– Ingen er fri før alle er fri!

Publisert

Statsminister Erna Solberg fikk æren av å åpne Pride Park offisielt, mens varaordfører i Oslo, Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam, holdt en tydelig appell i Spikersuppa. – Den tragiske hendelsen i Orlando har allerede satt sitt preg og kommer til å sette sitt preg på Oslo Pride. Vi skal gå i paraden i solidaritet med ofrene i Orlando, og i solidaritet med alle de rundt omkring i verden som ikke har samme frihet som oss, sa leder i Oslo Pride Lars Arnesen, før han ga ordet til varaordfører i Oslo, Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam. –Ingen er fri før alle er fri! Jeg vet hvordan det føles å løpe fra hat på grunn av den man er og det man tror på. Jeg står her med den samme følelsen som for fem år siden. Ingen skal skyte oss til taushet. Ingen skal diskriminere oss bort, ingen skal få trakassere oss vekk. Denne byen er for hun, han og hen, i alle former, i alle farger. La det være klart. Vær stolt, vær modig, gratulerer med dagen, sa Gunaratnam til et begeistret og plystrende publikum.

Konservativt image

–Her kan vi komme som vi er, sa statsminister Erna Solberg og spøkte med sin image som konservativ høyredame, der hun stod kledd i mørkeblått fra topp til tå. En stund trodde vi at hun hadde farget håret blått også, men det viste seg å være gjenskinn fra scenelyset. –Vi skal feire at vi alle kan være den vi føler oss som, ikke det noe andre vil at vi skal være eller bør være. I dag kan man leve sammen med den man vil, men det er ingen selvfølge, sa Solberg og nevnte viktige historiske seire som partnerskapsloven, ekteskapsloven og det at man nå kan gifte seg i kirken. –Men så finnes det også miljøer der du ikke kan få være den du er, eller elske den du vil. Der du risikerer å måtte bryte med familien, hvis du gjør et sånt valg. Eller i verste fall oppleve vold og trusler, hvis du tør å stå frem som den du er. Sånn vil vi ikke at Norge skal være, understreket Solberg og pekte på konkrete tiltak i regjeringens nye handlingsplan «Trygghet, mangfold, åpenhet».

Kjempet i 20 år

Drag-gruppa X-Dolls ga en fargesprakende danse- og dragforestilling og ledet hele åpningsshowet med små dragsnutter for å binde showet sammen. Vokalgruppen Vokando var høyt og lavt med to soul- og gospelaktige låter før Marna Eide, leder i FRIs internasjonale avdeling, entret scenen sammen med den indiske aktivisten og advokaten Aditya Bondyaphadyay.–India har en lov som kan fengsle meg på livstid for den jeg er. Jeg har kjempet mot den loven de siste 20 årene. Jeg vil være fri til å elske den jeg vil, hvordan jeg vil, saBondyaphadyay til klapping og tilrop fra publikum. –Det å se friheten og gleden i ansiktene deres inspirerer meg til å fortsette kampen, påpekte Bondyaphadyay og oppfordret publikum til å støtte FRIs internasjonale kampanje «Free to love, free to be». –Bruk Vipps, sa Marna Eide før den populære artisten Margaret Berger fridde til publikum:– Kjærlighet er fri, ikke føkk med oss! Espen opptrådte med både kjærlighetssang og årets pridelåt «Werk Like Beyoncé» og The Hungry Hearts feat. Lisa Dillan serverte en ny Laika-versjon hvor de fikk hjelp fra EuroFalsh og sammen hadde de dette budskapet: «The streets of Moscow ... The streets of Orlando»