Regnbuetreff
Helse i hver kaffekopp
Inger Myhre Hansen (80) har vært aktiv i den skeive bevegelsen siden 60-tallet. Nå er hun en av ildsjelene som sikrer skeive seniorer trygge møteplasser på FRI Oslo og Vikens Regnbuetreff. – Regnbuetreffene er helsefremmende, sier Myhre Hansen til Blikk.
Mange
eldre er ensomme. Skeive eldre opplever ensomhet og flee psykiske helseplager
enn mange andre eldre viser undersøkelser. Egne møteplasser der man kan treffe
likesinnede er viktig. Regnbuetreffene til FRI Oslo og Viken er et godt
eksempel på en inkluderende møteplass for en gruppe som ofte kan føle på et
utenforskap. Å være omgitt av noen som er lik deg og som aksepterer deg, og som
du føler at du kan være deg selv rundt er viktig for selvfølelsen og den
psykiske helsen.
Blikk har tatt turen til Grünerløkka flebrukshus, hvor lokalene i dag er fylt med skeive seniorer, regnbueflagg, kaffe og sosialt samvær. Der møter vi Inger Myhre Hansen, som har vært med siden de første regnbuetreffene ble startet på Kampen+ i 2016.
– Regnbuetreffene er helsefremmende, i aller høyeste grad. Det handler ikke om kaffeslabberas, men om helse, sier Inger Myhre Hansen til Blikk.
Myhre Hansen er den typen som alltid har engasjert seg. I kulissene har hun vært en bauta for mange å støtte seg på i kampen. Samtidig var og er hun en aktivist som har gått i front i de første homotogene i Oslo, som sto på stand i 1982 på Karl Johan og delte ut brosjyrene «Hvis alle homofile ble grønne».
– Men jeg har trivdes med å jobbe i bakgrunnen, sier hun beskjedent.
Vant pris
Hun har vært med siden regnbuetreffene ble startet i 2016, og videre med når tilbudet har spredt seg utover i kommunen. Disse seniortiltakene vant i 2019 Oslo kommunes pris for aldersvennlige tiltak.
– Med Regnbuetreffene kommer man seg ut. Vi treffer nye mennesker og gamle venner. Det kommer folk reisende helt fra Horten til Oslo på disse treffene. Vi legger ikke så mange føringer for treffene. Noen ganger har vi gjester, som i dag da vi får besøk av Oslo kommunes helsebyråd. Men det betyr ikke all verden. Folk kommer uansett, selv om det regner og blåser. De kommer, sier Myhre Hansen.
– Vi må tenke annerledes
Helsebyråd i Oslo kommune Marthe Scharning Lund besøkte forrige ukes regnbuetreff for seniorer på Grünerløkka i Oslo i anledning Verdensdagen for psykisk helse, hvor årets tema handlet om å gjøre samfunnets møteplasser mer inkluderende.
– I 1970 var vi pensjonister i gjennomsnitt syv år. I dag er vi pensjonister i gjennomsnitt 24 år. Det er fantastisk, og betyr at vi har fått til noe. Vi lever lenger og helsen vår er bedre, sier Marthe Scharning Lund til Blikk.
– Men det betyr også at vi må tenke annerledes som samfunn. Nå har vi en større gruppe, ikke bare med seniorer, men med ressurser. Folk som har mye å gi, men som kanskje ikke lenger har et fellesskap, slik man har på en arbeidsplass. En stor gruppe mennesker som trenger møteplasser.
Nylig markertes Verdensdagen for psykisk helse, med spesielt fokus på nettopp inkluderende møteplasser.
– Disse Regnbuetreffene er et godt eksempel på nettopp det. Vi ser at det er behov for flere slike møteplasser, sier Scharning Lund og legger til at Oslo som by er veldig god på skeive seniorer.
– Det er vi. Men det er takket være et stort aktivt og frivillig miljø i den skeive bevegelsen. Mange skeive flytter til Oslo og er aktive, tar plass og bruker sine ressurser. Derfor er Oslo kommune bedre på dette feltet enn mange andre kommuner. FRI står sterkt i kommunen og er en ressurs vi benytter oss av, blant annet innen kompetanseheving av ansatte.