Halvor Frihagen. Foto: Reidar Engesbak.
Halvor Frihagen. Foto: Reidar Engesbak.

– Jeg er ikke sint, bare veldig, veldig skuffet

– Kjære Tore Petterson. Du er en flott fyr. Du er sjarmerende, du har en spennende karriere, du er morsom, og du bruker mye tid på å gjøre godt for andre rundt deg. Dessuten har du en kjempefin bart. Jeg har alltid likt deg. Men nå er jeg skuffet, skriver Halvor Frihagen.

Publisert

– Kjære Tore Petterson. Du er en flott fyr. Du er sjarmerende, du har en spennende karriere, du er morsom, og du bruker mye tid på å gjøre godt for andre rundt deg. Dessuten har du en kjempefin bart. Jeg har alltid likt deg. Men nå er jeg skuffet, skriver Halvor Frihagen.

Halvor Frihagen, politisk nestleder i FRI, reagerer på Tore Pettersons utspill i TV 2s «God kveld Norge», hvor han blant annet sier: «Jeg har hatt vansker med å være med på homokampen fordi den har handlet om at du skal pule mest mulig. At du skal ha friheten til det. Det er en kamp jeg ikke kan være med og kjempe, fordi det ikke er det jeg ønsker meg.» Les intervjuet her: Tore Petterson (40) ut mot sexfokuserte homser

Jeg er en av de som driver med homokampen

. Over årene har jeg i mine miljøer vært åpen og synlig, og jeg har hatt mange forskjellige verv i forskjellige organisasjoner som skaper arenaer for forskjellige grupper i de skeive miljøene, og som kjemper mot diskriminering og utenforskap, for at alle skal få lov å velge selv hvem de vil være kjæreste med og hvem de vil ha sex med, om noen.

Vi i FRI kjemper for

retten til å elske en av samme kjønn, elske flere, elske mange eller elske ingen. Vi kjemper for retten til å leve med det kjønnet man mener at man har, uten at andre skal bestemme det for en, enten man er enig i den avgjørelsen som ble tatt ved fødselen, basert på ytre genitalier, eller ikke. Vi mener at hvem og hva du tenner på ikke skal avgjøre hvilke rettigheter du har i samfunnet, og at du skal få akkurat de samme rettighetene om du ikke tenner på noen eller noe.

Det er friheten til å definere seg selv

og velge det man vil selv, som vi arbeider for. Vi har hatt mange seire de siste årene. Det har vært gøy å arbeide for skeives rettigheter når vi har fått kjønnsnøytral ekteskapslov, lov om selvbestemt kjønn, hele bokstavrekken LHBT inn i antidiskrimineringsloven osv. Det har vært gøy å se at grupper som tidligere har vært påført skam, utenforskap, diskriminering og uhelse nå trygt kan gå på gaten, på jobben, på byen, og være den man er, sammen med den eller de man er glad i. Men vi er ikke ferdig, for det er fortsatt mange grupper som i storsamfunnet eller i sine egne miljøer påføres skam, diskriminering og ufrihet basert på kjønnsidentitet, seksuell orientering eller tenningsmønster.

Og så kommer det en fyr som deg

, en jeg trodde var så bra, og sier at homokampen handler om retten til å pule med så mange man vil? At vi setter opp sex med flere og åpent forhold som et ideal.

Du påfører skam og skyld

på de av oss som ønsker å leve et annerledes liv enn det du ønsker deg. Vi kjemper ikke for at alle skal leve slik eller sånn, vi kjemper for at alle skal få velge selv hvilket liv de ønsker. Både de av oss som velger å leve alene, de av oss som velger å leve i trofast monogami, de av oss som velger å leve med åpent forhold og de av oss som vil leve med flere. Vi sier ikke at det ene er bedre enn det andre, for det må folk velge selv, hva som er best for dem.

Du etterlyser et forbilde for deg

, og sier at du søker et langvarig, trofast forhold. Jeg håper du snart blir det forbildet som lever i langvarig monogami – for vi trenger alle forbilder, og jeg unner deg å finne en fyr – og jeg tror den som får deg er kjempeheldig. Men det er nå noen andre forbilder for deg der ute. Det er mange kjente homser og lesber som lever stille og rolig, i trofaste forhold, med og uten barn. Jeg ser derimot ikke at vi i media har så mange synlige LHBT-personer som står frem med poly-forhold, åpne forhold eller skryter at de puler rundt, som du sier til TV2.

Det er fortsatt i vårt samfunn

slik at den monogame tosomheten er den aksepterte familien, og andre samlivsformer og tenningsmønstre ofte møtes med fordommer og påføring av skam. Det er nok derfor vi snakker mest om dem, for å fjerne skam og stigma.

I Pride-paradene

som FRI og andre arrangerer ser du flest helt vanlige mennesker i helt vanlige klær som enten bærer politiske slagord eller som danser og feirer mangfold og glede. Men mangfoldet krever at også dykes on bikes, dragqueens, ikke-binære transpersoner, lærhomser og poly-familier er med – for ellers er det ikke noe mangfold. Og de av oss som ofte påføres skam heier vi nok litt ekstra på, for det er de som trenger det.

Jeg velger fortsatt å ha trua på deg

, Tore. Jeg håper det var en glipp, og at du velger å komme rausere tilbake neste gang du får en mikrofon.

Jeg håper vi treffes i Pride Park

i juni over et glass bobler (som fast lytter av podcasten vet jeg du er glad i det) og kan enes om at mangfold er målet og at alle må bestemme for seg selv hvilket familie- og seksualliv de ønsker seg. Det blir ikke sjekking, for jeg er opptatt. Men barten din er veldig fin, altså.

Halvor Frihagen

Politisk nestleder i FRI