Sjokkert over henleggelse

Publisert

Lasse har gjennomgått omfattende behandlinger for brannskader etter at han ble satt fyr på i påsken 2009. Nå er saken henlagt. – Hvor urettferdig skal dette få bli, spør Reidun Bockelie, mor til Lasse. Til tross for at det fantes 15 potensielle vitner og mulige tekniske bevis etter at Lasse Sebastian Wethal (23) ble påtent på en fest på Re utenfor Holmestrand, har statsadvokaten i Vestfold henlagt saken etter bevisets stilling.Reidun Bockelie, som er mor til Lasse Sebastian Wethal, er skuffet og oppgitt, men mest sjokkert over politiets håndtering av saken.– Men hva kan man ønske seg nå så lenge politiet har valgt å henlegge hele saken? Hvorfor legger de ikke press på de andre som var tilstede på festen, og som så hva som skjedde, sier Reidun Bockelie til Blikk Nett.Det gikk fire-fem dager etter hendelsen før politiet startet etterforskningen. Da festdeltagerne ble avhørt var det ingen som husket nok til å oppklare saken.– Det er noen som vet hva som skjedde, men de har blitt truet i etterkant. Politiet har blitt varslet om truslene, så allerede der har de jo en straffesak. Er det lov å true vitner?Reidun Bockelie måtte selv dra til åstedet for å hente sønnens klær.– Etter at Lasse kom på sykehuset hentet jeg klærne hans der hvor festen hadde vært. Da jeg kom hjem ringte jeg politiet og spurte om de ville ha klærne hans. ’Hvorfor det?’, var svaret fra politiet, før de spurte om jeg kunne ta vare på klærne til over påsken. Politiet gjorde ingenting før påskeferien var over. Det er vanskelig å skjønne, sier Reidun Bockelie og forteller at det har vært en stor påkjenning for hele familien, men spesielt for sønnen Lasse.– Lasse er sliten og lei. Hvor urettferdig skal dette få bli, spør hun og forteller at han hun mener er gjerningsmannen tilsynelatende lever livets glade dager.– Han viser ingen tegn til anger, og har også skrytt av det på fest i ettertid, sier Bockelie og forteller at hun og familien har fått mye støtte.– Nå er det underskriftskampanjer på gang og støttegrupper på Facebook. Til og med utenlandsk presse er interessert i saken. Det må vel bety noe?artikkelen fortsetter under bildet

Lasse Wethal måtte ligge på isolat ved Sykehuset Telemark etter at han ble tent på under et nachspiel i påsken 2009. Foto: Anne Charlotte Schjøll/Tønsberg Blad.

Etterlyser handlingSkeiv Ungdom er opprørt over politiets innsats i saken.– Det burde være viktig for politiet å få en dom i denne saken. Hvis ikke er det store sjanser for at det skjer igjen, sier Espen Evjenth, leder i Skeiv Ungdom til Blikk Nett.– Politiet har tidligere sagt at de skal prioritere homovold, og så skjer dette. På grunn av ferieavvikling så blir altså tekniske bevis borte. Det er skammelig. Saken i seg selv er ille, men at miljøet i etterkant slår ring om gjerningsmannen er sjokkerende. Skeiv Ungdom krever bedre rutiner i slike saker, og bedre holdninger hos politiet, sier Evjenth.Han påpeker at innsatsen med å kartlegge omfanget av hatvold er for dårlig.– Det er uvanlig at saker som dette kommer frem i lyset. Hatvold er et angrep på deg som person. Det er en grov krenking som kan føre til at du lurer på om det er deg det er noe galt med. Da kan det være vanskelig å gå til politiet å anmelde forholdet.En rapport utarbeidet av Politidirektoratet og Oslo politidistrikt viser at det ble registrert 257 anmeldelser med et motiv knyttet til hatkriminalitet i Norge i 2007. Det er et resultat som ikke gjenspeiler virkeligheten mener Evjenth.– Justisdepartementet har i mange år vært interessert i å gjøre noe med dette problemet, men de klarer ennå ikke å komme opp med reelle tall. De siste tallene stemmer jo fra 2007. Rutinene er alt for dårlige, noe som også viser seg når man sammenligner norske tall med tall fra Sverige.