Transaktivist Blert Morinas er utmattet av rettsaken som har pågått i flere år, men er takknemlig for all støtten han har fått i Kosovo.
Transaktivist Blert Morinas er utmattet av rettsaken som har pågått i flere år, men er takknemlig for all støtten han har fått i Kosovo.

Blert skapte blest

Blert Morinas har gjort det litt lettere for transpersoner i Kosovo.

Publisert Sist oppdatert

Les også

RETTEN I PRIŠTINA har bekreftet at w har rett til å skifte både navn og «kjønn» i ID- papirene sine. Dette markerer en viktig endring for Morinas selv, for transpersoner og for all lhbt-kamp i Kosovo. 20. januar kunne Blert, tidligere Blerta, gå inn på de samme kontorene som flere år tidligere hadde nektet han navneforandringen, og fylle ut nye papirer, nå med sitt nye navn og krysse av boksen «mann». Kommunen Blert tilhører, fikk ordre om å endre papirene hans senest femten dager etter rettsavgjørelsen.

Blerts advokat, Rina Kika, forklarer at saken på mange måter illustrerer den kompliserte dynamikken mellom progressiv lovgivning og denne lovgivningens implementering i Kosovo: «Denne saken er altså ikke noe klassiske eksempel på et land med gode lover og dårlig implementering. Den viser snarere gode lover og god implementering, bortsett fra at enkelte institusjoner viser motvilje, så som avdelingen som har ansvaret for identifikasjonspapirer og navneendringer».

Blert sier at han er utmattet av saken som har pågått over flere år, men at han takker folket i Kosovo som har holdt debatten rundt hans sak varm, og skapt blest rundt skeives rettigheter i Kosovo.

Kilde: Kosovo Two Point Zero

Powered by Labrador CMS