En domstol i San Francisco har vedtatt at forbudet mot homofilt ekteskap strider mot grunnloven.
California vedtok å legalisere sammekjønnsekteskap i juni 2008, men allerede i november samme år ble Proposition 8 innført, en grunnlovsendring som fastslo at bare ekteskap mellom en mann og en kvinne er gyldige i California. Da hadde allerede 18 000 homofile og lesbiske par feiret den nye loven ved å gifte seg. Proposition 8 var et resultat av en folkeavstemning hvor 52 prosent stemte for at ekteskap utelukkende skulle være tillatt mellom mann og kvinne.

En spørreundersøkelse gjennomført av Public Policy Institute of California (PPIC) i 2010 viste en endring. Da svarte flertallet av innbyggerne i California at de støtter homoekteskap. Av de som deltok i undersøkelsen sa 50 prosent at de er for homoekteskap, mens 45 prosent sa at de er imot. Feilmarginen på undersøkelsen lå på to prosent. Det er den høyeste andelen av støtte til homoekteskap, som PPIC noen gang har målt i California.

Tiden etter innføringen av Proposition 8 har vært preget av en endeløs kjede av rettskjennelser, både for og imot forbudet. Homofile ekteskap har vært forbudt i de fire årene som rettsprosessen har rast.

Grunnlovsstridig

Men nå ser det lysere ut. 7. februar vedtok en domstol i San Francisco at forbudet mot homofilt ekteskap strider mot grunnloven.

Anken fra delstatens motstandere av homofile partnerskap ble dermed avvist og den øverste apelldomstolen i California slår fast at det var i strid med grunnloven å forby homofile ekteskap i 2008, melder BBC.

«Forbudet har ingen hensikt eller effekt, annet enn å minske statusen og menneskeverdet til homofile og lesbiske i California. Det er ingen hjemmel i grunnloven for å opprettholde forbudet», heter det i kjennelsen som er ført i pennen av dommer Stephen Reinhardt.

Dette førte til stor jubel utenfor tinghuset i San Francisco hvor forkjempere for homoekteskap hadde samlet seg. Hvor lenge jubelen varer er usikkert. Det er ventet at saken vil bli anket videre til Høyesterett i Washington D.C.