Pride
Oslo Pride med nytt festivalområde
Årets festival håper å tiltrekke seg et enda bredere publikum. Nå lanserer de et eget ungdomsprogram under festivaluka og et nytt festivalområde på Youngstorget.
.
Etter en digital Oslo Pride i 2020 og en hybridfestival i 2021, klinker festivalen til med fysisk festival og et nytt festivalområde.
Oslo Pride ønsker å være enda mer inkluderende enn før. Dette gjør de blant annet med Pride Square på Youngstorget, den splitter nye arenaen for skeiv scenekunst og musikk.
.
Bredt og ungt fokus
– Jeg gleder meg veldig til å se barnefamilier, ungdom og andre skeive kose seg med konserter og forestillinger på vår nye arena Pride Square, sier leder i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje.
Pride Square på Youngstorget blir et todelt område, Den ene delen er alkoholfri og familievennlig, mens den andre får utescenen Loud ‘n’ Proud. Programmet på utescenen skjer i samarbeid med blant andre Riksscenen og Nasjonal jazzene. Oslo Pride vil i år vise frem bredden i det smale.
Pride Square blir også en arena for skeiv scenekunst. Her vil du finne en egen skeiv black box: Pride Box. Dette er også et samarbeidsprosjekt. Ulike scenekunstinstitusjoner som Dansens Hus, Teater Manu og Nordic Black Theatre er alle med på programmeringen av Pride Box.
Barnefamiliene skal få boltre seg under årets festival. Oslo Pride får et eget familieprogram kalt Mini-Pride, som skal tilby aktiviteter til besøkende, barnehager og SFO gjennom hele uka på Pride Square.
I tillegg til at ungdomsområdet i Pride Park åpnes mer opp og integreres i helheten til resten av parken, får den alkoholfrie sonen på Pride Square en ungdomsprofil etter klokken 18. Der kan unge skeive få med seg et eget ungdomsprogram, blant annet et eget gaymingtelt.
– Jeg er veldig opptatt av kulturtilbudet til barn og barnefamilier, og er stolt av at halve arenaen blir alkoholfri. Samarbeidet vi har fått til med blant annet Dansens Hus er veldig viktig for oss, og jeg håper å få se alle forestillingene som skal foregå i Pride Box. Ellers vet jeg publikum vil sette pris på et bredt og spennende sjangerutvalg på utescenen Loud ‘n’ Proud, sier Haugsevje.
.
.
Håper på langvarige samarbeid
Oslo Pride 2022 åpner 18. juni og varer i ti dager fram til 28. juni. Paradedagen er lørdag 27. juni. Haugsevje håper endringene som kommer med årets festival vil følge Oslo Pride videre i årene som kommer.
– Skeivt Kulturår betyr at mange institusjoner har fokusert på skeiv kultur, så det er klart at året gir medvind. Jeg har lenge hatt lyst til å utvide det kulturelle programmet på Oslo Pride. Min ambisjon er helt klart at dette bare er starten på at Oslo Pride representerer enda bredere, og dermed når enda bredere. Skeivt Kulturår har lagt grunnlaget for flere gode samarbeider som jeg forventer vil vare mange år fremover, sier hun
Tidligere år har enkelte artister opptrådd på Oslo Pride uten å ta betalt.
– Jeg er veldig takknemlig for den dugnadsinnsatsen den skeive bevegelsen, inkludert artistene på scenen, har lagt ned i Oslo Pride, men nå er det på tide at det offentlige tar regningen og ikke miljøet selv. Nå får Oslo Pride offentlig støtte fra Kulturdepartementet. Vi skal strekke oss langt for å betale profesjonelle skeive utøvere i henhold til bransjestandard, sier Haugsevje.
.
Parade, Pride Park og Pride House som vanlig
I tillegg til de nye tilskuddene returnerer selvfølgelig Pride Park og Pride House.
I år som i fjor finner Pride House-arrangementene sted i kjelleren på Youngs. Det blir også arrangementer på Kulturhuset et steinkast unna. Temaet for årets Pride House-program er preget av det skeive kulturåret. Her skal det rettes fokus mot historie og avkriminaliseringen av homofili i Norge.
Pride Park er tilbake i fullskala i Spikersuppa, med Hovedscenen, Bamsescenen, stands, barer og matservering. Den holder åpent i perioden 22.-25. juni.
Det blir ikke noe Pride Art-telt på Youngstorget i 2022, men frykt ikke. Kunstfestivalen Wunderkammer er tilbake denne høsten, med utstilling på DOGA i oktober.
.