Pride

Regnbuedagene i Bergen trenger mer penger

Byrådet vil støtte den skeive bevegelsen med én million kroner, men festivalsjefen for Regnbuedagene i Bergen er ikke fornøyd.

Skeiv Ungdom i paraden under Regnbuedagene i 2017.
Publisert Sist oppdatert

For en uke siden la byrådet i Bergen frem sitt budsjettforslag for 2023.

«For oss var det svært skuffende lesing», sier festivalsjef i Regnbuedagene, Joakim Aadland, til BA.

I 2019 omtalte byrådet skeive som en egen gruppe i sin byrådsplattform for første gang. Det samme byrådet, som nå er inne i sin siste periode før nytt valg, sa da at de skulle styrke de skeive organisasjonene økonomisk.

«Men vi har ikke fått en eneste økning i tilskudd siden dette byrådet trådte i kraft», sier Aadland.

Han påpeker at over halvparten av pengene går til sikkerhetstiltak. Kanskje også enda mer ettersom terrorhendelsen mot London Pub i Oslo sannsynligvis fører til skjerpede sikkerhetskrav.

I bybudsjettet er det satt av én million kroner til den såkalte «Regnbueplanen», en ny plan for tiltak knyttet til kjønns- og seksualitetsmangfold. Det fikk kulturbyråd Katrine Nødtvedt og MDG gjennomslag for.

«Det har vi også gitt dem honnør for, for det er første gang de gir midler til en slik handlingsplan. Men vi vet ikke hvordan pengene blir fordelt og Regnbueplanen gir ingen forutsigbarhet. Uansett er det dumt å måtte velge mellom en synlig festival til Bergen eller informasjon til barn og unge», sier festivalsjef Aadland.

Da byrådet la frem sitt budsjettforslag for Bergen kommune 2023 for to uker siden var det trist lesning for Regnbuedagene i Bergen.

– Regnbuedagene hadde søkt om en økning i driftstilskuddet for 2023, og hadde et håp om at byrådet ville se behovet for denne økningen i det kommende året. Ikke bare har de generelle kostnadene i samfunnet økt betraktelig siden Regnbuedagene fikk økt tilskudd i 2018, vi vet også at sikkerhetsutgifter for festivalen i 2023 vil være svært høye. Bare det å skulle sikre Festplassen for én ukes festival vil koste mer enn halvparten av det vi mottar i tilskudd fra Bergen kommune. Det er da kostander som kommer i tillegg til å skulle betale for både lyd, lys, scene, telt, gjerder, møblement, toaletter, strøm og artister, skriver festivalsjef Joakim Aadland på Facebook.

– Konsekvensen av budsjettforslaget er at Regnbuedagene ikke kan arrangere Pride House og Pride Park på Festplassen til neste år. Eller vi kan, men da må festivalen si opp min stilling dersom vi skal ha råd til det. Vi må da enten velge mellom å ha en fullverdig festival, eller noen som kan drive den festivalen. Men det sier seg selv at en festival med 50 000 besøkende og med over 80 arrangementer på programmet kun skal driftes på frivillighet ikke er mulig. Andre tiltak kan være at vi må begynne å ta inngangspenger på de ulike arenaene, noe som vil medføre at vi ikke lenger vil være den inkluderende festivalen vi skal være. Det vil være uaktuelt for Regnbuedagene, skriver Aadland og legger til at det er viktig for Regnbuedagene at de største arenaene er gratis for absolutt alle.

– At alle har mulighet til å delta, til å si sin mening, til å være synlig, til å føle seg trygg og til å ta del i den feiringen festivalen er. Det er viktig at Regnbuedagene får være en synlig festival i bybildet, og som sender et tydelig signal om at Bergen skal være en by for alle.

Powered by Labrador CMS