Kulturtipset

Det er rett å være skeiv

I kveld er det endelig premiere for den skeive musikalen «Jenter som oss». – Mitt håp er at det kommer mange også utenfor det skeive miljøet, sier manusforfatter og produsent Jan Elisabeth Lindvik.

Fredag 4. februar går teppet opp for «Jenter som oss», landets første skeive musikal. Manusforfatter og produsent Jan Elisabeth Lindvik (foran), gir deg denne ukas kulturtips. Se flere bilder fra kostymeprøvene til «Jenter som oss» lenger ned i saken.

.

– Dette er en svær oppsetning med masse musikk, fest, humor og alvor, sier Jan Elisabeth Lindvik om den helaftens forestillingen.

Musikalen bygger på hens egen oppvekstskildring i boka «Mao sin raude kjole» fra 2016. Fortellingen om hvordan det er å vokse og leve i et heterosamfunn for den som ikke kjenner seg hjemme i noen av kjønnsbåsene, har tatt tid å forme fra bok til show. Og det har tatt tid å få showet opp på scenen.

Som så mye annet i kulturlivet har premieredatoen for «Jenter som oss» stadig blitt skjøvet på. Tiden har Lindvik og regissør Ole Christian Øen benyttet til å utvikle det som opprinnelig var en kabaret, til en fullskala musikal.

– Jeg har som mål at publikum skal ha en strålende kveld og at de har tatt til seg viktigheten av toleranse og kjenner glede over mangfoldet blant oss når de går ut herfra.

«Ut herfra» betyr i dette tilfellet Samfunnssalen ved Sentrum Scene i Oslo.

– Det blir som et nydelig intimt teater, med småbord og stoler, beskriver Lindvik, som er glad for at publikum også kan få seg noe godt i glasset mens de nyter musikalen.

De åtte artistene som tolker Lindviks originalskrevne sangtekster, er hentet fra øverste hylle. Støttet av det fem mann sterke livebandet Los Transformers, garanterer Jan Elisabeth Lindvik at landets første skeive musikal blir et fyrverkeri av musikk, sang og farger og følelser.

Åtte av våre mest erfarne musikalartister er med når manusforfatter Jan Elisabeth Lindvik henter transdebatten opp på scenen. Sanna Bjerketvedt, Arnar Bjorøy, Geir Ove Bredesen, Caroline Støyva Eriksen, Elise Rosendal, Sindre Bjørke Høyang, Joakim Thrane og Jens Martin Hartvedt Arvesen bekler rollene i «Jenter som oss».
Gjengen bak musikal-produksjonen har tro på fortellingens endrende kraft. I «Jenter som oss» behandles utfordringene til transpersoner i kraftfulle sang- og dansenummer.

.

Kulturtips fra Jan Elisabeth Lindvik:

.

– Hvilke kulturoperatører følger du med interesse?

– Jeg følger alle kulturoperatører for tiden i solidaritet med den krisen vi opplever nå. Ellers er jeg svak for de som setter opp musikaler.

.

– Hvor går du selv ut og hvorfor dit?

– Jeg er gammel filmarbeider, så kinoer er fortsatt det som trekker mest. Men hater de store bråkete, selv om jeg har vært med å lage sånne. Men da var jeg yngre ...

.

– Hva er den sterkeste kulturopplevelsen du har hatt i det siste?

– Julie Falkeviks trio på Herr Nilsen i fjor høst. Fantastisk dyktige musikere.

.

– Hvilke kulturarrangementer gleder du deg til framover?

– «Jenter som oss» selvsagt. Å få oppleve to års arbeid presentert til et publikum er stort. Ellers gleder jeg meg til å høre en god konsert i Konserthuset igjen

.

Historien i «Jenter som oss» har Jan Elisabeth Lindvik basert på eget liv.
Hvem er innenfor og hvem er utenfor og hvorfor er det slik? Musikalen «Jenter som oss» byr på fest og farger, men også bittersøte stunder.
Prøvetiden er over og ensemblet gleder seg til å møte publikum.

.

Powered by Labrador CMS