I BLIKK JUNI NR. 6/7–2018 kan du lese om Stonewall-opptøyene som førte til den moderne lhbt-bevegelsen. Les intervju med kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande og Thee-Yezen Al-Obaide som startet organisasjonen Salam. Bli med inn i kulturhuset Elsker i Oslo. Les alt om Oslo Pride.

STONEWALLOPPRØRET:
27. juni 1969 stormet politiet homobaren Stonewall Inn i New York. Skeive forsvarte seg med brannbomber og brostein. Slik ble den moderne lhbt-bevegelsen født. I år feirer vi Stonewall-opprørets 50-årsjubileum.

SANNHET OG FRIHET: Teaterforestillingen «Manning er fri» har premiere i juni på Vega Scene i Oslo. Petter Winther spiller transkvinnen Chelsea Manning som risikerte alt da hun lekket USAs krigsforbrytelser til WikiLeaks.

Petter Winther. Foto: Niono Page.

TRINE SKEI(V) GRANDE: «Jeg velger å bruke ordet skeiv, for kjønnsidentitet endrer seg i løpet av et liv. Den er i bevegelse. Og hvorfor kan det ikke være sånn at folk får velge sjøl?»

Trine Skei Grande. Foto: Reidar Engesbak.

KULTURHUSET ELSKER: Elsker er skeives eget kulturhus i Oslo. Jim DeVille sørger for at gjestene får oppleve internasjonale dragshow, nattklubbkvelder, go go-dansere og ettermiddagsfest med Golden Ladies.

Jim DeVille. Foto: Reidar Engesbak.

SALAAM ALEIKUM, FAGS! Thee-Yezen Al-Obaide flyktet fra Bagdad bakerst i en kontainer på en semitrailer. 18 år senere er han skeiv muslim.

Thee-Yezen Al-Obaide. Foto: Reidar Engesbak.


PÅ KRIGSSTIEN:
Anette Trettebergstuen er landets mest selvlysende lesbiske mor, og er også lesba med mest politisk makt i Norge. Nå er hun på krigsstien.

Anette Trettebergstuen. Foto: Reidar Engesbak.

SEXDEBUT MED GRINDR: Blikk har intervjuet unge homser om Grindr. Tre av dem sexdebuterte med menn de traff via appen. Og helsemyndighetene er bekymret for den dramatiske gonoré-økningen.

Illustrasjon: Herman Enkerud.

NORGE PÅ SKEIVA: Stryk regnbueflagget, finn fram megafonen og festantrekket. I sommer feirer skeive festivaler over hele landet mangfold og frihet.

GIRL IN RED:
I fjor ble hun utropt til Årets Urørt-vinner på P3 og på by:Larm i mars ble hun Årets stjerneskudd. Sangene hennes har hatt 50 millioner Spotify-strømminger. Marie Ulven savner pop-lyrikk om skeive som ikke handler om å være skeiv.

girl in red på Rockefeller mars 2019. Foto: Johannes Andersen.


OSLO PRIDE- GUIDE:
Festene over hele byen, konsertene og showene i Pride Park, Pride Art-utstillingen og debattene i Pride House, pluss Nationaltheatrets Pride-program.

Oslo Pride-parade 2017. Foto: Reidar Engesbak.

KOMPROMISSLØST HYSJ: Sigrun Sæbø Åland og Kim Mikal Torp i bandet Hysj har markert seg med et kompromissløst uttrykk og spinnvill energi. Under Oslo Pride spiller de i Pride Park.

Hysj. Foto: Reidar Engesbak.

SKEIV WEEKEND: For ellevte år på rad inviterer Oslo/Fusion filmfestival til Skeiv Weekend under Oslo Pride. Les om filmene de viser på Cinemateket.

The Miseducation of Cameron Post.

LES OGSÅ:
JUNI/JULI: Blikk-gayden til skeive kulturopplevelser i juni/juli.

POPKORN: Musikksider med et lite støt av elektrosjokk og politikk.

BLIKK PÅ VERDEN: Skeive nyheter verden rundt.

FILM & TV: Skeive nyheter på skjerm og lerret.

NYTT OM NAVN: Siste nytt fra hjemmefronten.

VEIVISER: Skeive tilbud landet rundt.

ROSA SIDER: Blikks markedsplass.


KLIKK HER:
BLI ABONNENT!