskap ikke har noen plass i det indiske samfunnet.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digital
1 måned

89,-

KJØP

Digital
12 måneder

699,-

KJØP

Digital + Magasin 6 måneder

449,-

KJØP

Digital + Magasin 12 måneder

798,-

KJØP

Powered by Labrador CMS