– Jeg er oppriktig lei meg

Publisert

Geir Lillejord i Queentastic sier i en kommentar til Blikk Nett at det er en viktig diskusjon som nå løftes fram. – Jeg synes det er fryktelig trist at Queentastic har støtt noen med showet vårt. Nå kutter vi det nummeret fra showet. Draggruppen Queentastic var hovedattraksjonen på den store avslutningsfesten under Regnbuedagene i Bergen lørdag 7. juni på Landmark. I ettertid har showet skapt reaksjoner. I en kronikk på Blikk Nett skriver flere aktører at det skeive miljøet ikke kan løsrive seg fra inkluderings- og ekskluderingsmekanismene mange med etnisk minoritetsbakgrunn møter. Kronikken er signert av representanter for Antirasistisk Senter og Skeiv Verden, samt Katrina Roen, professor ved Universitetet i Oslo. – Jeg blir oppriktig lei meg når jeg får høre at noen ikke har hatt det alright på showet vi gjorde på Landmark under Regnbuedagene i Bergen, sier Geir Lillejord i Queentastic. Han forteller videre at det ikke er Queentastics hensikt å såre eller fornærme.– Men jeg har holdt på med drag show i alle år og er kjent for å sparke oppover og nedover – og akkurat den karakteren det reageres på er såpass karikert og over the top at jeg trodde folk ville skjønne at det er humor. Vi gjør jo narr av alt fra kongefamilien og narkomane til kjente personer og divaer. Det er det drag show handler om, sier Lillejord til Blikk Nett.

Vil delta i diskusjonen

Queentastic har i dag vært samlet for å snakke om reaksjonene som kom i kronikken «Derfor er det ikkje morosamt, Queentastic», publisert på Blikk Nett i dag.– Jeg liker ikke å støte andre. Det er ikke det Queentastic handler om. Vi er overhode ikke rasister, men det sikkert på tide å ta diskusjonen rundt hvilket ansvar artister har når de står på scenen, sier Lillejord. I kronikken «Derfor er det ikkje morosamt, Queentastic» blir det nettopp lagt vekt på et håp om at Queentastic ikke ønsker å være rasistiske i sine show, og gruppen blir invitert til debatt om rasisme på Pride House.– Queentastic er gjerne med på en videre debatt og dialog. Jeg synes det er viktig å snakke om disse tingene, sier Lillejord til Blikk Nett. – Det som er viktig å få fram nå er at jeg synes det er fryktelig trist at Queentastic har støtt noen med showet vårt. Det må vi ta på vår egen kappe og det betyr at vi kutter akkurat det nummeret fra showet. Det er helt uproblematisk for vår del. Vårt mål er at folk skal le og ha det moro, avslutter Geir Lillejord.

Uheldig sammenblanding

Joakim Aadland, leder av Regnbuedagene i Bergen, sier til Blikk Nett at festivalen handler om å inkludere alle og alle skal få være seg selv i trygge omgivelser.– Når vi bestiller inn i et show, så vet ikke vi bestandig hva som kommer. Det er en risiko man tar. Men vi har aldri ansett at Queentastic har en rasistisk agenda, sier Aadland. Han mener debatten er viktig og at den må på dagsorden.– Og det gjorde vi under Regnbuedagene, hvor vi hadde en debatt som handler om å være en dobbel minoritet i Norge. Den debatten må tas videre, men jeg må legge til at jeg synes det blir feil å ta utgangspunkt i showet til Queentastic når denne debatten skal løftes opp. Aadland reagerer også på at Queentastics shownummer i kronikken blandes sammen med et homofobt angrep i Bergen sentrum samme kveld. Kronikkens Miriam opplevde å bli kalt innvandrerhomse av en gruppe aggressive menn som også ble fysiske. Kronikkforfatterne mener parodien til Queentastic er farlig fordi den videreformidler et nedsettende og stereotypt bilde av muslimske kvinner.– Den sammenblandingen setter Queentastic i et veldig ekstremt lys og det er to vidt forskjellige hendelser. Jeg synes også det er veldig feil når fire av seks av de som har signert kronikken ikke selv var tilstede og så showet på Landmark, sier han å sikter til blant andre Shoaib Sultan og Rune Berglund Steen, henholdsvis rådgiver og leder hos Antirasistisk Senter. Aadland mener kronikkens fremstillingen av shownummeret ikke stemmer.– Beskrivelsen i kronikken stemmer ikke overens med min og mange andres tolkning av det vi så på scenen. – Hvordan vil du beskrive det du så på scenen?– Blant annet hevdes det i kronikken at Lillejord fødte på scenen. Det stemmer ikke. Det jeg så var Geir Lillejord som lå på scenen og flørtet med publikum. En annen ting som trekkes fram er de stygge tennene på denne karakteren. Det er et velkjent grep Queentastic har brukt lenge og på flere karakterer – hvite som mørke. Regnbuedagenes leder forteller at det var flere minoritetsgrupper som ble gjenstand for Queentastics parodier på Landmark.– Blant annet åpnet de showet med å harselere med Frelsesarmeen. Det var mange kristne i salen denne kvelden, og de er også en minoritet i lhbt-miljøet. Man må ha lov å tøye grensene av og til og min mening er at Queentastics shownummer ikke var rasistisk. Når det er sagt, så er jeg enig i at debatten må tas. – Det er dokumentert at skeive med minoritetsbakgrunn har ekstra utfordringer, både i eget miljø og ellers i samfunnet. Bør man ikke da, som hvit cis-mann, tenke seg ekstra godt om før man kaster seg ut i stereotype karakterer på scenen?– Jo det bør man. Men det finnes også stereotype fremstillinger av hvite cis-menn, som et resultat av samfunnets heteronormative regler. Det er jo det vi alle kjemper mot, avslutter Joakim Aadland, leder for Regnbuedagene i Bergen.

Les også:

«Derfor er det ikkje morosamt, Queentastic»