Kunst
Skeive rettigheter på fire hjul
PayKanArtCar løfter skeives rettigheter i Iran. Nå har organisasjonen blitt hedret med Václav Havel-prisen.
Utenfor Oslo konserthus står en gul bil utstilt. Det er Oslo Freedom Forum og aktivister og menneskerettighetsorganisasjoner er samlet til konferanse. Bilen tilhører organisasjonen PayKanArtCar, som er på Oslo Freedom Forum for å motta Václav Havel-prisen ut.
Václav Havel-prisen for kreativ motstand er en pris etablert i 2012 av den New York-baserte Human Rights Foundation (HRF). Ifølge HRFs president, Thor Halvorssen, tildeles prisen personer som «tar del i kreativ motstand, viser mot og kreativitet i å utfordre urettferdighet og leve i sannhet». Prisen er oppkalt etter den tsjekkiske dissidenten, dikteren og statslederen Václav Havel.
Nasjonalsymbol
En årets prisvinnere er PayKanArtCar, en organisasjon som løfter iranske kunstnere og skeives rettigheter.
Siden slutten av 60-tallet har bilmodellen Paykan, den første bilen produsert i Iran, vært et kjært nasjonalsymbol. Til tross for at bilen gikk ut av produksjon for mange år siden, ser man fortsatt Paykan-biler i gatene i Tehran. Bilens nasjonale status er grunnen til at den iranske kunstneren Alireza Shojaian valgte Paykan som lerret for sin regimekritiske kunst.
Paykan-bilen Shojaian har malt på har en lang historie. I tillegg til å være et nasjonalsymbol, er akkurat denne bilen ikonisk. Bilen ble i sin tid gitt i gave av Muhammed Reza Sjah Pahlavi, som var den siste sjahen av Iran, til Nicolae Ceaușescu da han ble president i Romania i 1974.
Æresdrap på skeive
Paykan-bilen er prydet av kunst som forteller historien om Ali Fazeli Monfared, som 20 år gammel ble halshugget av sin egen familie fordi han var homofil. Æresdrapet skjedde i mai 2021.
Shojaian, som selv er homofil, ble tvunget til å flykte hjemlandet for mange år siden. Og det er mange andre skeive som har fulgt hans eksempel.
– Å leve i et samfunn som begrenser sitt eget folk fra å leve livet sitt som seg selv, og som åpenlyst benekter deres eksistens, har gjort at mange i lhbtq-miljøet i Midt-Østen nå lever i eksil, sier Alireza Shojaian til Blikk etter prisutdelingen i Oslo konserthus.
Shojaian angriper understrykkelse og menneskerettighetsbrudd i kunsten sin og bruker Paykan-bilen som et lerret.
– Med PayKanArtCar håper jeg å vise en queer-kultur fylt av skjønnhet og følelser. En kultur som må leve i skjul i Iran.
– Gjennom dette kunstverket håper jeg å bidra til en verden med mere aksept og toleranse.
Menneskerettigheter på dagsorden
Shojaians arbeid er det første i en serie bestilt av PayKanArtCar. Neste prosjekt har som mål å løfte kvinners rettigheter i Iran, ifølge tidligere FN-ambassadør Mark D. Wallace og Hiva Feizi, grunnleggere av PayKanArtCar, som er i Oslo for å motta Václav Havel-prisen sammen med Alireza Shojaian.
– Václav Havel-prisen er en bekreftelse på arbeidet vårt og løfter det ut i verden slik at verden får kjennskap til hva som foregår i Iran, sier Hiva Feizi til Blikk.
– Skeive i Iran lever under konstant press og trusler, ikke bare fra myndighetene, men også nær familie. De som har mulighet, rømmer landet. De fleste rømmer til Tyrkia, fordi de kan slippe inn i landet uten pass. Men uten pass kommer de seg ikke videre. Situasjonen for skeive iranere i Tyrkia er ikke bra, sier Feizi.
Mark D. Wallace håper Václav Havel-prisen vil sette menneskerettigheter i Iran på dagsorden.
– Men ikke la dette bli nok en lidelseshistorie! Ja, skeive blir jaget og drept, men det hører mer til historien. Vi vil gi skeive i Iran håp. Håp om bedre tider. Vi vil vise dem at de ikke er alene, og at verden ser dem.