– Jeg er ikke eksotisk!

Publisert

Tirsdag 4. november inviterer LLH til debatt på Kulturhuset i Oslo. Tema er regnbue-rasisme. – Jeg synes det er merkelig å spørre om det finnes rasisme i lhbt-miljøet. Klart det gjør det, sier «Sindre». Blikk Nett møter 33-åringen på London Pub i Oslo en sein ettermiddag. Han velger selv navnet «Sindre».– Det er ikke fordi jeg lever skjult som homse, men fordi det er så betent å snakke om rasisme i miljøet, både den som finnes her på London Pub og andre utesteder, og ikke minst på internett. For en oslogutt er det merkelig å oppleve rasistiske holdninger.– Hør her, jeg er født og oppvokst i tjukkeste Oslo. Jeg er norsk – selv om jeg ikke er etnisk norsk, hva nå det egentlig er, sier han oppgitt til Blikk Nett. Han har fått med seg rasismedebattene som har gått i lhbt-miljøet siden EuroPride i sommer.– Jeg har fulgt med på Blikk og Gaysir, i tillegg til Facebook og diverse kronikker i avisene. Jeg har ikke deltatt selv eller vært på Pride house. Jeg føler ikke at jeg har en spesiell plikt til å delta – men samtidig har jeg opplevd så mye skjult rasisme at jeg mener det er på tide å ta det alvorlig.

Usynlig rasisme

Tirsdagens rasismedebatt på Kulturhuset i Oslo er den første i en debattserie arrangert avDebatten har tittelen «Regnbuerasisme?» og ledes av journalist og forfatter Mala Wang- Naveen og stiller spørsmål om hvordan det er å være etnisk minoritet i lhbt-miljøet. Diskriminerer og usynliggjør en minoritet en annen? Er hvite skeive fordomsfulle mot ikke-hvite? Finnes det en skjult intoleranse i en bevegelse bygget på toleranse? Hvem eier definisjonsmakta i et minoritetsmiljø? – Det er flott at LLH tar dette på alvor, men jeg synes det er rart at de stiller spørsmål om det finnes rasisme i miljøet vårt. Selvfølgelig finnes det. Men den er knapt synlig for andre enn oss som opplever det på kroppen, sier «Sindre» og henter fram mobiltelefonen. Han viser oss meldinger han har fått på Gaysir og andre apper som Grindr og PlanetRomeo.– Jeg opplever ikke meg selv som så jævlig eksotisk. Kun fordi jeg er mørkere i huden, ser litt macho ut og er relativt velbygd, så får jeg mange meldinger av folk som vil at jeg skal knulle dem. Jeg har ikke oppgitt at jeg er aktiv. Jeg definerer meg selv som versatile, eller 50/50. Men slike forespørsler er bare én del av problemet ifølge «Sindre».– Jeg har hatt sextreff via Gaysir og andre steder som har vært helt topp. Alle er ikke idioter. Men det stikker dypere enn bare seksuelle preferanser. Jeg møtes alltid med spørsmål som «hvor kommer du fra?» Svaret er jo Oslo! Oslo sentrum for faen. Jeg er født her i byen – og det er mer enn jeg kan si om de fleste jeg er i kontakt med. Samtaler som starter hyggelig kan fort ende med trakassering og utskjelling.– Enkelte tåler ikke å få et «nei». Det er nesten så noen homser mener jeg burde være takknemlig for at de vil ligge med meg – eller for at jeg er født her. Burde ikke de være takknemlig for det samme? Jeg tror ikke «hvite» homser klarer å sette seg inn i hvordan det føles å ha flere på sperrelisten enn på vennelisten på Gaysir.

Sperrelisten vokser

Han vet at han blir oppfattet som grinete hvis temaet kommer opp på byen i samtale med andre.– Det er en holdning som sier at jeg ikke skal bry meg. «Dropp idiotene og sperr dem», får jeg høre. «Ikke bruk energi på tullinger», får jeg også høre. Det er jævlig lett å si for folk som kan gå inn på profilen sin på nett uten å bli lei seg eller oppgitt. Noen nettsamfunn er verre enn andre mener «Sindre».– Grindr og PlanetRomeo er de verste. Der står det svart på hvitt at de ikke ønsker kontakt med svarte, asiatere og så videre. De jeg får melding fra er gjerne passive som vil straffepules. Hva er det for noe liksom? Folk har forskjellige preferanser, greit nok. Men de som vil straffepules ville neppe ønsket å bli sett sammen med meg i dagslys. Er ikke det rasisme? Det er et spørsmål han ikke vet om han får svar på, selv ikke på tirsdagens debatt på Kulturhuset.– Er alle rasister? Nei. Men kan man opptre rasistisk uten å tenke over det? Ja, det kan man. Vi er ganske mange i miljøet som opplever det daglig – og i det skjulte. Jeg kjenner mange som ikke orker å gå på byen fordi de opplever trøbbel i døra eller dritt fra andre homser.

Må tåle spørsmål

Debatten som gikk i sommer hadde utgangspunkt i et show av Queentastic på Regnbuedagene i Bergen i juni. Debatten fikk en ny giv etter et «thai-bingo»-show på Elsker i slutten av september.– Jeg synes Queentastic er geniale og har hatt det kjempemoro hver gang jeg ser de. Jeg blir ikke støtt av humoren, men det må ikke bety at vi ikke kan diskutere innholdet. Jeg ble gal i hodet når hele greia kokte ned til et spørsmål om Queentastic er rasister. Det er jo helt idiotisk. Problemet er så mye større og bredere. Selv om du ikke er rasist kan du opptre rasistisk – og da må du tåle å bli konfrontert med spørsmål.

– Skal du selv på debatten på tirsdag?

– Jeg vet ikke. Jeg brenner inne med mange spørsmål. Samtidig er jeg lei av å måtte bære bevisbyrden bare fordi jeg er mørkere i huden enn gjennomsnittet. Jeg er norsk og vil behandles deretter, selv om jeg snakker kebabnorsk. Det finnes ikke noe mer norsk enn kebabnorsk når jeg tenker meg som, avslutter «Sindre» med et flir. Debatt: «Regnbuerasisme?», tirsdag 4. november kl. 18, Kulturhuset, Youngstorget, Oslo.

Mer info: Regnbue-rasisme?