Bent Hovdedalen. Foto: Jørn Kristian Jørgensen/Oslo politidistrikt

– Jeg fortalte kollegaer at kjæresten min er en mann allerede første dag på jobb

HMS-rådgiver i Oslo politidistrikt, Bent Hovdedalen. Foto: Jørn Kristian Jørgensen/Oslo politidistrikt.

Publisert

HMS-rådgiver i Oslo politidistrikt, Bent Hovdedalen har vært åpent skeiv på jobben siden starten. To måneder av året bruker han på planlegge politiets deltagelse under Oslo Pride.

Bent Hovdedalen er helse-, miljø- og sikkerhetsrådgiver (HMS) hos Oslo politidistrikt og bruker to måneder hvert år til å planlegge politiets deltagelse i Oslo Pride.

– Jeg har jobbet i politiet i 12 år nå, sier Hovdedalen og forteller at han har vært åpent skeiv på jobben siden starten.

– For meg har det aldri vært noe problem i det hele tatt. De i politiet som gikk foran meg har nok hatt større problemer med å være åpen og har møtt på større utfordringer. Nå er jeg heller ikke utdannet politi, så problemstillingen ved å bære politiuniform og være skeiv har vært mer utfordrende enn det å være sivil, sier Hovdedalen til Blikk i parolesalen i politihuset på Grønland.

Blikk møter HMS-rådgiveren på et foredrag med Kim Friele i anledning starten på Oslo Pride og presentasjon av politiets aktiviteter og planer under festivalen. Hovdedalen innledet arrangementet med personlige betraktninger som skeiv i politiet de siste 12 årene.

– Jeg fortalte kollegaer at kjæresten min er en mann allerede første dag på jobb.

Uventet paradepris

Bent Hovdedalen har, sammen med politioverbetjent Bård Stensli, vært pådriver for politiets medvirkning i Oslo Pride.

– Politiet deltok i paraden i uniform for første gang under EuroPride i 2005 og under EuroPride i Oslo i 2014 hadde vi stand i Pride Park for første gang. Bård og jeg hadde vært i Berlin på EGPA (European Gay Police Association) konferanse og var inspirert, så vi gikk til politimesteren, som den gang var Hans Sverre Sjøvold, og fortalte at vi ønsket at politiet skulle ha en stand i Pride Park i anledning EuroPride, sier Hovdedalen og forteller at ideen var å profilere politiet på en positiv måte.

– Vi spurte også om vi kunne heise regnbueflagget utenfor politihuset på Grønland og Sjøvold syntes det var en god idé. Sjøvold syntes også en stand i Pride Park var en god idé og vi ble enige om å annonsere det bredt innad i etaten for å rekruttere deltagere til politiets seksjon i paraden. Vi endte opp med over hundre politifolk i paraden, sier Hovdedalen og legger stolt til at initiativet bar frukter.

– Det året fikk vi paradeprisen! Det hadde vi ikke sett komme.

Hovdedalen og Stensli innså at politiets engasjement ikke kunne stoppe nå.

– Jeg husker at vi i prosjektplanen skrev at dette var en engangs affære i anledning EuroPride. Vi skulle aldri spørre igjen, haha.

Viktig og fin unnskyldning

Det var en rørt HMS-rådgiver som introdusere Kim Friele på konferansen i parolesalen i politihuset.

– Jeg setter så stor pris på hva Kim og mange andre har gjort. Måten jeg introduserte henne på ble derfor veldig personlig og det var naturlig å presentere meg selv som homofil og med en mann som kjæreste, som også satt i salen, sier Hovdedalen til Blikk.

Hovdedalen er også stolt over avdelingsdirektør Kristin Kvigne i Politidirektoratet som ga en offisiell unnskyldning til homofile for måten en rekke politifolk behandlet dem på i tidligere tider. I sin innledning på konferansen la hun også inn en unnskyldning til skeive i egne rekker som også har kjent trakassering, diskriminering og frykt på kroppen.

– Det var utrolig fint å høre. Jeg kjenner jo at den unnskyldningen rører meg, til tross for at jeg selv aldri har opplevd noe negativt som åpen homofil i politiet.

For eller mot

Politiet har kommet en lang vei siden 60- og 70-tallet, både her hjemme og i flere andre land. Politiet i New York har også offisielt beklaget overfor lhbt-bevegelsen.

I år vil politiet ha rekorddeltagelse i paraden under Oslo Pride. Det er ventet 250 politibetjente og ansatte i paraden, sammen med Oslo politiorkester og Oslopolitiets blandede kor, som deltar for første gang.

Men det er ikke til å stikke under en stol at politiets deltagelse også blir møtt med skepsis. Ikke alle grupperinger innad i den skeive bevegelsen synes politiet hører hjemme i pridefestivaler.

– Det har jeg registrert. Men de som ikke liker at vi deltar må tåle å høre det vi ser og viser, og så må politiet tåle å høre hva motstanderne sier. Det hører med i et demokrati, sier Bent Hovdedalen til Blikk.

Powered by Labrador CMS