Ingen regnbue på stadion

Publisert

Norges fotballforbund vil bortvise alle med regnbueflagg fra landskampen mot Russland på Ullevaal Stadion på lørdag. – Putin må være glad nå, sier Brannsupporter og lhbt-aktivist Gjert Moldestad. Norges herrelandslags første hjemmelandskamp i 2014 spilles lørdag 31. mai på Ullevaal Stadion. Da tar Norge i mot VM-klare Russland og kampen er et viktig ledd i oppkjøring til EM-kvalifiseringen som starter i september. Kampen er også en viktig begivenhet sett med lhbt-øyne og Arbeiderpartiets homonettverk har varslet markering utenfor og på stadion på lørdag. Markeringen kom i stand etter et initiativ fra Brannsupporter og lhbt-aktivist Gjert Moldestad og Homonettverket inviterte alle som ønsker å delta til å ta med regnbueflagg og møte opp utenfor Ullevaal Stadion kl 16. Men nå har Norges fotballforbund (NFF) satt ned foten. På Kristi Himmelfartsdag torsdag 29. mai ble det klart at fotballforbundet ikke ønsket regnbueflagg inne på Ullevaal Stadion. Moldestad hadde i forkant forsøkt å få kontakt med forbundet for å avklare markeringen.– Da jeg først var i kontakt med NFF ville de ikke si noe som helst om regnbueflagg- og jeg forsøkte å få flere sentrale personer i tale. Men så fikk Kristin Bergersen, leder i Aps homonettverk, beskjed fra politiet om at de hadde fått instrukser fra NFF som sa at ingen andre flagg enn norske og russiske var lov å ta med inn på stadion. Moldestad håpet i det lengste at det hele var en misforståelse.– Det er dessverre ikke det. Men vi kan ikke ha det slik i Norge at man ikke får lov å ha med seg et regnbueflagg på Ullevaal Stadion, sier Moldestad til Blikk Nett. Homonettverket på sin side har gått ut og oppfordret folk til å ta på seg klær med regnbuefarger og andre regnbueeffekter i stedet for flagg. Om dette er tillatt er usikkert.– I ytterste konsekvens så er alt som ligner på en regnbue forbudt på denne landskampen. Det er i hvert fall den meldingen NFF sender ut.

Sunn fornuft

I en kommentar til Blikk Nett sier Nils Fisketjønn, leder av konkurranseavdelingen i NFF, at forbundet ikke vil ha politikk inn på stadion.– Politiske markeringer kan foregå utenfor stadion og der er det politiet som får vurdere hva som er lov. Inne på stadion ønsker vi ikke slike markeringer. Fisketjønn forteller at NFF har hatt stor pågang av forespørsler i forkant av landskampen.– Det har vært mange henvendelser og telefoner ja. Men som sagt, vi ønsker ikke politiske markeringer på tribunene. At NFF har forbudt regnbueflagg er Fisketjønn ikke enig i.– Nei, folk må gjerne ha på seg regnbueeffekter eller plagg med regnbue på. Det er store flagg og bannere vi har sagt nei til. Små håndholdte flagg er i utgangspunktet greit. Men dette må man vurdere i hvert enkelt tilfelle og det vil bli vurdert ved inngangen på Ullevaal Stadion på lørdag, avslutter Nils Fisketjønn. Gjert Moldestad er ikke imponert over NFFs holdning til regnbueflagg.– At de skal vurdere hvert enkelt tilfelle ved inngangen på lørdag er bare tull. Dette er noe de sier for å trenere hele saken. Jeg er kjempeskuffet over fotballforbundet. Når de så klart sier at de ønsker at fotball skal være for alle og at man skal jobbe med inkludering så trodde jeg virkelig de mente det. Men det gjør de altså ikke. Denne saken er et bevis på det.

– Putin må være glad nå

Moldestad trodde i utgangspunktet at initiativet til en regnbuemarkering ville bli godt mottatt hos Norges Fotballforbund.– Jeg hadde aldri trodd at politiet skulle ringe oss å redegjøre for hva som er lov, etter instruks fra fotballforbundet. Norges fotballforbund burde våget å gi oss den beskjeden selv. For Brannsupporteren Moldestad gir denne saken dårlige assosiasjoner.– Putin må jo være glad og fornøyd nå. Han har jo vist at han kan gå langt for å holde regnbueflagget ute av syne. Nå kommer Russlands landslag til Norge og Ullevaal Stadion, og så får man ikke se regnbueflagget der heller. Ikke fordi Putin har sagt det, men fordi Norges fotballforbund har bestemt det, sier en skuffet Moldestad som likevel tar turen fra Bergen til Oslo for å gå på landskampen. – Jeg har aldri vært borti politiet i hele mitt liv. Men skal jeg en gang i livet oppleve å bli geleidet bort fra en fotballkamp av politiet så får det bli fordi jeg velger å markere at i Norge skal alle få lov å spille fotball og alle skal få lov å gå på kamp.

Markering under landskamper

Tidligere i dag la NFF ut en redegjørelse for beslutningen om ikke å tillate regnbueflagg på Ullevaal Stadion.  Les NFFs redegjørelse her: NFF ønsker å gjøre fotballen til en arena fri for homohets der alle skal få være seg selv, samtidig som vi behandler alle politiske grupperinger likt. Det er ikke unnfallenhet, men prinsippfasthet. Det er kommet inn flere søknader til politiet og NFF om demonstrasjoner både på utsiden av stadion og inne på stadion. Dette fra to grupper, en gruppe som støtter Ukraina og en gruppe mot Russlands syn på homofili. Demostrasjon på offentlig sted ved t-bane stasjonen i Sognsveien er innvilget av politiet. På Ullevaal vil det ikke bli innvilget søknader om demonstrasjoner, fordi dette er en arena for et idrettsarrangement med fokus på fotballkampen. Tidligere har nakne personer løpt inn på gressmatten med regnbuesymboler for å uttrykke sin støtte til homofile. Slike markeringer hører ikke hjemme under en landskamp i fotball. I denne saken har vi sagt nei til bruk av bannere og politiske markeringer på tribunen, i tråd med vanlig praksis. T-skjorter med regnbuefarger er tillatt. Det samme er flagg i begrenset størrelse. Her vil vaktene foreta en skjønnsmessig vurdering ved innslipp på stadion. Vurderingen går på om dette er å betrakte som en politisk aksjon mot russiske lover, eller om det er en markering av at fotball skal være åpent for alle, uavhengig av kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, seksuell orientering, legning, eller praksis, over alt. NFF ønsker alle sammen hjertelig velkommen til kamp på Ullevaal Stadion lørdag klokken 16.00. Les også:

Regnbuer på Ullevål Stadion

Powered by Labrador CMS