Intervju

– Julebudskapet og samvær med familie og venner er det viktigste ved jula for meg, sier Jon Ånund Aslaksen.

Jula hos Jon

Når jula kommer, har Jon Ånund Aslaksen for lengst pyntet sine to-tre juletrær hjemme i leiligheten i Kristiansand. Blomsterdekoratøren elsker både overdådige juletrær og enkle konglekranser.

Publisert Sist oppdatert

.

Jon Ånund Aslaksen blir aldri lei av å pynte hjemme selv om han også gjør det på jobb.

Den hjemmekoselige følelsen slår imot allerede i gangen. Inne i leiligheten står det tente lys på bordene, og på spisebordet er adventsstaken med fire kremfargede lys dekorert med mosekledde kvister og kongler.

– Det er viktig å huske på at det ikke trenger å koste noe å pynte til jul, og at det er mye som finnes gratis i naturen. Du kan lage fine juledekorasjoner og kranser med mose, granbar, einer, kvister og kongler. Det er veldig mye gøy og fint du kan lage med naturmaterialer, og du kan hente det helt gratis, sier Aslaksen som alltid plukker med seg kongler når han er ute på tur.

Jon Ånund Aslaksen (43)

Sivil status: Singel

Bor: Sødal i Kristiansand

Gjør: Blomsterdekoratør ved Hageland

– Enten har jeg med meg en IKEA-bag som jeg fyller opp, eller så kommer jeg hjem med lommene fulle og tørker dem på varmekablene på badet, eller i stekeovnen. Gran- og furukongler er de vanligste. Men det er jo så mange andre fine, som silkefurukongler, edelgrankongler, oretrekongler og de amerikanske massive pinjekjernekonglene. Og så har du lerketrær. Jeg bare elsker det treet med grener uten nåler på og med masse kongler på, og for ikke å glemme kristtorn og misteltein, sier blomsterdekoratøren som begynner å pynte ganske tidlig til jul.

– Jeg er opptatt av at jeg skal ha min stil og bruke det jeg liker. Trender skifter jo hele tida.

Pynt og stæsj

Interiøret i leiligheten hans er preget av hans sans for gamle ting og en bevisst holdning til farger.

– På jobb er det mye sterke farger på blomstene, så jeg har et behov for å ha det mer rolig rundt meg hjemme og bruker mye jordfarger. Gjerne mye ton i ton som går fra det lyse til det mørke, forteller han og serverer kjøpekjeks på vakkert juleservise i porselen.

– Jeg er mest opptatt av pynt og stæsj, og er ikke like god på baking og matlaging. Men jeg er veldig glad i god mat og synes det er hyggelig å spise sammen med familie og gode venner.

.

– Dette er amerikanske kongler og akkurat de er kjøpt. Men det finnes mange ulike kongler du kan plukke helt gratis i naturen, sier Jon Ånund Aslaksen.

.

Han har samlet på møbler gjennom flere år. I enden av salongbordet står en biedermeiersofa, og i stua henger det flere antikke lysekroner med krystaller.

– Jeg har både fått og kjøpt møbler, og fordelen med dette bordet for eksempel, er at jeg bare kan male det når jeg ønsker en annen farge. Det har vært både rødt, grønt og er nå svart.

Aslaksen likte tidlig de typiske «jentetingene». Han tegnet og likte å være kreativ, og var lite interessert i fotball. I yrkesvalget sto det mellom blomsterdekoratør og gartner, og under lærlingtida i en blomsterbutikk i Mandal, skjønte han at han hadde havnet på rett hylle.

Troen er ankeret

Han vokste opp i Kristiansand og Lillesand og har bodd i fosterhjem siden han var ti-elleve år.

– Jeg forsto etter hvert at jeg likte gutter bedre enn jenter, men det tok tid før jeg skjønte at jeg er homofil. Da var jeg i et kristent miljø, og senere i et ungdomsmiljø hvor homofili var tabu. Mange så på homofili som synd, noe skittent og ekkelt, og det kunne jeg ikke relatere meg til. Jeg var jo ikke sånn, og det var ikke sånn jeg så på meg selv, som et annenrangs menneske og ikke verdifull nok. Først som 32-åring klarte jeg å komme ut og å være åpen. Det var ikke lett for familien min heller, men de har godtatt at det er slik jeg er, forteller Aslaksen som gikk i terapi for å bearbeide opplevelser, tanker og følelser knyttet til det han opplevde da han sto fram.

Meningene om homofili som verserte blant andre kristne og i menighetene, klarte likevel ikke å knekke troen hans.

.

I leiligheten pynter han gjerne to-tre juletrær før jul. – Jeg begynner å pynte ganske tidlig og er opptatt av at jeg skal ha min stil når jeg pynter til jul og bruke det jeg liker. Trender skifter jo hele tida, sier Jon Ånund Aslaksen.

.

– Troen er ankeret i livet mitt, og jeg har aldri hatt problemer med Gud. Jeg vet at jeg er anerkjent og elsket av Ham. Jeg tror Jesus ville blitt veldig lei seg over måten homofile har blitt og fortsatt blir behandlet på. For Jesus er alle like mye verd, vi er skapt i Guds bilde. Jeg har blitt utsatt for homoterapi i mild grad, men har hele tida vært klar på at det er noe jeg ikke ønsker, og jeg er glad for at den nye regjeringen vil forby det helt. Jeg er født sånn, det er ikke noe jeg kan forandre på.

Hodet høyt hevet

Aslaksen møtte etter hvert en mann som han giftet seg med. Heller ikke det ble sett på som greit i miljøet han var en del av.

– Når du er homofil og har en kjæreste, så er det klart at du lever ut din seksualitet. Jeg var gift med en mann i åtte år og bodde i Sarpsborg hvor han kom fra. Da vi ble skilt, flyttet jeg tilbake til Sørlandet. Omgangskretsen jeg hadde fått på Østlandet, hadde jeg fått gjennom eksmannen min. Jeg hadde egentlig ikke noen grunn til å bli der da forholdet tok slutt. Sørlandet er hjemme for meg, det er her jeg har vokst opp og har røttene mine.

.

Utenfor leiligheten har blomsterdekoratøren utsikt mot elva Otra.

.

Selv om mye fortsatt er konservativt på Sørlandet, mener Aslaksen at det er bedre og mer åpent nå enn da han dro.

– Min erfaring er at frikirkene fortsatt er ganske konservative og har problemer med å godta homofile, men at Den norske kirke er blitt mer åpen. Det hjalp også godt da bispedømmerådet fikk en åpen homofil leder i Agder og Telemark. I det hele tatt er det viktig med skeive forbilder, sier Aslaksen som deltar på Pride i Kristiansand, med regnbueflagget og hodet høyt hevet.

.

– Jeg er veldig glad i å gjøre det koselig hjemme, sier blomsterdekoratøren Jon Ånund Aslaksen.

.

Hjemmelagde julegaver

For blomsterdekoratøren handler tida før jul vanligvis om mye jobbing. Blant kundene sine opplever han han det er flest kvinner som gjerne vil lage pynten selv og ønsker tips og inspirasjon, mens menn stort sett kjøper ferdige dekorasjoner. Selv kobler han faget sitt på når han prøver ut ideene sine på pyntingen hjemme.

– Jeg finner inspirasjon på alt fra messer og kunstutstillinger til i magasiner, i naturen og i samtale med andre.

Jula skal han feire sammen med fosterforeldrene og deres barn og barnebarn.

– For meg handler jula først og fremst om julebudskapet og tida sammen med venner og familie. Hele adventstida er det mye jobbing og høyt stressnivå, men for meg er det også viktig å kunne dele et måltid med venner, eller å sette meg ned med kaffekoppen innimellom.

– Og hva gir en blomsterdekoratør i julegaver til venner og familie?

– Jeg gir gjerne bort dekorasjoner, og selv ønsker jeg meg også hjemmelagede gaver, gjerne noe som er strikket - eller hjemmebakte småkaker, sier Aslaksen og putter en kjøpekjeks i munnen.

Powered by Labrador CMS