Scene
– Ingenting har kommet rekende på en fjøl
Jan Rune Holdhus har sjarmert hele landet med karakteren June Kommune. Nå har Holdhus inntatt hovedstaden og Latter med showet «Julelatter», og June Kommune har lansert parfymen Habil.
– Norge trenger en duft av habilitet, sier Jan Rune Holdhus.
Karakteren June Kommune var et artig innfall, eller en psykologisk glitch, som artist og komiker Jan Rune Holdhus selv kaller det, i 2021. I en video på Facebook kunne Holdhus, som June Kommune, opplyse om strøing og salting av veier etter at kommunens innbyggere hadde falt så lange de var på isen. Junes Kommune tok fort av i sosiale medier.
Siden har karakteren June Kommune blitt en elsket humorist, ikke bare i hjembyen Stavanger, men over hele landet. Det har ført til utsolgte show i flere store byer, og nå er Holdhus og June Kommune tilbake i Oslo og på Latter med showet «Julelatter», sammen med Janne Formoe, Christer Torjussen og Karsten Blomvik.
– Jeg tror hemmeligheten ligger i at folk kjenner seg igjen i June. Hun er som en «feelgood»-film. Du vet de filmene hvor de slemme straffes til slutt. Det er jo en kjensgjerning at mange har et ambivalent forhold til kommunen, sier Holdhus og ler godt.
– June er satire. En type satire som mangler, føler jeg da, spesielt i byråkratiet.
En kamp
At June Kommune skulle bli en karriere, hadde ikke Holdhus sett for seg.
– Nå skal det sies at jeg hadde og har en karriere på siden av June. Men med June-suksessen føles det som at jeg har fått en forfremmelse.
– Hvem er publikummet til June?
– Når det gjelder kvinner, så er det kvinner som jobber i kommunen, i NHO, i LO. De har alle en venninne som ligner på hu som jobber i kommunen. Så er det unge menn som liker June. Det er gjerne unge menn som har et godt forhold til sin egen farmor eller mormor. Jeg tror jeg har et smånerdete publikum, og det er jeg takknemlig for, sier Holdhus.
– Ingenting har kommet rekende på en fjøl for min del. Karrieren min har vært en kamp, og er fortsatt en kamp.
En finger til kristenfolket
Og kampene han har vært gjennom i livet, er også en del av det han presenterer på scenen. Når vi skraper i overflaten på June Kommune, kommer livet til Jan Rune Holdhus til syne også. Det er en historie om skeive oppturer og nedturer. Utfordringer og til slutt lykke.
Fra scenen har han blant annet fortalt om sin første kjæreste, som han fikk som 14-åring.
– Vi gjemte oss bort og møttes i skjul på et fjell i Hana i Sandnes som heter Skjeraberget. Der ligger det en «Tyskerhålå» fra krigens dager. Det var det eneste stedet vi turte å være kjærester, og der kysset vi og holdt hender. Vi var kjærester i vel ett år, men så tok han livet sitt. Det er et traume som sitter i meg ennå, fortalte Holdhus til Blikk i 2022.
Holdhus har, som June Kommune, full oversikt over hva som rører seg i det politiske landskapet. Og at Norge denne uka vedtar et forbud mot konverteringsterapi, har Holdhus selvsagt fått med seg.
– Takk og lov for Anette Trettebergstuen! Takk for det hun har gjort. Jeg tror Kim Friele danser i himmelen akkurat nå. Selv synes jeg det er helt fantastisk. Men det skulle bare mangle at vi får denne loven. Loven mot konverteringsterapi er en finger til kristenfolket.
Kjenner på minoritetstress
Holdhus blander sitt eget liv inn i June Kommunes krumspring på scenen. Men det var ikke gitt at June-publikummet skulle ta den skeive delen av Holdhus på strak arm.
– Responsen har vært veldig bra. Blant annet fikk jeg Homofrydprisen under Pride i Stavanger i fjor. Det var flott og viktig for meg. Du vet, bak enhver klovn er det tårer. Jeg synes det er viktig å dele de sidene av livet også. Det er en form for terapi for min egen del å dele de sidene av historien min. Som den autisten, eller artisten, jeg er, så er det viktig. Jeg lever av å dele av livet mitt, både oppturer og nedturer. Men som skeiv, kan jeg også kjenne på minoritetstress. Kan jeg dele alt fra mitt skeive liv? Det spør jeg meg selv om ofte. «Klart du kan», får jeg beskjed om av streite kolleger. Men det er ikke selvsagt. Og jeg tror ikke de klarer å sette seg inn i hvordan det er å kjenne på minoritetstress.
Siden premieren på «Julelatter» i begynnelsen av november, har gjengen spilt for fulle hus, ofte med tre forestillinger i løpet av en kveld.
– Det er veldig gøy. Jeg kjenner at June blir litt strengere når hun opptrer i hovedstaden. Blant annet er hun litt oppgitt over at man ikke kan kalle kaker Fattigmann lenger ... Men June er løsningsorientert, så da heter kakene Ressurssvak kake, haha. Det er der vi er i dag, sier Holdhus som har spilt over 45 forestillinger siden premieren i november.
– Siste forestilling er 22. desember. Etter det er det juleferie. Men det kommer ting til neste år også. Jeg har premiere på nytt June Kommune-show i mars, som heter «Norges stasminister».
Duften av habilitet
Forrige uke var det stor lansering i hjembyen Stavanger da June Kommune lanserte parfymen Habil. Det var ingen som så den komme. Var det en humorløgn, eller er det reelt?
– Det som er så kjekt med June Kommune er at jeg ikke trenger å komme opp med alle de gærne ideene selv. Det er jo bare å åpne avisene. Og etter de siste tiders avisoppslag, var det åpenbart. Norge trenger en duft av habilitet! sier Holdhus fornøyd.
– Og det er skikkelig parfyme altså. Da jeg var på laboratoriet fortalte de meg at de har «alle» lukter som finnes. Da spurte jeg om de hadde lukten av poppers, haha. Det hadde de ikke, dessverre. Men for å være seriøs, så er Habil en unisex parfyme som dufter vanilje, kokos og roser. Og siden jeg har fokus på mental helse, vil en del av salget derfor gå til et stipend til Fontenehuset, sier Jan Rune Holdhus.