Jaffis tok et jafs av hjertet

Publisert

Førstereis Ane og ’veteranene’ Christer André og Sondre synes årets «Jaffis» gikk så altfor fort. Skeiv Ungdoms sommerleir er som en boble der de kan være seg selv fullt ut. Rundt 180 ungdommer dro i år til Jafnadhr, der alle kan være seg selv på sine egne premisser, uansett kjønnsidentitet eller seksuell orientering. På programmet stod skeiv kultur og skeiv politikk i form av show, sport, muntlig fortellerkunst, musikk, førstehjelp, media og tegning.Blikk Nett treffer Ane Ødegården Sandvik (18), Christer André Gudmundsdottir (25) og Sondre Åstveit Gevelt (25) på Café Internasjonalen på Youngstorget i Oslo en snau uke etter at Jaffis er over. De tre ungdommene smiler fra øre til øre, når de snakker om sommerleiren som bare har blitt hetende «Jaffis»–Det beste med Jaffis er fellesskapet man føler og frisonen og boblen man er i, sier Sondre, som var på leiren for tredje gang.–Det beste øyeblikket var da jeg satt i gymsalen og hørte på chill musikk og kyssa, forteller han.–Fant du kjærligheten?–Det er noe med når den boblen sprekker ... Så må man teste det ut utenfor også, for å se om det kan være noe mer.

Ingenting er rart

Et av høydepunktene på Jaffis er avslutningsshowet, der en kreativ gjeng har jobbet med showmateriale hele uken. Christer André er en av ungdommene som bare elsker å stå på scenen. Hen deltok på workshopen for andre gang og på Jaffis for femte gang.–Det var det beste avslutningsshowet på Jaffis noensinne. Vi fikk proff hjelp, for en av workshoplederne er utlært innenfor pedagogikk og drama, forteller Christer André, og Ane skyter inn: –Showet var kjempebra. Det var ikke noe som kunne ha vært annerledes.Ifølge Ane har Jaffis et mangfold av deltakere som gjør at ingen føler seg rare.–Utenfor bobla blir det ofte sånn: “Kan jeg gå sånn som dette? Får jeg blikk?” På Jaffis er ingenting rart, du får ingen blikk. Det er sånn det burde være overalt, alltid, sier Ane sprudlende.–Får du ikke den samme følelsen under Pride?–Jo, når jeg går i paraden føler jeg det samme. Jaffis er på en måte parade hver dag. Alle er sammen en hel uke og vil bli kjent med hverandre, sier Ane.

Roligere og avslappet

Sondre mener Jaffis, som er et rusfritt arrangement, er mye roligere og avslappet enn Pride.–Du treffer de samme folkene i syv dager og ikke så ekstremt mange som under Pride, sier Sondre.Ifølge Christer André blir Jaffis litt annerledes fra år til år.–Hvert år har Jaffis forskjellige workshoper og foredrag og sammensetninger av folk. Noen ganger vil man ikke delta på workshop og bare være sosial, noen ganger begge deler. Alt er valgfritt, sier Christer André.I år besøkte fem russere, en ire og en franskmann Jafnadhr.–Russerne kom hit på utveksling, og når de har noe lignende i Russland, drar medlemmer fra Skeiv Ungdom dit, forteller Ane.–Skal du være med på Jaffis neste år?–Helt klart. Jaffis kommer foran alt. Det er det beste jeg har vært med på i hele mitt liv. Alt var så rart da jeg kom hjem. Det å våkne alene, spise frokost alene, spise middag alene. Det er noe med den bobla. Du skjønner det nesten ikke før du kommer hjem. Og det er vanskelig for folk rundt å skjønne hvor sterk den bobla faktisk er, påpeker Ane.Sondre og Christer André nikker. Det er ikke noe å lure på. De skal også tilbake til Jaffis.Ifølge Sondre har mange som kommer på Jaffis det ekstremt vanskelig.–De blir ikke godtatt for den de er hjemme. Det er godt å se de blomstre når de er på et sted hvor de får være seg selv 100 prosent og ha den beste uken i året, sier Sondre.Han er blitt inspirert til å bli mer aktiv i Skeiv Ungdom for å støtte de som har det vanskelig.

Trygt å være trans

Stadig flere transpersoner deltar på Jaffis. Sondre anslår omtrent en tredjedel av deltakerne i år. Christer André er enig. Hen tror mange transpersoner føler at en del i det skeive miljøet ikke forstår de.–Jeg har tidligere hørt at mange ikke har følt at Jaffis er et like inkluderende sted som kjønnsmangfoldsleiren. Vi ser jo at antallet øker for hvert år, derfor ønsker jeg at halvparten av deltakerne til neste år er transpersoner. Men jeg tror det blir flere for hvert år, etterhvert som de føler at det er like trygt å være trans på Jaffis som på kjønnsmangfoldsleiren, sier Christer André.–Mange tør å komme ut på Jaffis, føyer Ane til. –De har jentenavn, og så tør de å bruke guttenavn der. Det sier ganske mye om hvor lett det er å være seg selv. Det er så trygt.Ane anbefaler alle som er usikre på Jaffis om å dra på leiren neste år.–Jaffis er noe man bør oppleve.  

Powered by Labrador CMS