– Jeg er en del av norsk hiphop-historie

Det er ett år siden rapperen Big Daddy Karsten kom ut av skapet.

Publisert

14. november i fjor kom rapperen Big Daddy Karsten ut av det berømte skapet. Det skjedde i en Facebook-status og i løpet av noen minutter hadde nyheten spredt seg. Blikk Nett møtte Big Daddy Karsten ett år senere.

Bak navnet Big Daddy Karsten finner vi Karsten Marcussen. Marcussen er 29 år og opprinnelig fra Arendal, men bor i dag i Oslo. Han er blant annet kjent fra gruppa Folkefiender, er signet på selskapet DATmusic og er kjent som en av landets råeste battle-rappere, ofte sett i VGs nett-tv-serie Skeez TV.

I Facebookstatusen han la ut for nøyaktig ett år siden fortalte han at han hadde handlet nye klær. En venn spurte om Marcussen hadde hatt med seg en søt jente på handleturen.

Big Daddy Karsten. Foto: Reidar Engesbak.
Big Daddy Karsten. Foto: Reidar Engesbak.

«Ingen chicks på meg [...] I’m about dem boys» svarte han – og så var det gjort.

Elsker å spille for skeive

Blikk Nett har fulgt Big Daddy Karsten siden den gang, fra opptreden under Oslo Pride, til Skeive Sørlandsdager og nå sist Tromsø Arctic Pride – hvor han spilte sin nye singel «Judaskysset» for aller første gang. «Judaskysset», som er hentet fra det kommende albumet «Katta ute av sekken», slippes i dag i anledning årsdagen for veien ut av skapet. Det kommer vi tilbake til.

Aller først vil Blikk Nett høre hvordan Big Daddy Karsten selv oppsummerer året som har gått.

– Wow … Det har i veldig stor grad vært en positiv opplevelse. Både som artist og privatperson, selv om det også har vært noe dritt – men sånn er livet, ikke sant? sier Big Daddy Karsten til Blikk Nett.

Han har som sagt spilt på mange pridearrangementer, men også på den store skeive antinazi-demonstrasjonen i sommer. Han har også spilt i hagen til Canadas ambassadør til Norge, samt på lansering for det skeive tidsskriftet Melk. Det er jobber han setter pris på, men det kan se ut til at andre konsertarrangører skygger banen.

– Det siste året har jeg omtrent bare spilt på skeive arrangementer. Jeg klager absolutt ikke over det. Jeg elsker å spille for skeive. Men jeg synes det er rart at det skal være en «issue» å booke meg når hovedvekten av publikummet mitt alltid har vært heterofile cis-menn.

«Du er modig»

At konsertarrangørene svikter nå står i kontrast til all støtten han fikk fra etablerte navn på hiphop-scenen, fra Kenneth Engebretsen til Don Martin.

– Kenneth har vært en kompis av meg lenge, og når Kenneth snakker – da hører folk etter. Den mannen er sjef! Sånn er det bare. Men andre rappere viste også sin støtte tidlig, som Onkel P, Jodski og Don Martin.

På sin egen blogg for ett år siden skrev Don Martin blant annet: «Jeg har lyst til å si at du er modig, men jeg kvier meg litt for å si det, for det er flaut at det i 2016 fortsatt er noe man trenger å være bare for å fortelle verden om noe som ikke burde være noen deal i det hele tatt. Det burde ikke være noe samtaleemne. Jeg er en av mange som har venta lenge på at noen skulle stå fram som du gjorde, både her i Norge og før det internasjonalt. For det har vært en svakhet med kulturen vår, som jo nettopp handler så mye om å representere hvem man er, at det har vanskelig for mange å få være hvem de er – helt. At det liksom har vært greit samtidig å være diskriminerende, hatefull, nedsettende om legning mens kulturen vår på alle andre felt handler om å slåss mot nettopp folk som vil holde andre nede.»

Spennende i tre minutter

Big Daddy Karsten. Foto: Reidar Engesbak.
Big Daddy Karsten. Foto: Reidar Engesbak.

Landets media flokket seg rundt Big Daddy Karsten da han kom ut. Men siden har det lagt seg og nå er det for det meste skeiv media som tar kontakt.

– Jeg kan ikke understreke nok hvor stor pris jeg setter på skeiv media, men det er nesten så det setter en stopper for interessen fra øvrig media. Når en skeiv rapper kommer ut av skapet er det spennende i tre minutter. Det blir som et ligg, sier han ironisk.

I juni i år slapp Big Daddy Karsten låta «Hold Kjeft». Det er en hardtslående låt som tar et oppgjør med homofobe holdninger. Musikkvideoen var også hardtslående med scener fra både cruisingområdet på Sognsvann og i kjellerlokalene til SLM. Låta har blitt til en hit som alltid sørger for allsang på konserter, som på Bastard Bar sist helg under Tromsø Arctic Pride hvor publikum sang med på tekstlinjer som «Har du problemer med hvem jeg puler? Hold kjeft da! Sur fordi du kun får smuler? Hold kjeft da!»

– Det var et par rappere som åpnet kjeften og var negative da jeg kom ut. Men fleste i hiphop-miljøet som var negative åpnet kjeften i etterkant og i skjul overfor andre, fordi de skjønte hva slags bølge som ville treffe dem hvis de sa det offentlig. Men det er ikke det som plager meg, sier Big Daddy Karsten til Blikk Nett.

– Hvis det er noe som plager meg, så er det at jeg føler jeg blir blokkert på en måte jeg ikke opplevde før jeg kom ut, sier han og peker nok en gang på «streite» konsertarrangører.

– Jeg tror ikke at det handler om å stenge «homo-Karsten» ute, men at mange nå er usikker på hvor de skal plassere meg.

Sketchy homosex

Det er en usikkerhet andre skeive rappere også har måtte kjenne på. Big Daddy Karsten har hele tiden vært klar på at han ikke ønsker å være en homorapper. Han er en homo som rapper. Men tekstene hans er tilsynelatende for drøye til at han får tid på for eksempel P3.

– Det burde egentlig ikke være en «issue» at jeg rapper om de tingene jeg rapper om. Herregud, har du hørt hva de rapper om på radio for tiden eller? Ta gruppa Migos for eksempel, som er skikkelig gangster rap. De får spilletid på radio, men når jeg rapper «Har du problemer med hvem jeg puler?», så er det alt for sketchy liksom?

Ikke noe av dette stopper Big Daddy Karsten fra å rappe om akkurat de temaene han selv ønsker å rappe om. Rap er historiefortelling og Big Daddy Karsten har mange historier å fortelle.

– Selv om mange av låtene mine er skrevet fra et skeivt perspektiv, så kan streite også kjenne seg igjen i låtene. Jeg mener bestemt at man kan kjenne seg igjen i det jeg rapper om, uavhengig av seksuell orientering eller kjønnsidentitet.

Judaskysset

Den nye singelen «Judaskysset» som slippes i dag, på samme dato som den berømmelige «komme ut-statusen», handler om en tidligere kompis.

– Låta handler om en som var bestekompisen min i mange år. Han fikk vite om ting jeg tenkte på lenge før jeg kom ut på Facebook. Han var én av «boysa» mine i Arendal og jeg betrodde meg til ham på en fest vi var på. Han tok det kjempebra. Tårene trillet hos oss begge og han var klar på at jeg fortsatt var den samme kompisen jeg alltid hadde vært, sier Big Daddy Karsten og forteller at han fort forstod at kompisen ikke var like positiv i etterkant.

– Jeg fikk høre at det gikk rykter og jeg klarte å spore de tilbake til kompisen min. Han nektet selvsagt. Men det kunne ikke være andre, sier han og forteller at tillitsbruddet inspirerte «Judaskysset».

– Jeg hadde ingen planer om å komme ut. I mitt hodet den gang var jeg bestemt på å ta den hemmeligheten med meg i grava. Det var noe av det skumleste jeg kunne tenke meg den gang. Det visste vedkommende veldig godt, men likevel valgte han å svikte meg. Til syvende å sist handler det om at jeg ville ha kontroll på min egen komme ut-historie, forklarer han.

Årets høydepunkt

Blikk Nett spoler tilbake til utgangspunktet og spørsmålet om høydepunkter i løpet av året som har gått.

– Det å stå på scenen i Pride Park under Oslo Pride i år var helt magisk. Det var også stort å bli invitert til å spille på konserten «Norsk hiphop-historie del 2» på Rockefeller i januar i år. Jeg er jo en del av den norske hiphop-historien – og det har jeg vært lenge før jeg kom ut, sier Big Daddy Karsten til Blikk Nett.

Du kan lese et lenger intervju med Big Daddy Karsten i Blikk nr. 12, desember 2017.

Hør den nye singelen «Judaskysset»