Masseskytingen

Ingen skeive i granskingsutvalget

Utvalget som skal granske terroranslaget mot det skeive utestedet London Pub natt til 25. juni har ikke med en eneste representant fra det skeive miljøet.

Fra regnbuetoget lørdag 10. september i Oslo.
Fra regnbuetoget lørdag 10. september i Oslo.
Publisert

Det skriver Avisa Oslo, som har forelagt utvalgslederen spørsmål om hvorfor ikke mennesker med LHBT-bakgrunn er tatt inn i utvalget.

«Om noen er skeive eller ei ligger så langt innenfor privatlivets grenser, at det ikke er et tema», sier utvalgsleder førsteamanuensis Pia Therese Jansen ved Forsvarets høgskole til Avisa Oslo.

Det får førsteamanuensis Henning Kaiser Klatran ved Politihøskolen til å reagere. Han forsker på hatkriminalitet mot LHBT-personer.

Kaiser Klatran sier at det ikke handler om at man skal grave i privatlivet til mulige utvalgsmedlemmer, og peker på at det ikke mangler åpne skeive fra sivilsamfunnet, kulturlivet eller forskningssektoren som kunne gjort en utmerket jobb under granskingen.

Det er PST og Politidirektoratet som har nedsatt utvalget, som skal evaluere hendelser i forkant, under og etter masseskytingen.

Utvalgsleder mener dialog er kvalitetssikring nok

Førsteamanuiensis Klatran mener at utvalget mister legitimitet uten skeiv representasjon fordi granskingsutvalget blant annet skal evaluere politiets kommunikasjon ut mot befolkningen og sentralt der er kommunikasjonen mellom politiet og Pride-arrangører landet rundt. Han peker på at under utredningen av ny rusreform la regjeringen stor vekt på at brukerorganisasjonene var representert.

Klatran får støtte av bystyremedlem og leder av Aps homonettverk, Jon Reidar Øyan.

Han sier at når alvorlige og dypt tragiske hendelser skal evalueres, er det viktig å involvere de som er direkte berørt.

Øyan peker på at det finnes nok av åpne og svært kompetente LHBT-ere i Oslo-politiet og andre relevante fagmiljøer som kunne bidratt til at de rette spørsmålene blir stilt.

Utvalgsleder Pia Therese Jansen mener på sin side det er tilstrekkelig at utvalget vil oppfordre til dialog med aktuelle skeive miljøer og organisasjoner underveis i arbeidet med å granske terroranslaget rettet mot skeive.

Powered by Labrador CMS