– Jeg skal være beinhard

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande lover å jobbe beinhardt for skeive rettigheter.

Publisert

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande lover å jobbe beinhardt for skeive rettigheter. - For meg er likestillingspolitikk, funkispolitikk og skeiv politikk det samme.

London Pub kunne tirsdag kveld minne om DNF-48s diskotek «Keiva» som lå i Venstres Hus på 70-tallet. Venstre-politikere, Venstre-velgere stimlet sammen med stamgjester og de skeive organisasjonene for å møte Norges nye likestillingsminister Trine Skei Grande (V).

Ifølge partiet Venstre har faktisk begrepet «skeiv» sitt opphav i nettopp Venstres Hus i Møllergata – fordi huset på folkemunne gikk under navnet «Keiva». Det var også her det ble festet 14. april 1972 når Stortinget opphevet straffelovens paragraf 213, som stemplet menn som har sex med menn som kriminelle.

Trine Skei Grande ble tirsdag 22. januar utnevnt til kultur- og likestillingsminister i Erna Solbergs regjering og i den anledning inviterte Frie Venstre til mottagelse på London Pub.

– Jeg har fått drømmeposisjonen, sa Skei Grande til de fremmøtte på London Pub.

Den nye kultur- og likestillingsministeren mener lhbtqi-feltet er viktig.

– Og så er det noen som spør, henger det sammen med kultur? Ja! sa Skei Grande og utdypet,

– For meg er kulturpolitikk ytringsfrihet. Retten til å ytre seg i alle sammenhenger. Og retten til å bygge et demokrati basert på ytringsfrihet og fellesskap. For meg er likestillingspolitikk, funkispolitikk og skeiv politikk det samme. Det handler om individer som skal ha mulighet til å delta i samfunnet med samme forutsetninger som alle andre.

Trine Skei Grande. Foto: Reidar Engesbak.
Trine Skei Grande. Foto: Reidar Engesbak.

I motsetning til vår nye barne- og familieminister, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som ikke vil delta i prideparader, har Skei Grande gått i flere. I mai i fjor gikk hun i front av paraden under Bygdepride i Volda.

Kultur- og likestillingsminister Skei Grande mener det er en liberal rett å kjempe for minoriteters rettigheter.

– Når jeg møter Venstres søsterpartier på reiser rundt i verden, hender det vi er uenige om for eksempel klima- og sosialpolitikk. Men når det gjelder skeives rettigheter og likestilling er alle like beinhard. Jeg ønsker å være beinhard på det området som kultur- og likestillingsminister.

Blikk har et større intervju med Trine Skei Grande i vår marsutgave.